Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник НКТ Милутин Симовић: Ставови одговорних угоститеља оправдани

У потпуности разумијем данашње ставове будванских угоститеља, као и ставове никшићких угоститеља и подгоричких са којима сам и непосредно разговарао. Сви они предлажу, с правом, појачани инспекцијски надзор и санкције за оне који не поштују мјере.

Због таквих не треба и не смију да испаштају они који поштују све мјере и самим тим не представљају ризик за ширење вируса. На тај начин угрожени су одговорни угоститељи и њихов посао и њихови запослени и егзистенције њихових породица.

То није праведно.

Већи епидемиолошки ризик представљају сва масовна окупљања, укључујући свадбе, прославе разним поводима, као и разна вјерска и политичка окупљања којима свједочимо свакодневно. Многи од оних који сада критикују НКТ својим личним примјерима промовисали су и данас промовишу непоштовање мјера, а за тешку епидемиолошку ситуацију која је у новом таласу захватила цијелу Европу оптужују НКТ.

Нажалост, свакодневно свједочимо томе и такав приступ само наноси штету, а никоме не користи.

Такође, разумио сам иницијативе које су биле покренуте на НКТ-у, да се нова методологија коју је предложио ИЈЗ и дефинисане стопе инциденције по градовима, рачунају на бази процјене броја становника, што су званични подаци МОНСТАТ-а, а не на бази података пописа из 2011. године.

Због тога и овим путем позивам ИЈЗ да још једном сагледа све аспекте ове предложене мјере и надлежне инспекцијске органе да свој посао ураде без изговора и без одлагања како не би испаштали они који не би требало.

Влада је урадила све што је могла. Обезбиједили смо новац за субвенције, за додатне стимулације за запослене у здравству и другим институцијама. Обезбиједили смо да се сва плаћања обављају без дана закашњења. Обезбиједили смо све услове да здравствени систем функционише ефикасно. Упркос бројним изазовима наш здравствени систем је показао своју виталност и флексибилност. Магацини љекова, медицинских средстава и заштитне опреме су пуни. Здравствени радници су херојски обавили и данас обављају свој посао.

Још у јуну јасно сам исказао свој став да се и економијом брани јавно здравље. Не смијемо затварати привреду, него сви заједно морамо научити да живимо с вирусом. Због тога не смијемо кажњавати оне који су урадили све да се прилагоде новим околностима. Напротив, свима њима и овом приликом одајем признање на уложеном труду који су показали, да сви заједно издржимо и истрајавамо у овој заједничкој борби.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?