Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан ИИ састанак УНWТО Одбора за израду међународног кодекса за заштиту туриста

Објављено: 27.11.2020. 19:17 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Представници Министарства одрживог развоја и туризма јуче су присуствовали ИИ онлине састанку Одбора за израду међународног кодекса за заштиту туриста, у координацији Свјетске туристичке организације (УНWТО).

Како је пандемија ЦОВИД−19 у потпуности промијенила свјетску реалност, па и у сектору туризма и путовања, тако се створила потреба за дефинисањем заједничких принципа и стандарда, условљених повећаним захтјевима туриста, и то не само и искључиво здравствених. У крајњем је циљ повећање степена правне заштите туриста односно потрошача.

На састанку је било ријечи о правцима у изради Препорука за помоћ међународним туристима у ургентним ситуацијама.

Значај израде овог документа потврђује позив за учешће изузетно важним субјектима за сектор туризма, који су укључени у рад Одбора у својству тзв. посматрача, а који су се сагласили да је због насталих околоности евидентна потреба да се припреми јединствен документ о заштити туриста. У групи посматрача који су дали подршку раду Одбора су представници сљедећих институција и организација: ДГ Гроw и ДГ Јустице из Европске Комисије, ИЦАО (Организација међународног цивилног ваздухополовства), ИСО (Међународна организација за стандардизацију), УНЦТАД (Конференција УН о трговини и развоју), ЕЦТАА (Европска асоцијација туристичких агената и туроператора), ЕГФАТТ (Асоцијација европских гарантних фондова за путовања и туризам), ХОТРЕЦ (кровна организација хотела, ресторана, кафића и сл субјеката у Европи), ИАТА (Међународна организација за ваздушни саобраћај), ИФТТА (Међународни форум заговорника путовања и туризма), ИХ&РА (Међународна асоцијација хотела и ресторана), ИСТО (Међународна организација за социјални туризам).

Секретаријат УНWТО је предложио и три експерта који ће на волонтерској основи радити на овом документу, а који су укратко указали на кључне елементе које они сматрају посебно важним у изради овог Кодекса. Они су указали на неопходност дијељења идеја и заједничке припреме кључних принципа, као и потребу касније имплементације у законодавне оквире.

На састанку су изабрани предсједавајући и потпредсједавајуци радом Одбора, Бразил и Грчка. Представљен је и распоред активности у раду Одбора за предстојећи период, а ИИИ састанак Одбора биће одржан 17. децембра.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?