Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Епидемиолошке мјере дале резултате, то је резултат и грађана који су их се одговорније придржавали

Други талас пандемије коронавируса већ данима биљежи неславне рекорде широм свијета. У цијелој Европи ситуација је веома сложена.

Многе земље предузеле су најрестриктивније мјере јер су здравствени системи на граници пуцања.

Упозорења стижу са највиших адреса. Директор Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу Ханс Клуге у интервјуу ЦНН-у упозорио је на предвиђања СЗО да дугорочно попуштање мјера може повећати дневну смртност до 4-5 пута до јануара 2021. у односу на ону коју смо имали у априлу.

„Исти модели показују да једноставне мјере попут досљедније употребе маски и строгог управљања скуповима у јавним и приватним просторима могу спасити стотине хиљада живота“ – рекао је Клуге.

Директор Клуге поновио је више пута изнијети став да „пандемија не мијења свој смјер, него то радимо ми”.

Наш здравствени систем је дао одличне одговоре у свим сегментима: праћења, анализе, организације, посвећености и пожртвованости у раду, чиме су заслужили високо поштовање цијелог друштва.

У овом тренутку попуњеност наших здравствених капацитета је око 30%. То нам показује да су епидемиолошке мјере које су предузете у посљедњих недјеља у појединим општинама дале резултате. Раст броја инфицираних у Никшићу и Беранама који су били најугроженији вишеструко је смањен.

Поред здравственог система и осталих институција укључених у борбу са вирусом, свакако, то је резултат грађана који су се одговорније придржавали прописаних мјера.

Због тога, позивамо грађане да сви заједно поштовањем мјера дамо допринос сузбијању пандемије и тиме спријечимо пооштравање мјера које погађају и грађане и економију.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?