Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Абазовић о трогодишњем чланству Црне Горе у НАТО-у: Од хибридног режима до повратка суверенитета грађанима

Објављено: 21.12.2020. 20:25 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе

Потпредсједник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић учествовао је данас на 13. Регионалном Евроатлантском Кампу РЕАЦТ који се организује у Подгорици. Он је одржао предавање на тему: "Црна Гора и НАТО - досадашња искуства, резултати и изазови". 

Абазовић је говорио о изазовима са којима се сусрела Црна Гора у претходном периоду и значају који је за њу имало учлањање у НАТО савезу. Абазовић је истакао да је чланство у НАТО имало вишеструке бенефите за Црну Гору. ,,Прије свега, највећи бенефит је тај што је у Црној Гори завладао систем сигурности, који је, након прве демократске смјене власти, омогућио да се Црној Гори не деси сценарио какав се десио у Сирији или Украјини”, навео је Абазовић. 

Потпредсједник Владе је казао да је Црна Гора транзицију успјела да изведе на један миран и достојанствен начин, а да је за то чланство у НАТО, иако не пресудно, утицало на свој начин. ,,Наше учлањење у НАТО је био мотив више да се све одигра на миран начин и да међународна јавност Црну Гору перципира као дио запада”. 

Абазовић је истакао да је Црна Гора, од земље која није емитовала сигурност, након три године чланства у НАТО савезу, остварила велики демократски искорак, као и да је дошло до повратка суверенитета грађанима. 

,,Надам се да се политички монополи у Црној Гори више неће дешавати, већ да ће грађани на изборима слободно бирати различите политичке опције. Позитиван резултат тога је да ће се убудуће свако добро запитати да ли је добро оно што ради”, навео је Абазовић.

Потпредсједник Владе Црне Горе је још казао да је презадовољан и позитивно изненађен чињеницом да је нова Влада добила међународну подршку већ након 12 или 13 радних дана. ,,Добијање међународне подршке је нешто најбоље што смо до сад постигли. Заиста је велики успјех физичка посјета премијера Бриселу, ако имамо у виду да се тамо у посљедње вријеме практикују заједнички физички састанци. Тиме је послата јака и јасна порука Владе Црне Горе међународној заједници, као и политичким дјелатницима у Црној Гори”, саопштио је Абазовић.

Он је одговарао на онлине постављена питања грађана који су све пратили путем Зоом апликације и друштвених мрежа. Коментаришући прилике у Црној Гори, Абазовић је навео да га од спољнополитичких прилика много више оптерећују оне унутрашње. ,,Стварамо токсичну атмосферу, која може да има далекосежне посљедице по Црну Гору. Апелујем на све политичке дјелатнике, институције, медије и цјелокупну јавност, да мало изокренемо ствари и почнемо више да говоримо о реалним проблемима који нас муче. Грађани Црне Горе заслужују да буду помирени. Коначно морамо престати да у сваком чину тражимо непријатељство. Црна Гора мора да искорачи. Најбољи начин је да у ближњем свом не видимо непријатеља, већ пријатеља”, казао је Абазовић.

Одговарајући на постављено питање у вези са Законом о поријеклу имовине, Абазовић је истакао да је тај закон основни предуслов борбе против корупције и организованог криминала. Он је истакао да је неопходно усвојити га што је прије могуће. ,,Не желим никог конкретно да таргетирам, зато ћу рећи да контрола може да почне од мене, па преко мојих колега из Владе, а затим нека стигне до предсједника Црне Горе и свих других јавних дјелатника. Мислим да ће многима бити непријатно када им контрола покуца на врата”, закључио је Абазовић.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?