Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кордић и Попа: Влада Црне Горе наставља проевропски курс

Објављено: 11.12.2020. 21:00 Аутор: КЕИ
Нова Влада наставиће проевропски курс вођена, прије свега, најбољим интересима свих грађана и тежњом да Црна Гора постане прва наредна чланица Европске уније, саопштила је главна преговарачица са ЕУ, Зорка Кордић.

Она је данас са шефицом Делегације ЕУ у Црној Гори, Оаном Кристином Попом, разговарала о важности афирмисања политике проширења ЕУ, приближавања Европске уније грађанима, као и предстојећим обавезама и изазовима на том путу.

KEI

"За црногорско друштво, европска агенда остаје један од кључних интегративних фактора и самим тим је одговорност ове Владе још вец́а, јер она води овај процес и настоји да сачува повјерење грађана у европску перспективу земље и достигне европске стандарде и вриједности. Желимо да нашим грађанима приближимо ЕУ јер је њихова будућност у њој “, поручила је Кордић.

Нагласила је да је Црна Гора опредијељена да настави да интензивно испуњава обавезе на путу према ЕУ, а нарочито у поглављима 23 – Правосуђе и темељна права и 24 – Правда, слобода и безбједност, ишчекујући завршна мјерила за ове преговарачке области.

Захвалила је ЕУ на финансијској подршци, нарочито оној која је преусмјерена на превенцију ЦОВИД-19 и посљедицама пандемије и нагласила да радује чињеница да области Економског и инвестицијског плана подршке ЕУ одражавају кључне приоритете Владе, па ефикасно коришц́ење средстава ЕУ остаје наш важан интерес. „Поред охрабрујућих порука о 22 милиона бесповратних средстава у оквиру

Западнобалканског инвестицијског оквира, успјешно смо започели програмирање нове финансијске перспективе ИПА 2021-2027 (ИПА ИИИ) и у наредном периоду фокус ц́е нам бити на успостављању ИПА структура у свим ресорним министарстава, како би се овај процес извео на најефикаснији и најквалитетнији начин и у складу са захтјевима партнера“, додала је главна преговарачица.

KEI

Попа је честитала главној преговарачици на именовању и пожељела успјех у раду њеног тима, исказавши спремност за сарадњу, нарочито на плану афирмисања европских вриједности.

„Од кључне је важности одржати динамику процеса у периоду пред нама и остати фокусиран на спровођењу суштинских реформи. Квалитет прије брзине је мото који ће обиљежити и наставак овог процеса, јер је важно да грађани Црне Горе осјете коритсти које овај процес доноси и прије формалног приступања Црне Горе ЕУ“, рекла је она.

Попа је сагласна са главном преговарачицом да приоритет у раду треба да буде рад на привременим мјерилима и добијање завршних у поглављима 23 и 24, али и осталим преговарачким областима, нарочито зеленој агенди и циркуларној економији. Нагласила је важност подршке грађана процесу приступања и наставку информисања јавности о свим сегментима процеса.

Саговорнице су сагласне да је у дијелу европске интеграције веома важан сегмент комуницирање процеса према грађанима и у том погледу договорена интензивнија сарадња на плану афирмације европског система вриједности, пројеката и укупног процеса проширења, а све у сврху упознавања грађана с друштвеним и економским користима.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?