Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић и амбасадорка Попа: Црна Гора направила снажне искораке, вријеме је за нову фазу у преговорима

Црна Гора је направила снажне искораке на плану европских интеграција, отворила је сва преговарачка поглавља и долази вријеме када, заједно са ЕУ, може радити на интензивирању сљедеће фазе преговора, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на састанку са новом шефицом Делегације Европске уније у Црној Гори, амбасадорком Оаном Кристином Попа.

„Сада имамо добар темељ и већи ниво институционалних компетенција. Црна Гора је на добром путу“, казао је премијер Марковић.

Он је захвалио ЕУ на континуираној подршци реформама и трансформацији црногорског друштва, а посебну захвалност исказао је за издашну помоћ током пандемије коронавируса: „Подршка од 53 милиона еура бесповратих средстава је велика помоћ али и симбол пријатељства и партнерства“.

Амбасадорка Попа је казала да Европска унија чврсто вјерује да Западни Балкан припада ЕУ. Она је оцијенила да је у наредном периоду важно фокусирати се на два кључна приоритета – превазилажење кризе изазване ЦОВИД-19, те рад на европској интеграцији, са посебним акцентом на испуњавање мјерила у поглављивима 23 и 24, како би се кренуло у затварање осталих преговарачких поглавља.

За оба ова приоритета, амбасадорка Попа је указала на важност функционалне јавне управе и обезбјеђивање континуитета у дјеловању.

Саговорници су се сагласили о важности унапређења инфраструктуре како би се обезбиједила боља повезаност региона. Амбасадорка је прецизирала да ЕУ ради на економском и инвестиционом плану за Западни Балкан, а фокус је на саобраћају и енергетици, као и дигиталној трансформацији. 

Премијер Марковић и амбасадорка Попа су размијенили мишљења о питањима регионалне сарадње и регионалне економске интеграције.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?