Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада Републике Кореје донирала 277.000 заштитних маски Црној Гори за подршку борби Црне Горе против ЦОВИД-19

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Влада Републике Кореје упутила је хуманитарну помоц́ (донацију) за подршку борби Црне Горе у борби против ЦОВИД-19 у виду 277.000 заштитних маски КФ94 (еквивалент за ФФП2). Вриједност донације је 200.000,00 УСД.

Поводом пријема маски које су предмет донације, одржана је онлине церемонија 20. октобра 2020. године са почетком у 11.00 часова, на којој су говорили др Нермин Абдић, шеф Кризног медицинског штаба Црне Горе, и Њ.Е. господин Хјонг-ћан ЧЕ, амбасадор Републике Кореје.

Шеф Кризног медицинског штаба, др Нермин Абдић, се у име Црне Горе и црногорског здравственог система, захвалио на вриједној донацији и указаном пријатељству и привржености у овако комплексној ситуацији у којој се налазе све државе свијета.

- Ова вриједна донација свакако ће значајно допринијети сузбијању ширења епидемије кроз примјену мјера, у првом реду, ношења маски. Ово се посебно односи на здравствене раднике који су у директном контакту са обољелим од ЦОВИД-19 и који у сваком тренутку морају бити адекватно заштићени. Захваљујући нашим пријатељима из Кореје, али и других држава које су током епидемије упућивали овакве врсте помоћи, наши здравствени радници посједују пуну заштитну опрему, на чему смо им неизмјерно захвални – поручио је др Абдић, позивајући и грађане још једном на одговорности и примјену свих мјера заштите.

Амбасадор Републике Кореје Хјонг-ћан ЧЕ објаснио је да је ефикасна борба Кореје потив ЦОВИД-19 била успјешна повећавањем броја тестирања, проналажењем контаката и раним лијечењем, а корејски држављани су такође врло кооперативни поштујуц́и основна правила као што су социјална дистанцирање и ношење маске. 

Даље је напоменуо да је Кореја пружила помоц́ онима којима је потребно у свијету, укључујуц́и Црну Гору, и изразио велико задовољство што је 277 000 маски еквивалентних ФФП2 стигло у Црну Гору из Кореје. Описујуц́и испоруку маски у Црну Гору као доказ пријатељског и кооперативног односа између двије земље, изразио је наду да ц́е заштитне маске бити корисне за институције здравственог сектора, посебно здравственим радницима у првом реду борбе против епидемије, да ефикасније одговоре на пандемију и да ће двије земље наставити да сарађују у здравственим системима, као и многим другим областима. 

Двије стране су се сложиле да наставе да се међусобно савјетују у заједничкој борби против вируса.

Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе / Амбасада Републике Кореје у ЦГ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?