Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим 17. септембра 2020. године без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је у четвртак, 17. септембра 2020.године, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова Владе, усвојила Информацију о потреби обезбјеђивања средстава за јачање дијагностичких капацитета Института за јавно здравље Црне Горе и набавку дијагностикума и медицинског потрошног материјала за ЦОВИД-19. Министарство финансија је задужено да из текуће буџетске резерве преусмјери 350.000 еура за набавку пет апарата по спецификацији Института за јавно здравље са циљем бржег тестирања грађана на коронавирус и износ од 1.600.000 еура за набавку коронавирус тестова, реагенаса и потрошног материјала који је предвиђен за период до краја године.

Усвојена је Информација Влади Црне Горе за набавку дезинфекционих и других средстава као и апарата за мјерење тјелесне температуре за потребе васпитно-образовних установа. Из текуће буџетске резерве се издваја 1.085.179,80 еура за набавку заштитних и дезинфекционих средстава за потребе школа пред почетак школске године. Спецификација укључује дозере, средства за дезинфекцију руку, платнене заштитне маске, асепсол, безконтактне топломјере и визире.

Влада је усвојила Информацију о потреби обезбјеђивања средстава за плаћање обавеза према добављачима Здравствене установе Апотеке Црне Горе „Монтефарм“ за испоручене љекове. Како не би дошло до застоја у испоруци љекова и тиме угрожавања здравља грађана Министарство финансија је задужено да одобри измјену динамике мјесечног плана потрошње за 2020. годину за потрошачку јединицу Фонд за здравствено осигурање Црне Горе и одобри пријевремено отпуштање средстава од мјесеца децембра и мјесеца новембра са Програма: Здравствене институције 9.958.373,68 еура, што одговара висини планираних средстава за љекове и медицинска средстава за мјесец новембар и децембар.

Донијета је Одлука о именовању Савјета за ревизију Просторног плана Црне Горе. Савјет има 45 чланова на челу са предсједником дипломираним просторним планером Сашом Карајовићем.

Утврђен је Нацрт Детаљног урбанистичког плана (ДУП) „Велики пијесак", општина Бар с Програмом одржавања Јавне расправе, у трајању од 15 радних дана.

ДУП оријентационог обухвата 50 хектара захвата дијелове катастарских општина Добре Воде и Печурице.

Министарство одрживог развоја и туризма је задужено да о Нацрту ДУП-а организује јавну расправу и да након тога, припреми и достави Влади достави Приједлог Детаљног урбанистичког плана "Велики пијесак", општина Бар с Извјештајем о спроведеној јавној расправи.

Влада је усвојила Информацију о повећању учешћа Црне Горе у Међународном удружењу за развој (Интернатионал Девелопмент Ассоциатион – ИДА), у оквиру Деветнаестог повећања средстава ИДА и овластила министра финансија Дарка Радуновића да потпише припадајући Инструмент обавезивања.

Сврха Деветнаестог повећања средстава ИДА је да се изврши компензација дуга који је ИДА опростила одређеним замљама у оквиру ХИПЦ иницијативе. Ријеч је о иницијативи путем које се обезбјеђују олакшице за презадужене сиромашне земље.

Усвојена је Информација о закључивању Уговора о координацији приликом планирања, најаве, пријаве, идентификације и обезбјеђења летова цивилних и војних ваздухоплова између Министарства одбране Црне Горе и Контроле летења Србије и Црне Горе СМАТСА д.о.о. Београд и прихватила Уговор о координацији приликом планирања, најаве, пријаве, идентификације и обезбјеђења летова цивилних и војних ваздухоплова.

Закључивање овог Уговора представља предуслов за имплементацију система за цивилно-војну координацију између јединице контроле летења и субјекта противваздухопловне одбране, који ће допринијети безбједнијем летењу војних и цивилних корисника ваздушног простора, као и његовој ефикаснијој контроли.

Влада је усвојила Полугодишњи извјештај о инспекцијском надзору у области јавних набавки за период јануар - јун 2020.године.

У Извјештају је наведено да је инспекција за јавне набавке у извјештајном периоду контролисала 106 субјеката – обвезника примјене Закона о јавним набавкама, и да су у 108 инспекцијских прегледа утврђене 53 неправилности код 29 субјекта надзора. Највећи број неправилности у односу на број инспекцијских прегледа, утврђен је у контроли испуњености услова за обављање послова службеника за јавне набавке (46,15 одсто), неправилности код доношења Правилника о спровођењу хитних набавки (13,33 одсто), чување евиденције о јавним набавкама (13,04 одсто) итд. У извјештајном периоду надзор је спроведен на 53,92 одсто мање субјеката него у истом периоду 2019. Наведено је да су разлог епидемиолошке мјере које су биле на снази.

Усвојен је Извјештај о раду Радио-дифузног центра д.о.о. за 2019. годину, са финансијским исказима и извјештајем независног ревизора. Влада је донијела Одлуку о расподјели добити Радио-дифузног центра д.о.о. за 2019. годину. Добит у износу од 50.311,90 еура се, сходно Закључку Владе Црне Горе од 23. маја 2013. године расподјељује тако што се 70 одсто уплаћује оснивачу – Влади Црне Горе, а 30 одсто се усмјерава у резерве друштва.

Влада је усвојила Извјештај о пословању ДОО „Црногорски оператор тржишта електричне енергије" - Подгорица, за период 01.01. – 31.12.2019. године са финансијским исказима и Извјештајем независног ревизора. Према Извјештају укупни пословни приходи у 2019. години износили су 629.673,31 еура, док су укупни пословни расходи износили 617.255,00 еура.

Усвојена је Информација о приједлогу одлука о уступању на бесплатно коришћење дјелова морског добра.

Влада је дала сагласност на приједлоге одлука о уступању на бесплатно коришћење дјелова морског добра за период 2019 – 2023. године и то: Клубу за спортски риболов „Лучица Зеленика’’ из Херцег Новог, Регионалном ронилачком центру за подводно деминирање и обуку ронилаца из Бијеле, Једриличарском клубу „Лахор’’ из Котора, ВПК „Кумбор’’ из Кумбора.

Усвојена је Информација о реализацији Јавног огласа за надметање у отвореном поступку давања концесије за валоризацију непокретног културног добра „Тврђава Бесац”, Вирпазар, Општина Бар, донијела одговарајућу Одлуку о додјели концесије и прихватила Уговор о концесији.


На јавни оглас је достављена једна понуда и то од стране Конзорцијума „Истра Бесац“ Бар који чине Истра Гроуп д.о.о. Бар и Кастел д.о.о. Подгорица.

Главни циљ додјеле концесије је обезбјеђење екстерних извора финансирања за реализацију и успостављање адекватног третмана непокретних културних добара, тј. плана оживљавања, који подразумијева спровођење мјера на њиховој заштити и унапређењу стања, а потом и њихово даље функционисање и управљање на одрживој основи.

Влада је усвојила Информацију о Уговору о концесији за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију минералних сировина бијелог боксита и техничко-грађевинског камена лежишта „Међеђе“, општина Никшић и прихватила Предлог анекса 1 Уговора о концесији који се односи на обавезу давања сагласности Концедента приликом промјене власничке структуре Концесионара.

Усвојена је и Информација о Уговору о концесији за експлоатацију минералне сировине црвених боксита са лежишта „Заград“, „Ђураков до ИИ“ , „Штитово ИИ“ и „Биочки стан“, општина Никшић. Влада је прихватила Предлог анекса 4 Уговора о концесији који се односи на обавезу давања сагласности Концедента приликом промјене власничке структуре Концесионара.

Влада је усвојила Информацију о финансирању Средње вјерске школе – Медреса „Мехмед Фатих“ с Предлогом анекса Уговора о финансирању. Као и раније овој школи је опредијељено 500.000 еура годишње. Анексом се трајање уговора, који је важио до краја 2018, подржава до краја 2020. године.

У оквиру кадровских питања шефица Сталне мисије Црне Горе при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама у Женеви амбасадорка Славица Милачић именована је за сталну представницу Црне Горе при Свјетској трговинској организацији и за сталну представницу Црне Горе при Програму Уједињених нација за заштиту животне средине.

За замјенике Заштитника имовинско-правних интереса Црне Горе именовани су досадашњи замјеници – у Канцеларији у Подгорици Славица Лаковић и Милан Крсмановић, а у Канцеларији у Котору Ивана Јаничић.

Због подношења оставке једног члана Одбора директора Поште Црне Горе АД разријешени су дужности чланови Одбора директора. Нови Одбор директора чине: Милан Мартиновић, Фарук Калач, Мирсад Џуџевић, Александар Љумовић и Бранко Фемић.

Због истека мандата Дамир Грбовић је опозван са дужности амбасадора Црне Горе у Швајцарској Конфедерацији.

У складу са праксом коју је на почетку мандата увео премијер Душко Марковић Влада је издвојила из текуће буџетске резерве 6.000 еура Јелени Вујадиновић Поповић и Николи Поповићу из Подгорице који су прекјуче добили тројке.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?