Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим 24. септембра 2020. године без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је у четвртак, 24. септембра 2020.године, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова Владе, усвојила Информацију о мјерама намијењеним сектору туризма у оквиру Трећег пакета социо-економских мјера – краткорочна мјера „Субвенција камате на репрограм постојећих кредита код ИРФ-а и пословних банака“ и задужила Министарство финансија да из Текуће буџетске резерве уплати износ од 6.000.000 еура за 2020. годину по достављеном извјештају Министарства одрживог развоја и туризма.

Трећим пакетом социо-економских мјера подршке грађанима и привреди за превладавање посљедица пандемије коронавируса, вриједним 1,22 милијарде еура, Влада је предвидјела у оквиру краткорочних мјера исубвенције на репрограм постојећих кредита код ИРФ-а и пословних банака.

Влада је дала сагласност на Предлог за давање позајмице из буџета Црне Горе Општини Даниловград у висини од 260.000 еура са циљем превазилажења проблема ликвидности општинског буџета усљед посљедица изазваних пандемијом коронавируса.

Усвојена је Информација о коришћењу средстава Текуће буџетске резерве и дата сагласност да се из текуће буџетске резерве обезбиједи 1.726.461,60 еура за реализацију експропријације у општинама Бијело Поље, Плав и Гусиње у оквиру градње пута Плав – Војно село – Гусиње и реконструкције пута Срђевац – Лозна – Сипање – ИИ фаза.

Влада је прихватила Предлог за кандидовање пројеката на Листу развојних пројеката у области туризма. На исту су уврштени пројекти: Изградња хотела „Д” са депадансом „Е”, Колашин, по кондо моделу пословања; Изградња хотела Елите Хотел & Ресиденце, Колашин, по кондо моделу пословања и Изградња хотелског комплекса Монтис хотел&ресорт, Колашин, по кондо моделу пословања.

Дата је сагласност на одлуке о застави, нотном запису химне и утврђивања Дана националног празника припадникâ албанског, хрватског и ромског народа у Црној Гори.

Национални савјет Албанаца у Црној Гори одлучио је да употребљава албанску националну заставу – црног двоглавог орла на црвеној подлози, као грб– црног двоглавог орла изнад којег је Скендербегов шљем, на црвеном штиту за жутим обрубом и као химну пјесму „Рретх фламурит тë пëрбасхкуар“ („Око обједињене заставе“). За Дан националног празника припадника албанског народа у Црној Гори одређен је 28. новембар – Дан националне заставе.

Хрватско национално вијеће у Црној Гори одлучило је да употребљава заставу и грб Републике Хрватске, те хрватску химну („Лијепа наша домовино“). За Дан националног празника припадника хрватског народа у Црној Гори утврдило је 13. јануар – дан пријеноса мошти Светог Трипуна у Котор (Карике).

Ромски савјет у Црној Гори одлучио је употребљава плаво-зелену ромску заставу са ромским точком, а као химну пјесму „Ђелем, ђелем“ (Ишао сам, ишао), које је прихватио Свјетски конгрес Рома 1971. године, да као грб користи црвени точак. За Дан националног празника Рома у Црној Гору утврђен је 8. април – Свјетски дан Рома, такође проглашен на Свјетском конгресу Рома 1971. године.

Влада је донијела Одлуку о оснивању Јавне установе за смјештај одраслих лица са инвалидитетом и старих лица „Подгорица“.

Смјештај одраслих лица са инвалидитетом и старих лица остварује се сада у у јавним установама за смјештај одраслих лица са инвалидитетом и старих лица у Пљевљима, Бијелом Пољу и Рисну и код пружалаца услуге смјештаја којима је Министарство рада и социјалног старања издало лиценце за обављање дјелатности – домовима старих „Дуга” и „Нана” из Даниловграда. Овом одлуком оснива се и Јавна установа за смјештај одраслих лица са инвалидитетом и старих лица у Подгорици капацитета 270 мјеста.

Стамбени простор Јавне установе се налази у захвату ДУП-А „Коник – Стари аеродром ИИИ” бруто површине 11.225 м², корисне површине објекта износи 9.807м² чија је вриједност 12.500.000 еура.

Према основном уговору укупна уговорена вриједност радова износи 9.116.380,19 еура. Радовима је обухваћена изградња објекта са уређењем терена, набавком и монтажом намјештаја и опреме и израдом инфраструктурних прикључака.

Средства за зараде запослених за 30 извршилаца планирана су Буџетом Црне Горе за 2020. годину.

Влада је донијела Уредбу о допуни Уредбе о висини накнаде за коришћење објеката сигурности пловидбе на пловним путевима.

Будући да се у досадашњој пракси и примјени важеће Уредбе показала потреба и заинтересованост за упловљавање пловних објеката ради распреме у територијалним водама Црне Горе те да Уредбом о висини накнаде за коришћење објеката сигурности пловидбе на пловним путевима и Уредбом о измјени Уредбе о висини накнаде за коришћење објеката сигурности пловидбе на пловним путевима није прописана висина накнаде за све врсте пловних објеката која су у распреми (пловни објекат који не обавља комерцијалне операције, који није под теретом, односно не чека на укрцавање или искрцавање терета, нити врши ремонт или нужну поправку уз оперативну обалу) донијетом Уредбом дефинисана је накнада и за ову врсту пловних објеката.

Донијета је Одлука о именовању независног ревизора за ревизију финансијских извјештаја „Аеродроми Црне Горе” АД за 2019. годину којом је за независног ревизора именовано привредно друштво „ЕуроРев“ ДОО Подгорица.

Влада је донијела Одлуку о висини накнаде за издавање извода из планског документа којом је прописано да накнада за издавање извода из планског документа износи три еура. За прописивање наведеног износа имало се у виду рјешење из Закона о административним таксама према коме се за издавање увјерења која издају органи плаћа три еура.

Усвојена је Информација о реализацији Пројекта интензивне ревитализације електродистрибутивне мреже у којој је наведено да је у оквиру Пројекта вриједног 82 милиона еура и планираног за реализацију током три године у првој години реализовано 95,83 одсто плана инвестиције вриједне 12,4 милиона еура.

Размотрена је и Информација о преласку Свјетске банке са ЛИБОР-а и ЕУРИБОР-а као референтних каматних стопа у којој је наведено да, сходно Иницијативи Свјетске банке, од 1. јануара 2022. неће бити обавезно да референтне банке на лондонском међубанкарском тржишту утврђују ЛИБОР те да је ЕУРИБОР у фази трансформације, због чега је предложен прелазак на друге референтне стопе што захтијева и измјене и допуне уговора о зајмовима и финансирању. Влада је прихватила Амандман на уговоре о зајмовима и овластила министра финансија Дарка Радуновића да потпише Амандман на уговоре о зајмовима.

Влада је размотрила Предлог за трансфер средстава с потрошачке јединице Министарство јавне управе на потрошачке јединице Општина Бијело Поље, Општина Пљевља и Пријестоница Цетиње и одобрила трансфер средстава у укупном износу од 350.000 еура са потрошачке јединице Министарство јавне управе, Програма: Реформа јавне управе, општинама Бијело Поље (190.000 еура) и Пљевља (100.000 еура) те Пријестоници Цетињу (60.000 еура) и то за спровођење Плана оптимизације јавне управе 2018–2020.

Размотрен је и Предлог за преусмјеравање средстава са Текуће буџетслте резерве на Министарство финансија. Влада је преусмјерила 500.000 еура на издатак отпремнине и технолошки вишкови у оквиру спровођења Одлуке о отпремнини у случају споразумног престанка радног односа донијете у оквиру спровођења Плана оптимизације јавне управе 2018-2020.

Влада је усвојила Информацију о реализацији закључака Владе Црне Горе, број: 07-3404, са сједнице од 25. јуна 2020. године у којој је наведено да ни у другом року за продају бивше војне касарне „Радоје Дакић“ на Жабљаку није било лица заинтересованих за откуп Тендерске документације.

Прихваћен је Предлог о промјени намјене коришћења локације „Копита (Мали логор)“ у Колашину. Министарство одрживог развоја и туризма је задужено да у складу са Законом о уређењу простора и изградњи објеката одреди као простор за посебну намјену, за потребе Министарства одбране и Војске Црне Горе.

Влада је усвојила Информацију о Уговору о продужењу права на експлоатацију мрколигнитног угља на експлоатационом пољу „Пљеваљски угљени басен“ Општина Пљевља и прихватила Анекс ИИИ Уговора о продужењу права на експлоатацију мрколигнитног угља на експлоатационом пољу „Пљеваљски угљени басен“.

Усвојене су информације о реализацији Уговора о концесији за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију појаве минералне сировине архитектонско-грађевинског (украсног) камена „Долови“ – Комани, о Уговору о концесији за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију сулфидне полиметаличне руде (Пб, Зн, Цу, ФеС2 и осталих пратећих сулфида метала) на истражно-експлоатационом простору бившег рудника „Брсково” код Мојковца и прихваћени анекси припадајућих уговора.

Влада је усвојила Информацију о реализацији концесионих уговора закључених са привредним друштвом „Хидроенергија Андријевица“ доо и потреби давања сагласности за промјену удјела у власничкој структури. Дата је сагласност на промјену власничке структуре у привредном друштву „Хидроенергија Андријевица“ доо, на начин да Милош Бојовић постане власник 100 одсто.

Донијета је Одлука о отварању Конзулата Црне Горе у Вајблингену – Савезна Република Њемачка. На челу Конзулата надлежног за покрајину Баден-Виртемберг биће почасни козул.

У оквиру кадровских питања Владимир Бератовић је разријешен дужности савјетника предсједника Владе Црне Горе због преласка на другу дужност.

За директорицу Управе за игре на срећу, именована је Милена Савовић Баптиста, досадашња в.д. директорице ове управе.

За генералну директорицу Директората за приступ тржишту рада у Министарству рада и социјалног старања постављена је Едина Дешић, досадашња в.д. генералне директорице овог директората.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?