Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Поводом изјаве мандатара Кривокапића: Не китите се туђим заслугама, имаћете прилику да се покажете у наставку пројекта Инфективне клинике

Објављено: 15.10.2020. 21:10 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Поводом изјаве мандатара Здравка Кривокапића Телевизији Вијести да је водио интензивне разговоре у вези са новом здравственом инфраструктуром и то Клиником за инфективне болести саопштавамо да је финансијска подршка Европске уније за изградњу Инфективне клинике планирана кроз Годишњи акциони програм ИПА 2018, чија припрема је у сарадњи са ЕК почела почетком 2018. године. Првом верзијом програма, за изградњу ова два инфраструктурна објекта била је планирана подршка у износу од 4,5 милона еура, док је остатак средстава од око четири милиона еура требало да буде обезбијеђен у виду националног кофинансирања. У том правцу 2. децембра 2019. потписан је и финансијски споразум за овај програм.

Појавом пандемије ЦОВИД-19 почетком 2020, Европска комисија је одлучила да увећа подршку здравственом систему Црне Горе, па је договорено да се финансијска подршка Европске уније пројекту Инфективне клинике увећа на начин што ће га у потпуности финансирати Европска унија са 8,5 милиона еура. Допуњени опис пројекта добио је неопходну подршку држава чланица Европске уније кроз усвајање од стране Одбора Европске комисије за Ипу почетком октобра 2020.

Пројектом је планирана ревизија главног пројекта, припрема тендера, изградња, набавка опреме, надзор радова и формално отварање двије клинике. Укупним процесом спровођења тендерске процедуре за изградњу зграде клиника ће управљати Управа јавних радова кроз индиректни систем управљања ИПА средствима.

Дакле, ова Влада је урадила све да се Инфективна клиника гради и изгради, и обезбиједила дупло већу финансијску подршку од планиране. У преводу – не китите се туђим заслугама, имаћете прилику да своје знање и способност покажете током даље реализације овог капитално важног здравственог пројекта.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?