Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање на саопштење СНП: На Жабљаку је поштован став УНЕСЦО-а

Лијепо је у доколици читати Семјуела Бекета... Али у озбиљној политици коју је ова Влада водила, морате се руководити законима, правилима и рационалним развојним рјешењима.

Када је ријеч о Савином куку на Жабљаку, јавност је још раније обавијештена да је Влада Црне Горе обезбиједила средства за изградњу нове жичаре и ски стаза, која би Жабљак додатно учврстила на мапи престижних зимских туристичких дестинација.

Тај пројекат, међутим, није било могуће реализовати због изричитих закључака Савјетодавне мисије Центра за свјетску баштину при УНЕСЦО, којима је указано „да се потенцијална градња већег обима у оквиру добра, попут водне инфраструктуре, замјене или изградње ски лифтова, инфраструктуре за вјештачки снијег, земљаних радова, укључујући дјелимично уклањање дрвећа и жбуња – мора избјегавати“.

Такав став УНЕСЦО-а, у преводу – забрана изградње жичаре шестосјед – једини је и искључиви разлог због чега се одустало од њеног постављања на Савином куку. Посљедично, покренута је процедура раскида уговора са извођачем радова, како би се избјегли непотребни трошкови за буџет. Због тога је довођење ове одлуке у везу са премијером Марковићем апсолутно злонамјерно.

Поред тога, постојећа жичара на Јаворовачи није у власништву Владе већ се ради о приватној имовини, па би било природно да се СНП прво информише па тек онда да пише оваква саопштења.

Ипак, Владу, премијера Марковића и његов тим треба доводити у контекст жабљачког туризма – али као актере домаћинског рада и творце развојних политика које су Жабљаку и дурмиторском крају и те како користиле.

Стога охрабрујемо жабљачки и цјелокупни СНП, као дио актуелне парламентарне већине, да предузму све што им стоји на располагању, па и у контексту провјере сваког сегмента процедуре набавке жичаре, комуникације са надлежним тијелима УНЕСЦО, и коначно одлуке да се жичара монтира на ски центру Жарски на Бјеласици.

А посебно и њих и остале тамошње „брижитеље” охрабрујемо да се у будућности позабаве развојним политикама на Жабљаку, али на одговоран начин, како би сачували оно што им је у насљеђе оставила ова Влада. И да код УНЕСЦО-а подржавају одрживи развој умјесто здушног залагања да се сваки развој заустави.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?