Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора поуздан партнер у спровођењу циљева ЕУСДР-а

Објављено: 22.10.2020. 19:10 Аутор: КЕИ
Региони у Европи не дијеле само изазове, вец́ и потенцијале и шансе за напредак, због чега је потребан заједнички рад у остваривању циљева Стратегије Европске уније за Дунавски регион (ЕУСДР), поручио је главни преговарач Александар Дрљевић.

Он је данас представљао Црну Гору на састанку министара у оквиру ИX форума ЕУСДР, којим је завршено успјешно предсједавање Хрватске овом стратегијом. Састанак, који је данас организован путем видео линка, отворио је министар вањских и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман.

ЕУСДР је макро-регионална стратегија која има за циљ стварање синергије и координације између постојећих политика и иницијатива на подручју Дунавског региона. У спровођењу стратегије учествује 14 земаља дунавског ријечног слива, од којих су девет чланице ЕУ (Аустрија, Чешка, Мађарска, Бугарска, Хрватска, Словенија, Румунија, Словачка и Њемачка), док осталих пет чине земље нечланице ЕУ (Црна Гора, Босна и Херцеговина, Молдавија, Србија и Украјина).

На састанку је усвојена министарска Декларација у којој је акценат стављен управо на неповољним дешавањима која су обиљежила предсједавање Хрватске - конкретно на ЦОВИД-19 кризу, као и снажан земљотрес који је имао разоран утицај на Загреб као трговачки, економски, културни и развојни центар Хрватске. Такође, у Декларацији су истакнута програмска документа која су финализована, усвојена и објављена у протеклом периоду, као и постигнути Европски зелени договор који представља мапу пута за одрживост економије ЕУ претварањем климатских и еколошких изазова у могуц́ности у свим областима политике и транзицији чинец́и је праведном и инклузивном за све. Ова година представља деценију постојања стратегије, па се Декларација односи на активности које су се реализовале у протеклом периоду, али и на планове за сљедећих 10 година.

Дрљевић је нагласио водећу улогу коју има ЕУ у процесу имплементације стратегије и координације њених приоритета, као и значај укључивања макрорегионалних приоритета у програмска документа за наредну финасијску перспективу. „Региони у Европи не дијеле само заједничке изазове, вец́ и заједничке потенцијале и шансе за напредак. Стога, док остварујемо главне циљеве ЕУСДР-а, доприносимо цијелом Подунављу који је у историјском, социјалном, политичком и економском погледу један од најважнијих региона ЕУ и цијеле Европе. С обзиром на то да сви дијелимо и промовишемо европске вредности, постоји велики потенцијал да у томе будемо јединственији и истрајнији него икада раније“ казао је главни преговарач.

Он је честитао Хрватској на успјешном једногодишњем предсједавању Стратегијом, а колегама из Словачке на преузимању предсједавања, те им пожелио много успјеха у имплементацији значајних активности у контексту Стратегије ЕУ за Дунавски регион.

„Црна Гора ће бити поуздан партнер свима у будуц́им активностима ЕУСДР-а, са циљем њеног даљег развоја, уз континуирану посвећеност која је кључна приликом успјешне имплементације стратегије“, закључио је Дрљевић.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?