Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Од понедјељка нове мјере у општинама, зависно од броја инфицираних, Министарство просвјете да информише јавност о свим аспектима почетка школске године

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) данас је на сједници којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, одлучило на приједлог Института за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗ) и више општинских кризних штабова да од понедјељка почне примјена нових рестриктивних епидемиолошких мјера зависно од епидемиолошке ситуације у свакој од локалних самоуправа.

Према методологији ИЈЗ, коју је данас усвојило НКТ, основа за доношење одлука о рестриктивним мјерама засниваће се на праћењу стопа четрнаестодневне кумулативне инциденције (КИ). Ова стопа и њено кретање, која у епидемиологији представља мјеру ризика оболијевања, добија се подјелом броја нових случајева инфекције коронавирусом бројем становника локалне самоуправе и изражава на 100.000 становника.

У локалним самоуправама у којима је 14-о дневна стопа:

1. Мања од 400: настављају се стриктно поштовање и строга контрола спровођења важећих епидемиолошких мјера.

2. Између 400 и 799, уз важеће мјере уводи се:

а. Ограничење рада угоститељских објеката до 22:00 сата;

б. Ограничавање услова рада угоститељских објеката тако што је уз важеће епидемиолошке мјере дозвољено да за једним столом и у објекту и изван њега (терасе, баште и сл.) буду највише двије особе; и

ц. Обавеза стриктног поштовања размака од најмање један метар од столице до столице када лица сједе за столовима и окренути су леђима једни другима.

3. Између 800 и 1.199 уз важеће мјере:

а. Забрањује се рад угоститељских објеката (ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани) осим за госте хотелâ;

б. Забрањује се окупљање у објектима становања лицима која нијесу чланови заједничког породичног домаћинства.

4. Већа од 1.200 уз важеће мјере:

а. Забрањује се излазак из објекта становања од 22:00 до 05:00 (уз дефинисане изузетке који су важили и приликом раније мјере: дјеца са поремећајима из аутистичног спектра; лица која користе инвалидска колица, у пратњи једног лица, највише 60 минута дневно; лица која обављају редовне радне задатке у дјелатностима дозвољеним наредбама; запослене код страних дипломатско-конзуларних представништава; лица која пружају услуге од јавног интереса, а незамјенљив су услов живота и рада грађана (здравство, инспекцијски органи полиција, војска, службе безбједности, ватрогасне службе, комуналне службе, медији – укључујући лица која гостују у медијским емисијама, пољопривредне дјелатности на газдинствима и сл.), што се доказује потврдом коју издаје послодавац; особе које његују лица која усљед болести, стања или посљедица повреде нијесу способна да самостално обављају свакодневне животне активности, што се доказује потврдом коју издаје изабрани доктор ових лица; те лица која изводе кућне љубимце, највише 60 минута дневно;

б. Забрањује се рад угоститељских објеката (ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани) осим за госте хотелâ;

ц. Забрањују се посјете по кућама лица која нијесу чланови истог домаћинства.

Стопу КИ утврђује ИЈЗ и објављује на свом Интернет сајту и то једном седмично, суботом прије подне. Примјена рестрикција зависно од утврђене стопе КИ, почиње трећег дана од утврђене стопе КИ односно понедељком у 00:00 сати.

Одлука о евентуалном ублажавању мјера доноси се по аутоматизму сваких 14 дана у зависности од кретања вриједности стопа док се анализа пооштравања мјера врши на седмичном нивоу у складу са кретањем стопа.

(У прилогу је листа 14-одневне КИ. Коначну листу за ову седмицу, која ће укључити и данашње податке, објавиће ИЈЗ сјутра ујутро.)

Према тренутним подацима, који не обухватају новообољеле који ће бити откривени до краја данашњег дана, најоштрије мјере од понедјељка почињу да се примјењују у Никшићу, Беранама и Андријевици.

Почетак школске године

Разматрајући епидемиолошку ситуацију и услове за предстојећи почетак школске године Национално координационо тијело за заразне болести је задужило Министарство просвјете да интензивира активности и да до понедјељка (28. септембра 2020.) сагледа и утврди све релевантне параметре и подробно информише јавност о свим аспектима почетка школске године.

Надлежни инспекцијски органи, прије свега Санитарно-здравствена инспекција, задужени су да до почетка школске године изврше надзор испуњености услова за редовно погађање наставе у контексту поштовања епидемиолошких мјера.

Са циљем спречавања ширења коронавируса међу дјецом и ђацима НКТ је одлучило да измијени одговарајућу наредбу тако да обавеза ношења заштитних маски важи за дјецу старију од пет година.

Инспекцијски органи да помно контролишу поштовање мјера

Инспекцијски органи, како на државном тако и на локалном нивоу, још једном су позвано да досљедно и у континуитету надзиру спровођење важећих епидемиолошких мјера и да о резултатима контрола редовно извјештавају јавност.

Национално координационо тијело за заразне болести је предложило да Министарство здравља донесе одлуку о новчаној награди запослених у здравству који раде са ЦОВИД-19 пацијентима.

Усвојен је XВИИ Извјештај Оперативног штаба за управљање донацијама о стању на рачуну и исплатама са рачуна.

До 25. септембра 2020. у 09:00 прилив је 8.159.114,12 еура и 75.971,72 америчких долара, а одлив износили 2.958.869,13 еура те је сходно томе стање на рачуну 5.200.244,99 еура и 75.971,72 америчких долара. Преглед одлива по седмицама може се преузети овдје.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмQY1м83

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?