Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Састанак Нурковић - Закоњшек

Објављено: 15.10.2020. 18:56 Аутор: Министарство саобраћаја и поморства

Квалитетна саобраћајна повезаност предуслов је даљег свеукупног развоја земаља Западног Балкана, а потписивање Уговора о оснивању транспортне заједнице  је корак даље у реализацији конкретних пројеката уз снажну подршку  Европске Комисије која је недавно представила свој Економски и Инвестициони план за западни Балкан ,закључак је након данашњег састанка министра саобраћаја и помосртва Османа Нурковића и директора сталног Секретаријата Транспортне заједнице Матеја Закоњшека.

На почеку разговора министар Нурковић се осврнуо на веома интезивну сарадњу у протеклом периоду, бројне састанке и дискусије који су допринијели да се дефинишу јасни циљеви и теме којима ће се ово тијело бавити.“ Чести сусрети са колегама из региона, размјена идеја, развојних планова и националних приоритета  допринијели су бољој комуникацији, па очекујем такав тренд и у наредном периоду“– истакао је Нурковић

Колико је правовремена и ефикасна комуникација важна показало се и  почетком године када је због стања услијед појаве вируса Цовид 19  било неопходно омогућити несметан проток робе и терета, тзв. Зелени коридори су успостављени већ у априлу мјесецу, врло брзо након проглашења епидемије и увођења посебних мјера у земљама региона.

Министар Нурковић је још једанпут подсјетио гдина Закоњшека колико су важни пројекти које Црна Гора реализује у области саобраћаја и колико је важна подршка Европске Комисије, додатно имајући у виду комплетну ситуацију са појавом вируса и утицаја који има на црногорску економију. Прије свега треба наставити реализацију пројекта изградње следећих дионица аутопута Бар Бољаре, наставити са модернизацијом жељезничке инфраструктуре, предузети наредне кораке када је у питању планска документација за пројекат заобилазнице Будва, планирање и изградња тунела између Рожаја и Пећи

Прва посјета Матеја Закоњшека Црној Гори као директора Транспортне заједнице долази седам дана након што је Европска Комисија представила свој Економски и Инвестициони план за Западни Балкан. “ Циљеви Транспортне заједнице у складу су с планом Европске Комисије и требали бисмо искористити политички замах за унапређење своје транспортне агенде” – нагласио је Закоњшек

Да би се постигао економски просперитет у регији, саобраћај и повезаност играће пресудну улогу. План се фокусира на улагања у темељну трансевропску транспортну мрежу, брзе и ефикасне саобраћајне везе, реформе повезаности и поједностављење поступака граничног прелаза.

Данас смо министар и ја разговарали о нашим заједничким приоритетима истакао је Закоњшек

1. Модернизација путне инфраструктуре  - е-наплата аутопута Бар-Бољаре;

2. Успостављање дјелотворног жељезничког саобраћаја - Економски и Инвестициони план за Западни Балкан подржаће обнову жељезничке руте од црногорске границе са Србијом до луке Бар

3. Побољшање сигурности на путевима 

4. Побољшање поморског саобрацаја  - Желимо видјети луке у нашој регији које раде по стандардима ЕУ, на најбољи начин искористивши тренутну инфраструктуру дигитализацијом и иновацијама. Морамо побољшати повезаност наших лука са залеђем, тако да оне постају генератор економске активности и бржег економског развоја.

5. Олакшавање превоза, тј. смањивање времена чекања на границама.

На крају, желио бих захвалити министру Нурковићу и његовом тиму на њиховој улози у успостављању Сталног секретаријата Транспортне заједнице и на конструктивној сарадњи током његовог  мандата закључио је Закоњшек.

 

У оквиру посјете Црној Гори директор сталног Секретаријата Транспортне заједнице Матеј Закоњшек обићи ће Луку Бар и Управу поморске сигурности и управљања лукама.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?