Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим 11. септембра 2020. године без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је у петак, 11. септембра 2020.године, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова Владе, усвојила Информацију о потреби обезбјеђивања средстава за набавку дијагностикума и медицинског потрошног материјала за ЦОВИД-19. Тим поводом, Министарство финансија је задужено да из Текуће буџетске резерве преусмјери износу од 656.244,81 еура за измирење доспјелих обавеза за набавку неопходних дијагностикума за ртПЦР тестирање на нови коронавирус ЦоВ САРС-2 и неопходног медицинског потрошног материјала.

У Информацији се истиче да Институт за јавно здравље је од почетка проглашења епидемије оболијевања од ЦОВИД-19, у циљу адекватног одговора на новонасталу ситуацију, одмах приступио хитним набавкама неопходних дијагностикума за ртПЦР тестирање на нови коронавирус ЦоВ САРС-2 и неопходног медицинског потрошног материјала, јер правовремена детекција новообољелих, њихових контаката и особа са сумњом је једини прихватљив начин поступања. С обзиром на то да се ради о ситуацији која није могла бити планирана и по досадашњим сазнањима се не може предвидјети даљи ток развоја епидемије, те није могуће ни даље адекватно планирање, констатовано је да ће и даље бити неопходно коришћење механизама хитних поступака јавних набавки. Водећи се досадашњом праксом и искуством из претходног периода, Институт за јавно здравље је урадио процјену потребних средстава до краја текуће године која износи укупно 1.600.000,00 еура. Показало се да је досадашњи просјек потрошње на дневном нивоу 450 тестова, чија јединична цијена износи око 30,00 еура, као и да је на мјесечном нивоу неопходно обезбиједити 13.500 тестова, укупне вриједности 405.000,00 еура.

Донијет је Закључак којим се ставља ван снаге Закључак Владе Црне Горе број: 07-4028 од 20. августа 2020. године. Ради се о Закључку којим је Влада усвојила Информацију о пројекту „Тхе Инцредибле Дестинатионс & Евентс“ и задужила надлежна министарства да обезбиједе 199.000 еура за његову реализацију. Усљед погоршања епидемиолошке ситуације на емитивним тржиштима према којим је овај Пројекат требао да има највећи ефекат за долазак туриста у Црну Гору, оцијењено је да је неопходно његово отказивање.

Влада је утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о кредитним институцијама. На иницијативу Удружења банака измјенама и допунама је предвиђено одлагање првобитног рока за почетак примјене Закона (1. јануара 2021. године) за 01. јануар 2022. године, као и прилагођавање рокова за постепено усклађивање са Законом бројних обавеза у пословању кредитних институција. Одлучујући о овом питању, Влада је имала у виду да се, усљед неочекиваних околности које је изазвала пандемија ЦОВИД 19, јавио висок степен неизвјесности у пословању финансијског сектора, те да је онемогућена адекватна комуникација Централне банке и банкарског сектора у припреми великог броја подзаконских аката за спровођење Закона.

Утврђен је и Приједлог закона о измјенама Закона о санацији кредитних институција, којим је, такође, предложено одлагање почетка примјене Закона за 1. јануар 2022. године, јер се ради о компатибилним и међусобно зависним прописима. 

У оквиру усклађивања платног промета са новим директивама Европске уније, Влада је утврдила Приједлог закона о упоредивости накнада повезаних са рачуном за плаћање потрошача, пребацивању рачуна за плаћање потрошача и рачуну за плаћање са основним услугама, с Извјештајем са јавне расправе. Новим законом обезбиједиће се додатна транспарентност и лакша упоредивост накнада у вези са рачунима потрошача, чиме се унапређују услуге платног промета, а потрошачима омогућава да лакше изаберу пружаоца платних услуга. Између осталог, повећаће се и ниво заштите потрошача код уговарања и коришћења рачуна за плаћање, тако што се пружаоци платних услуга обавезују да у свим предуговорима, уговорима и рекламним информацијама намијењеним потрошачима користе појмове из листе најрепрезентативнијих услуга, чиме се обезбјеђује стандардизована, јединствена и јасна информација потрошачима. Доношењем Закона повећаће се конкуренција међу пружаоцима платних услуга, што би требало да доведе до снижавања цијена услуга.

Утврђен је и Приједлог закона о међубанкарским накнадама и посебним правилима пословања у вези са платним картицама с Извјештајем са јавне расправе. Нови закон омогућиће да се побољша функционисање унутрашњег тржишта за платне услуге у корист потрошача, односно, да се смање трошкови за платне трансакције на основу платних картица и успоставе једнака права, могућности и обавезе за све учеснике на тржишту. Уклањањем препрека за дјелотворно функционисање тржишта платних картица, корисницима платних услуга обезбиједиће се сигурна, несметана и иновативна електронска плаћања, а биће ријешен и проблем високих и различитих међубанкарских накнада на основу платних картица. Доношењем Закона наставља се усклађивање националног законодавства са прописима Европске уније.

Влада је донијела Уредбу о допуни Уредбе о престанку важења појединих подзаконских аката. Допуном су стављени ван снаге подзаконски прописи који су престали да се примјењују даном ступања на снагу Закона о играма на срећу из 1995. године: Уредба о утврђивању износа регистрационих такси, Одлука о висини посебне таксе која која се плаћа при издавању одобрења за организовање пригодне лутрије, томболе или клађења на спортским такмичењима и робно-новчане лутрије и Одлука о висини посебне таксе која се плаћа при издавању одобрења за отварање играчнице (ЦАСИНО), односно пререгистрацију играчнице (ЦАСИНО) затвореног типа.

Донијета је Уредба о висини награде за рад и накнаде трошкова медијатора и евалуатора спора. Уредбом је прописано да се висина награде утврђује у проценту просјечне бруто зараде у Црној Гори која је утврђена за први мјесец календарске године у којој је спроведен поступак медијације и ране неутралне оцјене спора. Доношење уредбе ће позитивно утицати на квалитет поступка медијације и ране неутралне оцјене спора и на постигнуте резултате, јер ће адекватним прописивањем награде за рад и накнаде трошкова медијатори и евалуатори спора бити мотивисани за активно учешће у тим поступцима са циљем постизања поравнања. Са друге стране, већи број закључених поравнања у поступку медијације и ране неутралне оцјене спора несумњиво ће се позитивно одразити на смањење броја предмета у судовима и очување добрих односа између странака.

Због кадровских промјена у Министарству вањских послова и у Министарству правде, Влада је донијела Одлуку о измјени Одлуке о образовању Комисије за избор кандидата за чланство у уговорним тијелима Уједињених нација за људска права. Задатак Комисије је да размотри и процијени испуњеност услова пријављених кандидата за чланство у уговорним тијелима Уједињених нација за људска права који су садржани у позиву Канцеларије Високог комесара за људска права, а на основу критеријума за пријаву који су прописани за свако уговорно тијело Уједињених нација за људска права и да донесе одлуку о избору једног кандидата.

Донијета је Одлука о упућивању припадника полиције у Мировну мисију Уједињених нација на Кипру (УНФИЦYП). Имајући у виду значај упућивања полицијских службеника у мировне мисије, након свеобухватних провјера знања и способности, позитивног мишљења Одјељења Уједињених нација за мировне операције, одлучено је да се Драган Кривокапић упути у Мировну мисију на Кипру (УНФИЦYП), на период од годину дана, са могућношћу продужења. Учешћем у мировним мисијама испуњавају се међународне обавезе, јача се међународна позиција наше земље и пружа се прилика за размјену искустава са полицајцима из цијелог свијета, усавршавање језика, као и стицање нових знања и њихово преношење, чиме се у перспективи олакшава интегрисање наше полиције у међународну полицијску сарадњу и прилагођавање начина рада свјетским стандардима.

Влада је донијела Одлуку о измјени и допунама Одлуке о ближим критеријумима и поступку додјеле дугорочних кредита физичким лицима ради обезбјеђења стана, односно стамбеног објекта за социјално становања. Важећим прописом дефинисани су ближи критеријуми и поступак за додјељивање дугорочних кредита физичким лицима ради обезбјеђења индивидуалних стамбених објеката за социјално становање у оквиру Пројекта рјешавања стамбених потреба грађана Црне Горе по повољним условима - Пројекат 1000+ станова. Измјене Одлуке су биле неопходне јер је у ИВ фази Пројекта планирано да се корисницима обезбиједи понуда стамбених објеката у староградњи, односно укључивање у понуду изграђених стамбених објеката у својини физичких и правних лица, те да ће се понуде ових стамбених јединица моћи реализовати током реализације Пројекта. Такође, листа лица која имају приоритет у рјешавању стамбене потребе, односно добијању ваучера, проширена је на лица запослена у у установама које обављају здравствену дјелатност у јавном сектору, имајући у виду њихов велики допринос у борби против пандемије корона вируса.

Донијета је Одлука о доношењу Измјена и допуна Државне студије локације „Дио сектора 58 - туристички комплекс Понта" - Ружа вјетрова, општина Бар с Извјештајем са јавне расправе. Израдом Измјена и допуна ДСЛ којом су интегрално сагледани и анализирани сви елементи намјене и организације коришћења простора, створени су услови за изградњу и подстицање даљег развоја ширег подручја. Такође, обезбјеђени услови за валоризацију тога простора, уз поштовање смјерница које произилазе из законске регулативе и свих докумената који се односе на заштиту природе и културног насљеђа.

Влада је усвојила Информацију о обезбјеђивању подршке за рјешавање стамбених потреба запослених у социјалној дјелатности Црне Горе и дала сагласност на текст Споразума о подршци у рјешавању стамбених потреба запослених у социјалној дјелатности Црне Горе. Спорзумом се Влада обавезује да годишње уплаћује новчана средстава најмање у износу од 125.000 еура Стамбеном фонду Синдиката запослених у социјалној дјелатности Црне Горе у 2020. години, а за 2021. и 2022. годину најмање по 125.000 еура. Предвиђено је да Скупстина синдиката одлучује о прерасподјели средстава стамбеног фонда, сходно Правилнику о рјесавању стамбених потреба запослених у социјалној дјелатности Црне Горе, као и да се Споразум закључује на период од три године, а може се продужити уз претходну сагласност страна потписника.

Усвојена је Информација о реконструкцији регионалног пута Р-13 Биоче - Матешево - Колашин (од петље Матешево до насеља Матешево). Законом о измјенама и допунама Закона о буџету за 2020. годин, за нови пројекат реконструкције дионице регионалног пута Р-13 Биоче-Матешево-Колашин од петље Матешево до насеља Матешево у дужини од 1,4 км код Управе за саобраћај опредијељен је износ од два милиона еура. Пројекат ће реализовати предузеће Монте-пут д.о.о. Подгорица. Имајући у виду да овај путни правац представља државни пут за чије је управљање, одржавање и реконструкцију, у складу са Законом о путевима, надлежна Управа за саобраћаја, Влада је донијела више закључака којима се стварају правно-административни услови за реализацију Пројекта.

Влада је донијела Одлуку о објављивању Споразума између Владе Црне Горе и Владе Савезне Републике Њемачке о обављању плаћене дјелатности чланова породице чланова дипломатског или конзуларног представништава. Споразумом се, на бази реципроцитета и под одговарајућим условима, омогућава одређеним категоријама чланова породице чланова дипломатско-конзуларних представништава, као и сталне мисије при међународној организацији, који чине дио њиховог домаћинста, да обављају плаћену дјелатност у периоду трајања мандата члана дипломатскоконзуларног представника.

Усвојена је Информација о реализацији Јавног огласа за достављање понуда за додјелу уговора о концесији за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију појаве минералне сировине техничко- грађевинског камена „Курило“, општина Бијело Поље. Тим поводом Влада је донијела Одлуку о додјели концесије ДОО „Конструктор Гроуп“ Бијело Поље и прихватила Уговор о концесији.

Влада је усвојила Информацију о реализацији Јавног огласа за достављање понуда за додјелу уговора о концесији за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију минералне сировине техничко - грађевинског камена лежишта „Горан“, Општина Бар, донијела Одлуку о додјели концесије ДОО „Еуромиx бетон“ – Бар и прихватила Уговор о концесији.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?