Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: У понедјељак ступа на снагу наредба о праву на плаћено одсуство родитеља дјеце млађе од 11 година

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) дало је сагласност за наредбу којом се током прекида образовно-васпитног рада у јавним и приватним образовно-васпитним установама и примјене онлине система учења, на основу одлуке органа државне управе надлежног за послове просвјете, једном од родитеља/старатеља/хранитеља/усвојитеља или самохраном родитељу дјетета које није старије од 11 година живота и дјетета са посебним образовним потребама – сметњама у развоју обезбјеђује право на плаћено одсуство са рада.

Наредба, која ступа на снагу у понедјељак, 19. октобра, донијета је након договора који су на захтјев НКТ постигли представници министарстава просвјете и економије, Секретаријата за законодавство и Заштитника људских права и слобода.

Право на плаћено одсуство не односи се на запослене у здравству, Министарству одбране, Агенцији за националну безбједност, Министарству унутрашњих послова, Управи полиције, Управи царина, Пореској управи, Управи за некретнине, Директорату за државни трезор у Министарству финансија који раде на пословима реализације Програма пружања подршке привреди и запосленима, у циљу ублажавања негативних ефеката епидемије новог коронавируса ЦОВИД 19, који је донијела Влада Црне Горе, Управи за инспекцијске послове, Управи за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, установама за смјештај лица из области за социјалну и дјечју заштиту, Управи за извршење кривичних санкција, службама заштите и спашавања и у другим органима, службама и правним лицима чија дјелатност је незамјењив услов живота и рада грађана, осм ако су оба родитеља запослена код ових послодаваца.

Субвенције за плаћено одсуство родитеља исплаћиваће се у складу са Програмом пружања подршке привреди и запосленима, у циљу ублажавања негативних ефеката епидемије новог коронавируса.

Јуче је ступила на снагу наредба којом епидемиолошка мјера ограничења броја особа за столом у угоститељским објектима престаје да важи за чланове заједничког породичног домаћинства.

У јединицама локалне самоуправе у којима је четрнаестодневна стопа кумулативне инциденције (КИ) између 400 и 799 на 100.000 становника важи епидемиолошка мјера којом је дозвољено да за једним столом и у објекту и изван њега (на тераси, у башти и сл.) буду највише двије особе. У јединицама локалне самоуправе у којима је КИ мања од 400 допуштено је да у угоститељским објектима сједе за столом двије особе унутар објекта, а четири изван њега (на тераси, у башти и сл.). Обе мјере не односе се на чланове заједничног породичног домаћинства, односно чланови породице који живе заједно могу у угоститељском објекту заједно сједити и за столом без обзира на то колико их је.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?