Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Најстрожа контрола поштовања мјера, а не нове рестрикције

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) данас је на сједници којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, одлучило да за сада не уводи нове епидемиолошке мјере већ да покрене додатне механизме најстроже контроле поштовања већ прописаних мјера и да пружи директну стручну помоћ медицинским установама у општинама са високим нивоом локалне трансмисије коронавируса.

Анализирајући епидемиолошку ситуацију у нашој земљи и шире закључено је да се Црна Гора, попут више европских држава, након претходних мјера попуштања, нашла у очекиваној ситуацији повећане локалне трансмисије. Здравствени систем Црне Горе се, захваљујући правовременом планирању и реалним процјенама као и стручности и пожртвованости медицинског особља, успјешно носи са новонасталом ситуацијом, али је ради спречавања даљег ширења коронавируса неопходно моментално и најодлучније поступање – прије свега ригорозна контрола поштовања прописаних мјера и санкционисање прекршилаца без изузетака – закључено је на сједници.

Национално координационо тијело за заразне болести је чврстог става да за сада не треба уводити додатне епидемиолошке мјере већ подићи на највиши ниво степен дисциплине односно поштовања већ донијетих мјера.

С тим у вези надлежни инспекцијски органи на државном и локалном нивоу дужни су да одмах покрену све расположиве људске и техничке капацитете односно да се све инспекцијске службе екипирају и ангажују и на једном задатку: контроли поштовања епидемиолошких мјера и санкционисању кршења мјера у складу са прописима.

НКТ захтијева од надлежних инспекцијских органа на државном и локалном нивоу највишу могућу ефикасност и конкретне резултате и то одмах.

На сједници је оцијењено да епидемиолошка ситуација у више европских држава потврдила да је одлука о одлагању почетка школске године у нашој земљи била исправна и промишљена јер је и почетак школске године један од узрока повећања броја инфицираних широм Европе.

Национално координационо тијело је одлучило да у све општине, а најприје у оне које су најугроженије нивоом локалне трансмисије на дневној основи упућује чланове Кризног медицинског штаба са циљем пружања стручне помоћи здравственим установама.

Још једном апелујемо на грађане да поштују епидемиолошке мјере – прије свега да у свакој прописаној прилици носе заштитне маске и да држе физичку дистанцу као и да упражњавају што чешћу хигијену руку.

Пораст локалне трансмисије мора бити заустављен прије почетка школске године која сама по себи представља додатни епидемиолошки изазов. Алтернатива недовољном поштовању мјера су даље рестрикције. Једини начин да то буде избјегнуто је дисциплина сваког појединца.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?