Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црној Гори још 21,9 милион еура бесповратне подршке ЕУ

Објављено: 11.12.2020. 19:05 Аутор: КЕИ
Црној Гори је додијељено додатних 21,9 милиона еура бесповратних средства Европске уније за припрему и спровођење нових инфраструктурних пројеката, саопштено је на састанку Управног одбора Западнобалканског инвестиционог оквира.

На 23. дводневном састанку Управног одбора Западнобалканског инвестиционог оквира, који је одржан онлине, учествовала је главна преговарачица за вођење приступних преговора Црне Горе са Европском унијом Зорка Кордић.

KEI

Додијељена средства биће искоришћена за даљу припрему пројектне документације и спровођење инфраструктурних пројеката. Највећи дио средстава, 20,1 милион еура, одобрено је за пројекат реконструкције десет челичних мостова и горњег строја пруге на дионици жељезничке пруге Биоче-Подгорица. Укупан буџет пројекта је 40,2 милиона еура. Европска унија је донирала половину средстава, док ће остатак бити финансиран кредитом Европске инвестиционе банке.

Додатно, ЕУ је подржала и припрему пројектне документације за три пројекта. Када је ријеч о даљој реконструкцији жељезничке пруге Бар-Врбница, 500.000 еура биће искоришћено за припрему студије изводљивости, идејног рјешења и процјене друштвеног и утицаја на животну средину за припрему тендерске документације за рехабилитацију електричне мреже и увођење видео надзора. Поред тога, са 350.000 еура ће бити подржан пројекат припреме студије изводљивости и главног пројекта за другу фазу унапређења система управљања отпадним водама у општини Пљевља кроз ширење канализационе мреже. Унапређење водоснадбијевања и одвођења отпадних вода у општини Улцињ је подржано са 975.000 еура бесповратне подршке ЕУ, како би се за изградњу постројења за пречишц́авање отпадних вода и пратеће инфраструктуре ажурирала студија изводљивости са процјеном друштвеног и утицаја на животну средину и припремила тендерска документација.

У дијелу састанка посвећениом стратегијама и политикама овог инструмента, европски комесар за сусједство и преговоре о проширењу Оливер Вархељи је истакао да проширење ЕУ на регион Западног Балкана остаје кључна политика Европске уније. Потврда тога је управо и додатна подршка за инфраструктурне пројекте у региону Западног Балкана, али и подршка опредијељена у контексту епидемије вируса ЦОВИД-19.

Вархељи је поновио да ће се будућа подршка Европске уније базирати на приоритетима дефинисаним Економским и инвестиционим планом који је недавно усвојен. Нагласио је да подршка од 9 милијарди еура предвиђена овим планом представља амбициозан, али веома остварив план да државе Западног Балкана брже достигну стандард држава чланица ЕУ.

Кордић је захвалила на одобореној додатној финансијској подршци Црној Гори и нагласила да ће Влада наставити с посвећеним радом по питању припреме инвестиција у инфраструктуру. Снажна подршка Европске уније и међународних финансијских институција инвестицијама у капиталне пројекте у областима саобраћаја, енергетике, заштите животне средине, укључујући улагања у пољопривреду и производњу хране и најављену подршку ЕУ малим и средњим предузећима је најбољи начин да се државе Западног Балкана оснаже у процесу економског опоравка.

,,Црна Гора је снажно посвећена унапређењу сарадње са Европском унијом у овим областима, уз намјеру Владе да оснажи систем планирања и припреме инвестиција у инфраструктуру. Увјеравам Вас да ћемо у наредном периоду уложити све доступне ресурсе и капацитете како бисмо у што већем обиму искористили доступна бесповратна средства Европске уније“, поручила је Кордић члановима Управног одбора.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?