Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Мјере доношене правовремено и осмишљено, инспекције да спријече и казне организаторе недозвољених окупљања, пронаћи рјешење за плаћање одсуства родитеља

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) данас је на сједници којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, а којој је присуствовао предсједник Владе Душко Марковић, констатовало да су од почетка пандемије новог коронавируса епидемиолошке мјере доношене правовремено и осмишљено, да се кризом управљало квалитетно у датим условима, да је посебну виталност показао наш здравствени систем који у новом таласу пандемије и уз ванредне напоре здравствених радника одговара актуелним изазовима. Додатну пажњу, обавезност и одговорност треба посветити ефикаснијој контроли спровођења епидемиолошких мјера прије свега оних које представљају највећи епидемиолошки ризик.

Црна Гора је својевремено успјела да буде прва држава у Европи без потврђених случајева инфекције. Висока стопа у протеклом раздобљу резултат је бројних јавних скупова и других видова кршења епидемиолошких мјера у вријеме избора и након њих, као и континуираних, неодговорних и политикантских негирања и оповргавања постојања вируса, исмијавања епидемиолошких мјера, јавно изрицаних сумњи у пандемију првенствено од дијела оних друштвених чинилаца које очекује суочавање са изазовом управљања кризом.

Високе стопе инфекције и у нашем сусједству и широм Европе потврђују да је у замаху нови, озбиљан талас пандемије што изискује највиши степен ефикасности свих надлежних субјеката у процесуирању еклатантног кршења наредби здравствених власти.

Највећи изазов и епидемиолошки ризик представљају организовање свадби, рођендана и породичних прослава. Надлежни органи задужени су да такве скупове спријече, а да просторе у којима се окупљања организују запечате и казне одговорна лица.

Национално координационо тијело за заразне болести позива вјерске заједнице да док епидемија не буде поново стављена под контролу ограниче вјерске обреде и друга окупљања у вјерским објектима на најмању мјеру.

Одбијене иницијативе грађана за поновно објављивање спискова лица у самоизолацији

Национално координационо тијело упознало се са бројним захтјевима грађана за поновно објављивање списка особа у самоизолацији и са њиховом оцјеном да је тај приступ у првом таласу значајно допринио успјешном одговору на ЦОВИД-19.

Констатовано је да је у првом таласу НКТ такву одлуку донио у пуном увјерењу да је она у складу са Уставом, законом и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

Сматрало се да је ова мјера била неопходна и да је била пропорционална легитимном циљу заштите здравља и живота свих грађана.

У свијетлу одлуке Уставног суда Црне Горе, НКТ изражава дубоко жаљење због могућег осјећаја непријатности, који је могла изазвати Одлука о објављивању имена лица која су у самоизолацији.

Таква одлука НКТ-а била је мотивисана најбољим намјерама у циљу заштите здравља и живота грађана и није била усмјерена на било којег грађанина појединачно.

НКТ је дужно да поштује Одлуку Уставног суда, и закључено је да иницијативе грађана о поновном увођењу ове мјере НКТ не може прихватити.

Из донираних средстава исплаћена набавка лијека ремдесивир

Национално координационо тијело за заразне болести усвојило је данас XВИИ Извјештај о стању на рачуну и одливима са рачуна Оперативног штаба за управљање донацијама у којем се наводи да је по основу закључка Владе и Одлуке НКТ, за потребе набавке лијека ремдесивир исплаћено 110.400 еура.

Према подацима Штаба стање на жиро рачуну НКТ 14. октобра 2020. године у 9:00 је 5.091.994,99 еура и 75.971,72 америчких долара.

Укупни приливи од отварања рачуна износе 8.161.264,12 еура и 75.971,72 америчких долара, док одливи износе 3.069.269,13 еура. (Преглед одлива по седмицама може се преузети овдје).

Хитно пронаћи рјешење за плаћено одсуство родитеља

Национално координационо тијело за заразне болести размотрило је допис Удружења младих с хендикепом које је у име особа с инвалидитетом затражило да тим особама буде омогућено коришћење предњег сједишта у возилима такси превоза. НКТ подсјећа да је, управо имајући у виду и особе с инвалидитетом, још у мају укинуло мјеру обавезе превоза у таксијима само на задњем сједишту и апелује на власнике такси возила да буду посебно сензибилни према овом дијелу наше популације.

Разматрајући саопштење Заштитника људских права и слобода у вези са правом на плаћено одсуство с посла родитеља дјеце млађе од 11 година као и одговоре министарстава економије и просвјете НКТ је наложило представницима ових министарстава као и члановима НКТ-а из Секретаријата за законодавство да већ сјутра ујутро организују састанак на који треба да позову и представника Омбудсмана и пронађу одговарајуће рјешење.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?