Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Храповић: Потписан споразум о набавци вакцине против ЦОВИД19 када буде доступна. Дата сагласност за набавку ремдесивира

Објављено: 09.10.2020. 20:28 Аутор: Министарство здравља

Министар здравља, Кенан Храповић, у име Црне Горе потписао је споразум, према којем ће наша земља када вакцина против болести ЦОВИД19 буде произведена, добити загарантоване дозе, без чекања и накнадног аплицирања.

Желим да вас информишем да је Влада Црне Горе на јуче одржаној сједници размотрила и усвојила Информацију о закључивању Споразума о преузетој обавези по моделу опционе куповине вакцине против ЦОВИДа-19. Ја сам управо потписао Споразум, а данас ће бити уплаћен аванс у износу од 771.280,00 $, односно 646.000,00 еура - казао је Храповић.

Министар је образложио да је Црна Гора потписивањем овог споразума приступила  ЦОВАX Механизму за вакцине против ЦОВИД-19, који је инициран од стране Свјетске здравствене организације (СЗО) са циљем да омогући набавку и праведну расподјелу међу земљама учесницама вакцина за нови сој коронавируса САРС-ЦОВ-2.

 

Наведена Иницијатива је подржана од стране Европске комисије, али и многобројних релевантних организација међу којима су Амерички центар за контролу и превенцију болести, Европски центар за спречавање и контролу болести, Дјечији фонд Уједињених нација, и друге.

 

У овом тренутку, ЦОВАX Иницијатива представља најповољнију опцију свим мање развијеним државама и државама у транзицији, међу којима је и Црна Гора, у погледу набавке вакцине за ЦОВИД-19, јер обезбјеђује велику дозу сигурности и транспарентности. У прилог томе иде и чињеница да је ЦОВАX Иницијативи приступило преко 170 држава свијета (међу којима је велики број земаља ЕУ и региона), што довољно говори о озбиљности и поузданости наведене организације. Приступањем овој Иницијативи, Црној Гори ће бити  омогућено да под једнаким условима и у истом временском интервалу са другим земљама учествује у расподјели обезбијеђених доза вакцина -навео је министар Храповић.

 

Он је даље појаснио, да уколико држава не приступи наведеној Иницијативи, ставља се у позицију самосталног преговарача, и доводи у неповољан положај код произвођача у односу на веће (развијеније) државе и ЦОВАX Иницијативу, имајући у виду потребну количину вакцина за Црну Гору, што би се директно одразило на висину цијене по дози и вријеме чекања на испоруку.

Иницијална цијена по дози вакцине предвиђена је у износу од 10,55 $, односно 8.84 еура.

 

Сходно истраживањима Института за јавно здравље Црне Горе и њиховој процјени о потребној количини доза вакцине, у писму Потврде о намјери за учешће, наша земља је исказала потребу за 248.800 доза, односно количину која би покрила 20% становништва (с обзиром да су препоручене двије дозе по једној особи).

Процијењена укупна вриједност набавке је 2.582.640,00 $, односно око 2.163.000,00 еура.

 

Ремдесивир за лијечење коронавируса

 

Такође, Влада је, уз сагласност Националног координационог тијела за борбу против заразних болести, обезбиједила средства за лијек ремдесивир, који ће се користити за лијечење наших грађана који су заражени корона вирусом, а имају тежу клиничку слику.

 

На сједници Националне Комисије за квалитет и безбједност здравствене заштите одржаној дана 24.09.2020. године, усвојен је Протокол лијечења ЦОВИД-а старијих од 16 година Клинике за инфективне болести Клиничког центра Црне Горе. Наведеним Протоколом у терапији пацијената са тешким респираторним тегобама, као један од антивирусних љекова предвиђено је увођење лијека незаштићеног назива ремдесивир.

 

Цијена наведеног лијека износи 345,00 еура по ампули (без ПДВ-а) и иста је за све земље. 

 

На основу процјене Кризног медицинског штаба, а у односу на дневни број ЦОВИД-19 хоспитализованих пацијената, посебно оних са тежом и тешком клиничком сликом, исказана је потреба у количини од 320 ампула Ремдесивира на мјесечном нивоу.

 

Имајући у виду наведено, за  набавку лијека на мјесечном нивоу потребно је обезбиједити 110.400,00 еура (без ПДВ-а) - казао је министар Храповић.

 

С обзиром на изражену потребу у набавци лијека ремдесивир, Здравствена установа Апотеке Црне Горе "Монтефарм" ће извршити хитну набавку и увоз лијека у потребној количини за мјесец октобар.

Набавка овог лијека  у наредним мјесецима ће највјероватније бити могућа искључиво преко механизма заједничке набавке иницираног од стране Европске комисије.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА

YОУТУБЕ: хттпс://yоуту.бе/xwДБНXЦ17ПQ

ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмРибQуy

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?