Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим 1. октобра 2020. године без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је у четвртак, 1. октобра 2020. године, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова Владе, донијела одлуке о измјенама и допунама просторно-урбанистичких планова Главног града Подгорице и општине Улцињ.

Одлуком о измјени Одлуке о изради Измјена и допуна Просторно урбанистичког плана Главног града Подгорице прописује се забрана градње у Зони заштите ИИ Парка природе „Ријека Зета“ до доношења Измјена и допуна Просторно урбанистичког плана Главног града Подгорица, који ће као плански документ дати детаљније смјернице за грађење, а све у складу са Студијом заштите и Одлуком о проглашењу парка природе „Ријека Зета“.

Одлуком о доношењу Измјена и допуна Просторно-урбанистичког плана (ПУП) општине Улцињ обезбјеђују се просторно плански предуслови за реализацију Уговора о закупу земљишта у државној својини, ради изградње соларне електране Бриска Гора. Измјенама и допунама ПУП-а се предлаже повећање зоне за изградњу соларне електране са 467 ха на 925.25 ха, тј. капацитета соларне електране са 118 МW на 262 МW.

Утврђен је Нацрт Измјена и допуна Просторно урбанистичког плана општине Колашин с Програмом одржавања јавне расправе, у трајању од 15 радних дана.

Циљ плана је стварање планских претпоставки за нове инвестиције, у складу са интенцијом државе Црне Горе за развој туризма и просперитета општина Сјеверног региона.

Усвојена је Информација о активностима на спровођењу Одлуке о критеријумима, начину и поступку избора лица које може стећи црногорско држављанство пријемом ради реализације посебног програма улагања од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе, за ИИИ квартал 2020. године. У Информацији је наведено, међу осталим, да су издата Рјешења о пријему у црногорско држављанство за већи дио захтјева који су добили позитивно мишљење агента за оцјену међународне подобности, док је одређени број и даље у процедури одлучивања те да према информацијама добијеним од стране лиценцираних агената за посредовање и даље постоји велико интересовање за овај програм, на глобалном нивоу.

Влада је усвојила Информацију о потписивању Меморандум о разумијевању између Министарства здравља Црне Горе и Ацıбадем Саğлıк Хизметлери ве Тиц. А.Ş, прихватила Меморандум о разумијевању између Министарства здравља Црне Горе и Ацıбадем Саğлıк Хизметлери ве Тиц. А.Ş. и овластила министра здравља Кенана Храповића да, у име Владе потпише Меморандум.

Меморандумом су дефинисани услови сарадње на обуци и усавршавању црногорских љекара, медицинских сестара и другог здравственог особља на Универзитету Ацибадем и његовим клиникама. Меморандум о разумијевању не ствара било какву обавезујућу дужност у вези с пројектом.

Влада је усвојила Информацију о имплементацији Регионалног стамбеног програма и задужила Управу за некретнине да у што краћем року изврши пренос власништва за објекте социјалног становања изграђене у оквиру Регионалног стамбеног програма са Министарства рада и социјалног старања на Главни град Подгорица, а Главни Град Подгорица и општине Бари Херцег Нови да до доношења Плана генералне регулације Црне Горе за изградњу објекта индивидуалног становања - социјалног становања у оквиру РХП Пројекат МНЕ8 изградња 50 кућа за потребе корисника Регионалног стамбеног програма, издају Урбанистичко техничке услове у складу са планским документом вишег реда.

Регионалним стамбеним пројектом, који се спроводи у 13 општина, предвиђена је градња 907 стамбених јединица; испорука грађевинског материјала за 120 стамбених јединица, градња 50 готових кућа, Дом за старе у Пљевљима, куповина станова у Општини Херцег Нови са могућношћу проширења пројекта и на друге приморске општине, реконструкција постојећих војних објеката – Војни комплекс „Требјеса” за потребе изградње Дома за стара и одрасла инвалидна лица у општини Никшић. Укупна вриједност пројекта је 27,6 милиона еура.

Влада је усвојила Информацију о уплати финансијских средстава Стамбеној задрузи „Одбрана“ и дала сагласност Министарству одбране да се средства у износу од 350.000 еура уплати на жиро-рачун ове стамбене задруге. Намјена средстава је градња стамбеног објекта са 68 стамбених јединица у насељу Рсојевица у Даниловграду, према пројекту вриједном више од пет милиона еура.

Усвојен је Извјештај о финансирању пројеката и програма невладиних организација у 2019. години у којој је наведено, међу осталом, да је складу са Одлуком о утврђивању приоритетних области и висине средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2019. години, за националне пројекте издвојено укупно 3.705.589,78 еура, и то 2.763.045,38 еура за области од јавног интереса и 942.544,40 еура у области заштита лица са инвалидитетом.

Влада је препоручила министарствима и другим органима државне управе који нијесу донијели одлуке о расподјели средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2020, да исте објаве у што краћем року. Министарства и други органи државне управе су задужени да јавни конкурс за расподјелу средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација објаве на својим интернет страницама и порталу е-Управе до 1.марта, у години за коју се врши расподјела средстава и да, у циљу ефикасније сарадње са невладиним организацијама, одлуке о расподјели средстава за пројекте и програме невладиних организација доносе у року од 90 дана од дана објаве јавног конкурса.

Влада је дала сагласност да се попуне радна мјеста која нијесу предвиђена Кадровским планом за 2020. годину и то у Кабинету предсједника Владе и министарствима финансија и просвјете.

У оквиру кадровских питања Фолкер Це (Волкер Зех) је постављен за почасног конзула Црне Горе у Вајблингену – Савезна Република Њемачка, са надлежношћу за покрајину Баден-Виртемберг.

Влада је донијела Одлуку о затварању Конзулата Црне Горе у Истанбулу који је водио почасни конзул и донијела Одлуку о отварању Конзулата Црне Горе у Баликесиру, Република Турска.

За предсједника Управног одбора Акредитационог тијела Црне Горе, именован је досадашњи члан Управног одбора Драган Вукчевић.

Именован је Управни одбор Фонда за здравствено осигурање Црне Горе у саставу: др Љиљана Аџић, директорица Дома здравља Никшић, на предлог Министарства здравља, предсједница; др Симеун Драгаш, хирург у Општој болници „Блажо Орландић“ Бар, на предлог Министарства здравља, члан; Љубица Радовић, савјетница у Директорату за државни буџет у Министарству финансија, на предлог Министарства финансија, чланица; мр Вукашин Зоговић, предсједник Главног одбора УССЦГ, на предлог Уније слободних синдиката Црне Горе, члан; Филип Лазовић, на предлог Уније послодаваца Црне Горе, члан; др Александар Мугоша, предсједник Љекарске коморе Црне Горе, на предлог Љекарске коморе Црне Горе, члан и Вјера Медојевић, дипл. ецц, представница запослених у Фонду, на предлог Фонда за здравствено осигурање Црне Горе, чланица.

За генералног директора Генералног директората за билатералне послове у Министарству вањских послова, постављен је Дарко Ускоковић, досадашњи в.д. генералног директора овог директората.

Донијета је Одлука о преносу права располагања на непокретности Општини Пљевља ради остваривања јавног интереса – привођења намјени. Одлука се односи на дијелове више катастарских парцела парцела у спортско-рекреационој зони Боровичко језеро гдје је планирана градња фудбалског терена средствима које је донирао Фудбалски савез Црне Горе.

Влада је дала сагласност Једриличарском клубу „Делфин” из Тивта за организацију Европског првенства за олимпијску класу Ласер Стандард и Ласер Радиал У 21.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?