Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Драстично кршење епидемиолошких мјера – атак на здравље и животе грађана

Национално координационо тијело најоштрије осуђује драстично кршење прописаних епидемиолошких мјера за заштиту здравља и живота грађана у протекла три дана. Због извјесних посљедица, НКТ позива грађане да у наредним данима у потпуности поштују превентивне мјере, избјегавају све контакте који нијесу неопходни и штите дјецу и старе од ванпородичних окупљања. 

Представници нове парламентарне већине, свештенство СПЦ укључујући и дио здравствених радника својим личним примјером непоштовања прописаних мјера и подстицањем на масовно присуство, показали су несхватљиву неодговорност према здрављу и животима грађана.

Посљедице оваквог поступања у јеку другог таласа пандемије, у наредним данима ће извјесно додатно отежати епидемиолошку ситуацију, додатно оптеретити здравствени систем и угрозити животе великог броја грађана.

Констатовано је да непоштовање и подстицање на непоштовање мјера и овај пут долази, по правилу, са оних адреса које су најгласније у критици НКТ-а.

Огромно повјерење грађана у НКТ до половине године био је успјех који се није могао опростити са препознатљивих политичких адреса. Континуирани напади и оптужбе усмјерени ка НКТ-у имали су за циљ да епидемиолошку ситуацију учине нестабилнијом и да отежају часну и професионалну борбу за очување здравља свих грађана. 

Свједочили смо оптужбама да вирус не постоји, да је измишљотина Запада и да не представља опасност, да плаћамо пацијенте да прихвате да бораве у болничким креветима, да су мјере које доносимо политичке. Било је и бројних покушаја личне дискредитације чланова НКТ-а.

За то вријеме најгласнији критичари су највише кршили мјере, цртали мапе на који начин се илегално прелазе црногорске границе и уноси вирус у нашу државу, организовали и подржавали одржавање серије масовних скупова, који су трајали мјесецима, са елементима несхватљивих епидемиолошких ризика којих нијесу била поштеђена ни дјеца. Свједочили смо и покушајима сакривања таквих ризика од очију јавности, што јасно говори да је то урађено свјесно.

НКТ исказује пуно разумијевање за бројне иницијативе и реаговања грађана и привредника, а посебно угоститељског сектора, који су претрпјели многа одрицања и чија је егзистенција тешко погођена рестриктивним мјерама. Сада, када сви свједочимо најгрубљем кршењу мјера, с правом се питају за шта су се жртвовали и какав је смисао даљег задржавања мјера које их тешко погађају и угрожавају њихов опстанак, бројна радна мјеста и егзистенцију бројних породица. Због тога НКТ је препоручило ИЈЗ да додатно сагледа оправданост задржавања рестриктивних мјера које погађају привреднике. У случају задржавања тих мјера, НКТ предлаже Влади да размотри могућност повећања износа субвенција за запослене у дјелатностима које су погођене рестрикцијама. 

НКТ је дало препоруке Кризном медицинском штабу да због актуелних дешавања, а у циљу спречавања блокаде рада здравственог система направи план повећања болничких постеља у постојећим ЦОВИД болницама и активирања нових, и уради анализу ризика од оболијевања медицинског кадра с обзиром на високу изложеност.

НКТ је констатовало да је Управа полиције у Законом утврђеној процедури обавијестила надлежно државно тужилаштво о случајевима кршења мјера, на Цетињу и у Подгорици и исказало очекивање благовремене и ефикасније реакције надлежног органа. 

Истакнуто је да борба за здравље грађана није прекинута ни послије избора, јер није престала потреба за бригом за здравље грађана. 

Констатовано је да је НКТ са бројним надлежним институцијама, оперативним штабовима, на локалном и државном нивоу, уз подршку бројних донатора, а посебно са одговорним, посвећеним и пожртвованим здравственим радницима обезбиједио да у досадашњим изазовима здравствени систем покаже своју пуну функционалност и стабилност. 

И овом приликом НКТ је исказао поштовање и захвалност свим грађанима који су дали допринос нашој заједничкој борби, увјерени да је једини пут за превазилажење ове кризе да укупно црногорско друштво покаже пуну солидарност, заједништво и одговорност. 

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?