Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим 16. октобра 2020. године без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је у петак, 16. октобра 2020. године, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова Владе, донијела Одлуку о допунама Одлуке о мрежи здравствених установа. Одлуком су мрежи здравствених установа додате Поликлиника МојЛаб из Подгорице, као давалац услуга примарне здравствене заштите за дјелатност микробиолошке дијагностике за услуге испитивања присуства новог коронавируса (САРС-ЦоВ-2) реал-тиме ПЦР техником, Дневна болница Др Зејниловић из Бара као давалац услуга лабораторијске дијагностике за услуге испитивања присуства новог коронавируса (САРС-ЦоВ-2) реал-тиме ПЦР техником из дјелатности микробиолошке дијагностике, на секундарном и терцијарном нивоу здравствене заштите. Увођењем ових здравствених установа ће се смањити оптерећење лабораторије Института за јавно здравље Црне Горе, а тиме и вријеме чекања резултата тестова и смањити трошкови који су до сада настајали слањем узорака на тестирање у лабораторију у Њемачкој.

Поликлиника Хипократ је додата мрежи здравствених установа као давалац услуга радиолошке дијагностике за услуге магнетне резонанце на секундарном и терцијарном нивоу здравствене заштите.

Донијета је Уредба допуни Уредбе о обиму права и стандардима здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања на секундарном и терцијарном нивоу здравствене заштите којом је испитивање присуства новог корона вируса (САРС-ЦоВ-2) реал-тиме ПЦР техником уврштено у права која осигураници Фонда за здравствено осигурање остварују на терет средстава обавезног здравственог осигурања.

Влада је донијела Уредбу о допуни Уредбе о обиму права и стандардима здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања на секундарном и терцијарном нивоу здравствене заштите којом је у услуге које осигураници остварују на терет Фонда за здравствено осигурање додата и услуга испитивања присуства новог корона вируса (САРС-ЦоВ-2) реал-тиме РТ-ПЦР техником.

У актуелној епидемиолошкој ситуацији у Црној Гори правовремена дијагностика обољелих од ЦОВИД-19 представља кључни фактор у благовременом откривању контаката и спречавању локалне трансмисије. Према препорукама Свјетске здравствене организације, ПЦР дијагностика и поред осталих дијагностичких процедура, остаје „златни стандард“ за детектовање присуства коронавируса.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?