Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада и МОРТ одговорили Општини Жабљак: Ваш развој мора почивати на строгим принципима очувања универзалних вриједности Дурмиторског подручја

Влада Црне Горе и Министарство одрживог развоја и туризма информисали су Општину Жабљак о чињеницама које су довеле до немогућности реализације два пројекта постављања нове жичаре Савином куку и изградње хотела Цхеди на локацији бившег Војног одмаралишта „Медитеран“ и позвали Општину да суштински прихвати чињеницу да развој овог простора, као дијела подручја које ужива међународну заштиту, мора почивати на строгим принципима очувања универзалних вриједности Дурмиторског подручја, што подразумијева да се испуњавању препорука и сугестија које држава добија од надлежних тијела УНЕСЦО мора приступати одговорно и досљедно.

„Када је у питању изградња нове жичаре на локалитету Савин кук, подсјећамо Вас да је након посјете УНЕСЦО представника локалитету скијалишта 'Савин кук' и Модрог језера на Жабљаку, којој су присуствовали и представници Општине Жабљак, заједничка Савјетодавна мисија Центра за свјетску баштину-ИУЦН-а у вези са добром свјетске баштине 'Национални парк Дурмитор', доставила извјештај 17. јуна 2020. године, у којем је наведено сљедеће: '...потенцијална градња већег обима у оквиру добра, попут водне инфраструктуре, замјене или изградње ски лифтова, инфраструктуре за вјештачки снијег, земљаних радова, укључујући дјелимично уклањање дрвећа и жбуња, итд., мора се избјегавати и, у сваком случају, о томе обавијестити УНЕСЦО-ов Центар за свјетску баштину ради испитивања од стране ИУЦН-а, у складу са ставом 172 Оперативних смјерница, прије доношења било каквих одлука које би било тешко поништити, те да би Држава потписница требала да осигура да не буде дозвољена градња нових скијалишта (скијашке стазе, ски лифтови, и др.) у захвату добра свјетске баштине. Овакву градњу треба изричито забранити и јасно истаћи у ревидираном ПППН-у. Предложено проширење скијашког подручја би представљало озбиљно питање очувања што би довело до вјероватних директних утицаја на природна станишта и имало визуелне ефекте. Замјена постојећег ски лифта такође може представљати озбиљан проблем за очување ако се примијени на нове стазе и ако резултира повећањем броја скијаша. У општем смислу, Мисија сматра да, у условима климатског загријавања и да би се осигурало ефикасно очување добра свјетске баштине, држава потписница треба да размотри дугорочно потпуно постепено укидање коришћења скијашких стаза на Савином Куку и да ојача облике туризма у Националном парку Дурмитор са ниским негативним утицајима. У дијелу постојеће скијашке инфраструктуре, Мисија је мишљења да сваки модернизовани ски лифт мора да ради у границама садашње носивости већ постојећих стаза за скијање.'

Истим дописом је указано да је држава Црна Гора посредством ресорног министарства покренула поступак измјене и допуне Просторног плана посебне намјене за Дурмиторско подручје, а све у циљу заштите природног добра – Националног парка Дурмитор који ужива заштиту УНЕСЦО-а. Након предложених измјена и допуна Просторног плана за Дурмиторско подручје које су биле предмет процјене од стране УНЕСЦО, у свом допису од 20.10.2020. године Комитет за свјетску баштину још једном недвосмислено наводи да: ' исказује забринутост за заштићено природно добро због планираног проширења скијашких стаза и инфраструктуре унутар самог добра, инсистирајући и даље на томе да држава потписница одустане од таквих планова и развоја и измјена и допуна просторних планова у наведеном смислу' – стоји у одговору Владе и Министарства одрживог развоја и туризма Општини Жабљак на њихов допис упућен 10. новембра.

Влада и Министарство одрживог развоја и туризма информисали су Општину Жабљак да је, с обзиром на наведено и код неспорне чињенице да би свака даља интервенција у заштићеном подручју, односно инвестиција у правцу ширења скијашке инфраструктуре на скијалишту „Савин кук“ или повећања постојећих капацитета била у директној супротности са препорукама УНЕСЦО-а и озбиљно довела у питање међународну заштиту коју ужива Национални парк Дурмитор, Влада Црне Горе 6. новембра 2020. године донијела одлуку да се набављена инсталација шестосједне жичаре искористи за спајање других ски центара у изградњи, на којима не постоји ова врста ограничења.

„Ваш захтјев да се, уз одређене корекције, већ набављена опрема употријеби за рекострукцију постојеће двосједне жичаре на скијалишту 'Савин кук', у овом моменту није прихватљив на начин како је предложено. Наиме, у питању је жичара чији пројектовани капацитет премашује носиви капацитет постојећих скијашких стаза, па би се, поред нерационалности таквог приступа, држава оглушила и о јасне смјернице из поменутог извјештаја УНЕСЦО да евентуална модернизација не смије резултирати омогућавањем присуства већег броја скијаша. Осим тога, Управа јавних радова, која је набавила опрему за нову шестосједну жичару, није надлежна за приступање санацији постојеће скијашке инфраструктуре на Савином куку која је у власништву Инвестиционог развојног фонда. Дакле, рјешење за реконструкцију односно неопходну модернизацију постојеће двосједне жичаре треба тражити у комуникацији са ИРФ, ослањајући се на постојеће носиве капацитете скијашких стаза, уз претходну израду све неопходне техничке документације, коју ће пратити израда елабората процјене утицаја на животну средину, о чему ће бити неопходно благовремено обавијестити УНЕСЦО-ов Центар за свјетску баштину ради испитивања од стране ИУЦН-а, у складу са ставом 172 Оперативних смјерница“ – наводи се у одговору.

Влада и Министарство одрживог развоја и туризма подсјећају да је када је у питању изградња хотела Цхеди на локалитету бившег војног одмаралишта „Медитеран“, управо Општина Жабљак актом Главног градског архитекте из 2019. године дала сагласност на идејно рјешење предметног хотелског комплекса, притом не поступајући у складу са ставом 172 Оперативних смјерница, односно не консултујући Комисију за сарадњу са УНЕСЦО, чиме је пропуштено да УНЕСЦО-ов Центар за свјетску баштину буде благовремено обавијештен о овој инвестицији у најранијој фази израде техничке документације у фази идејног рјешења. „Наиме, упознати сте да је идејно рјешење хотела, на који је Општина Жабљак дала сагласност, одступало од идејног рјешења из Инвестиционог програма који је саставни дио Уговора о дугорочном закупу локалитета бившег војног одмаралишта „Медитеран“. Из тог разлога је, од стране надлежних државних органа, пројекат упућен на провјеру надлежним тијелима УНЕСЦО у форми Главног пројекта, одмах при достављању истог од стране инвеститора“ – наводи се у одговору.

У допису Општини Жабљак подсјећа се да су током 2019. и 2020. године чак три нова пројекта на територији Општине Жабљак уврштена на листу развојних пројеката у области туризма. „Ова три хотелска комплекса укупне су предрачунске вриједности 56,5 милиона еура, са преко 200 лежајева високе категорије (4 и 5 звјездица) и са нових 300 радних мјеста. Ово је доказ да је развој пројеката у УНЕСЦО подручјима није немогућ, већ је остварив онда када је одржив и када одговара прописаним стандардима и процедурама“ – наводе Влада и Министарство одрживог развоја и туризма.

У допису се наводи да је имајући у виду наведено, кључно да Општина Жабљак суштински прихвати чињеницу да развој овог простора, као дијела подручја које ужива међународну заштиту, мора почивати на строгим принципима очувања универзалних вриједности Дурмиторског подручја, што подразумијева да се испуњавању препорука и сугестија које држава добија од надлежних тијела УНЕСЦО мора приступати одговорно и досљедно.

„Такође, као орган локалне управе који је надлежан за издавање мишљења и сагласности на техничку документацију која се израђује на територији Општине Жабљак, али и за планирање и изградњу објеката од локалног интереса, напомињемо да сте приликом спровођења тих поступака дужни да водите рачуна о међународним обавезама које проистичу из потписаних и верификованих споразума, а све у циљу благовременог упознавања УНЕСЦО-овог Центра за свјетску баштину о планираним инвестицијама, и у крајњем, у циљу очувања универзалних вриједности заштићеног подручја које је дио свјетске природне баштине“ – наводи се у одговору Владе Црне Горе и Министрарства одрживог развоја и туризма Општини Жабљак.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?