Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим 8. октобра 2020. године без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је у четвртак, 8. октобра 2020.године, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова Владе, усвојила Информацију о потреби набавке лијека ремдесивир за лијечење обољелих од ЦОВИД-19 и Информацију о закључивању Споразума о преузетој обавези по моделу опционе куповине вакцине против ЦОВИД-19. Набавком, укупне процијењене вриједности веће од 2,5 милиона еура омогућено је да Црна Гора без чекања и накнадног пријављивања добије потребну количину вакцина када она буде произведена.

Размотрена је Информација о исплати стимулације за запослене у сектору јавног здравства који раде са ЦОВИД пацијентима за септембар 2020. године.

Влада дала сагласност да се у условима ванредних околности за запослене у сектору јавног здравства који раде са ЦОВИД пацијентима исплати стимуланс у висини од 30 одсто на редовну зараду за мјесец септембар 2020. године. Одлука се односи на запослене у домовима здравља, Клиничком центру Црне Горе, општим болницама у Никшићу Беранама, Бару, Пљевљима и Бијелом пољу, Специјалној болници „др Јован Булајић” у Брезовику, Заводу за хитну медицинску помоћ, на запослене у Институту за јавно здравље Црне Горе који раде на пословима пријема и обраде узорака за ПЦР тестирања на нови коронавирус и запослене који раде или су додатно ангажовани из других сектора у оквиру Центра за контролу и превенцију заразних болести.

Донијета је Одлука о броју студената за упис у прву годину мастер студија на Факултету за црногорски језик и књижевност за студијску 2020/2021. годину који се финансирају из Буџета Црне Горе. Одлуком је одређен упис тридесет студената. Влада је дала сагласност на одговарајући конкурс.

Влада је донијела Одлуку о образовању Савјета за електронску управу. Предсједник Савјета је генерални директор Директората за електронску управу и информатичку безбједност у Министарству јавне управе Душан Половић.

Донијета је Одлука о измјенама и допуни Одлуке о оснивању друштва са ограниченом одговорношћу „Монте пут” Подгорица којом је дефинисана дјелатност Друштва и у управљању аутопутевима, брзим саобраћајницама, дјеловима државних путева, путним грађевинским објектима и пратећим садржајима.

Влада је усвојила Информацију о формирању Комисије за ревизију техничке документације за обилазницу око Будве на траси Брзе саобраћајнице дуж црногорског приморја и дала сагласност да се за рад Комисије за ревизију Идејног пројекта Обилазнице издвоји 461.420 еура, што је 10 одсто вриједности пројектовања обезбијеђене из бесповратних средстава кроз механизам Инвестиционог оквира за Западни Балкан (Wестерн Балканс Инвестмент Фрамеwорк - WБИФ). На челу Комисије је проф. др Душко Лучић, редовни професор на Грађевинском факултету Универзитета Црне Горе.

Влада је усвојила Информацију о стању животне средине у Црној Гори у 2019. години. Основни документ којим се даје оцјена укупног стања животне средине у Црној Гори садржи приказ стања животне средине по сљедећим сегментима: ваздух, управљање отпадом, климатске промјене, биодиверзитет, воде, бука, морски екосистем, радиоактивност, земљиште, хемикалије.

Усвојена је Информација о успостављању пословне сарадње између комерцијалних банака и Министарства финансија и Министарства одрживог развоја и туризма, у циљу реализације Пројекта рјешавања стамбених потреба грађана по повољним условима – Пројекат 1000+ станова, ИВ фаза.

Влада је прихватила Споразум о пословној сарадњи између комерцијалних банака - Црногорске комерцијалне банке а.д. Подгорица, Ловћен банке а.д. Подгорица, НЛБ банке а.д. Подгорица, Ерсте банке а.д. Подгорица и Подгоричке банке а.д. Подгорица које учествују у реализацији Пројекта.

У претходне три фазе Пројекта стамбено питање је по повољним условима ријешило 1.200 домаћинстава. У четвртој фази се очекује да стамбено питање ријеши око 400 породица.

Влада је усвојила Информацију о коришћењу средстава Текуће буџетске резерве и дала сагласност да се из резерве обезбиједи 373.628,50 еура за експропријацију за потребе Пројекта Водоснадбијевање и одвођење отпадних вода на Црногорском приморју, Фаза В – Улцињ.

Усвојена је Информација о закључивању Уговора о просљеђивању грант средстава Општини Бар из Уговора о кредиту (БМЗ но. 2012 66 196) - пројекат Водоснабдијевање и одвођење отпадних вода у приморском региону - фаза В. Влада је дала сагласност да се износ од 400.000,00 еура из Уговора о кредиту прослиједи Опшитини Бар као грант.

Дата је сагласност на Одлуку о расподјели нераспоређене добити Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе за 2020. годину коју је донио Управни одбор Јавног предузећа. Одлуком се 1.779.614,80 еура распоређује за реализацију више конкретних пројеката, а 762.692,06 еура распоређује Јавном предузећу за управљање морским добром за више пројеката из надлежности овог јавног предузећа.

Влада је дала сагласност на Измјену Плана коришћења средстава Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе за 2020. годину, које је донио Управни одбор Јавног предузећа. Измијењеним планом третирају се умањени приходи предузећа због одлуке да у оквиру Владиног ИИИ пакета социо-економских мјера подршке грађанима и привреди за ублажавање посљедица пандемије коронавируса буде смањена годишња накнаде закупаца који обављају сезонску дјелатност на купалиштима, привременим локацијама и пристаништима.

Размотрена је Информација у вези са захтјевом компаније „Карисма Хотелс Адриатиц Монтенегро“ за давање сагласности за продужење рока за успостављање хипотеке на објектима у оквиру комплекса Улцињска Ривијера, Улцињ, у власништву Државе Црне Горе.

Влада је дала сагласност за продужење рока за успостављане хипотеке на објектима у оквиру комплекса Улцињска ривијера, Улцињ, у власништву државе Црне Горе, на начин да рок за успостављање хипотеке не буде дужи од периода трајања мораторијума, у складу са Одлуком о привременим мјерама за ублажавање негативних утицаја епидемије заразне болести ЦОВИД-19 на финансијски систем. или по репрограму кредита сходно Трећем пакету мјера Владе Црне Горе.

Усвојена је Информација о потреби обезбјеђивања позајмице за реализацију активности на пројекту у оквиру Интеррег ИПА ЦБЦ програма Италија – Албанија – Црна Гора. За пројекте у Црној Гори предвиђене Програмом издвојено је 260.000 еура који ће бити рефундирани из средстава Европске уније односно Управљачког тијела прекограничног програма сарадње Италија – Албанија – Црна Гора.

Размотрен је Предлог за преусмјерење средстава с потрошачке јединице Резерва на потрошачку јединицу Министарство унутрашњих послова. Влада је одобрила преусмјерење 570.000 еура за потребе имплементације тематског пројекта „ТО БЕ РЕАДY – ИПА ЦБЦ Тхематиц пројецт Тхе флоод анд биг фире форест, предицтион, форецаст анд емергенцy манагемент – Систем раног упозорења, најаве и управљања у ванредним ситуацијама у случају поплава и великих шумских пожара“ који се реализује у оквиру ИПА ИНТЕРРЕГ Програма прекограничне сарадње између Италије, Црне Горе и Албаније.

Усвојена је Информација о штети насталој на објекту ђачкој дома ЈУ Дом ученика и студената „Браћа Вучинић” Никшић. Влада је задужила Министарство финансија да за санирање посљедица невремена које је погодило Никшић 6. фебруара, из средстава Текуће буџетске резерве, уплати 30.000 еура овој установи.

Влада је усвојила Информацију о пројекту „Унапређење ефикасности правосуђа” са Приједлогом анекса споразума измедју Владе Црне Горе и Уједињених нација за развој и прихватила Анекс споразума о заједничком финансирању пројекта између Програма Уједињених нација за развој и Владе Црне Горе. Анексом се, у складу са средствима одређеним овогодишњим буџетом обезбјеђује 150.000 еура за реализацију Програма.

Усвојена је Информација о приједлогу Анекса бр. 2 Уговора о пружању консултантских услуга на имплементацији друге фазе „Програма енергетске ефикасности у јавним зградама“. Влада је прихватила Анекс бр. 2 Уговора о пружању консултантских услуга за Пројекат којим је предвиђено продужење трајања консултантског уговора за 11 мјесеци.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана за унапређење пословног амбијента (у изабраним областима) у којем је наведено да је у извјештајном периоду, од 1. јула до 1. октобра, реализовано 42 одсто активности, 43 одсто активности се реализују у континуитету, а реализација 15 одсто активности није почела. Влада је задужила више надлежних субјеката да интензивирају активности на реализацији обавеза из Акционог плана.

У оквиру кадровских питања Влада размотрила и прихватила предлоге Комисије за кадровска и административна питања и донијела рјешења о престанку мандата савјетникâ потпредсједника Владе за економску политику и финансијски систем Ватрослава Белана, Драгољуба Јанковића, Миодрага Канкараша, Светлане Митровић и Сандре Величковић због подношења оставки и генералне директорице Директората за рударство и геолошка истраживања у Министарству економије Биљане Јестровић, на лични захтјев.

За замјеницу Заштитника имовинско – правних интереса Црне Горе – Канцеларија у Подгорици, именована је Сандра Филиповић, досадашња самостална савјетница И у стручној служби Заштитника имовинско-правних интереса Црне Горе – Канцеларија у Подгорици.

Дата је сагласност да се за извршног директора Друштва са ограниченом одговорношћу „Пројецт-Цонсултинг“- Подгорица, изабере Миомир Перуничић, досадашњи вршилац дужности извршног директора овог друштва.

СЛУЖБА ЗА ОДН0ОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?