Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Донација ЕУ: Лична заштитна опрема за здравствене раднике

Објављено: 10.09.2020. 20:39 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Подгорица, 10. септембар 2020. године – Најновија донација Европске уније, у виду личне заштитне опреме за здравствене раднике вриједне преко 200,000 еура, уручена је и стављена на располагање здравственом систему Црне Горе. Ова испорука обухвата 8.000 заштитних одијела, 332.000 навлака за обућу, 457.700 хируршких капа и 600.000 хируршких рукавица. Донација је дио пројекта Европске уније за хитну подршку Црној Гори у борби против Цовид-19, укупне вриједности 3 милиона еура, а који спроводи Канцеларија УНДП у Црној Гори. Од почетка пројекта, од априла до данас, испоручено је укупно 100 болничких респиратора, 10 савремених рендгенских уређаја и скоро 2 милиона комада личне заштитне опреме, укључујући хируршке маске, рукавице, капе, заштитна одијела, кецеље, наочаре, навлаке за обућу, итд. 

Поводом примопредаје опреме, шефица Делегације Европске уније у Црној Гори, амбасадорка Оана Кристина Попа нагласила је да је данашња донација још једна потврда да је Европска унија у тешким временима уз Црну Гору, помажући њеним здравственим службама да се изборе са епидемијом корона вируса. „Од избијања епидемије корона вируса, Европска унија је јасно показала да Црна Гора није сама, да смо уз вас и да можете рачунати на солидарност и подршку ЕУ, у циљу ублажавања последица ове кризе,“ навела је амбасадорка Попа. Амбасадорка је подсјетила да је данашња испорука дио пакета подршке Европске уније у вриједности од 53 милиона еура, намијењеног црногорском здравственом сектору и другим секторима који су највише погођени кризом изазваном корона вирусом. „Данас када испоручујемо заштитну опрему која је од виталног значаја за црногорске здавствене раднике, настављамо да показујемо да солидарност није само пука ријеч, већ кључна европска вриједност,“ закључила је амбасадорка Попа. 

У име Националног координационог тима, директор Клиничког центра Црне Горе, др Јевто Ераковић захвалио се Европској унији на подршци и помоћи коју су пружили Црној Гори од првог дана избијања епидемије ЦОВИД-19. „Ова подршка нам је много значила и увијек је стизала у правом тренутку. То је случај и са овом испоруком, с обзиром на растући број регистрованих инфекција и ЦОВИД пацијената,“ нагласио је др Ераковић. Он је казао да можемо бити веома задовољни одговором црногорског здравственог система и да капацитети Кличког центра Црне Горе и других институција могу у потпуности да одговоре на све изазове који су пред нама. „Уједно, порука свим грађанима је да треба да се придржавају свих мјера које је препоручило Национално координационо тијело. Уз праћење тих препорука моћи ћемо лакше да се изборимо са овим вирусом,“ казао је др Ераковић захваливши се партнерима из Делегације ЕУ и УНДП на успјешној и квалитетној сарадњи. 

Даниела Гашпарикова, стална представница УНДП у Црној Гори подсјетила да је ово већ пети контигент медицинске и личне заштитне опреме, који је обезбијеђен у оквиру пројекта који финансира Европска унија. „У посљедњих пар мјесеци испоручили смо здравственом сектору 100 болничких респиратора, 10 дигиталних рендгена и скоро 2 милиона комада личне заштитне опреме, укључујући и данашњу донацију. Ово је доказ чврстог партнерства између Европске уније, УНДП и националних партнера.“ казала је Гашпарикова. Она је истакла да су грађани Црне Горе већ у првом таласу показали да се епидемија може држати под контролом одговорним понашањем, самодисциплином и поштовањем мјера. „Желим да апелујем на све грађане да наставе да незнатно прилагођавају понашање и да својом одговорношћу допринесу да Црна Гора савлада изазове и епидемију поново стави под контролу. Зато је моја порука грађанима врло једноставна: дистанца, руке, маска!“ казала је Гашпарикова. 
***

Делегација Европске уније и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори потписали су почетком априла уговор у вриједности од 3 милиона еура за набавку неопходне медицинске опреме и личне заштитне опреме за потребе здравственог система. Уговор се финансира из средстава ЕУ, а набавку спроводи УНДП у блиској сарадњи са надлежним институцијама. 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА ЕКОНОМСКУ ПОЛИТИКУ И ФИНАНСИЈСКИ СИСТЕМ/ ДЕУ/ УНДП

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?