Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе проф. др Здравко Кривокапић примио амбасадора Хрватске Веселка Грубишића

Премијер Црне Горе господин проф. др Здравко Кривокапић разговарао је данас са амбасадором Републике Хрватске у Црној Гори, Њ. Е. г. Веселком Грубишићем.

Као кључне теме разговора издвојиле су се приступање Црне Горе Европској унији, изградња јадранско-јонске магистрале, као и стварање услова за затварање јединог отвореног питања између двије земље – питања Превлаке.

Премијер Кривокапић потврдио је да је Црна Гора недвосмислено окренута европским интеграцијама, што је, како је рекао, потврђено недавно и у Бриселу, а на том путу хрватско искуство може бити добар примјер и смјерница за наше даље кораке. Као званичан став Хрватске амабасадор Грубишић истакао је наставак пружања помоћи Црној Гори на европском путу у виду експертизе, учешћа у твининг пројектима и осталим формама погодним за обје земље.

Када је ријеч о јадранско-јонској магистрали саговорници су се усагласили да је њена изградња од великог интереса, не само за Црну Гору и Хрватску, већ и за читав регион. Премијер Кривокапић истакао је важност што скоријег дефинисања коначног плана и пројекта, како би се његовој реализацији што прије приступило.

Амбасадор Грубишић подсјетио је да Хрватска подржава и унапрјеђење путне инфраструктуре и везе Црне Горе са Србијом и регионом уопште, те што брже повезивање са Коридором 10, што ће, између осталог, утицати повољно на црногорски туризам.

Кривокапић и Грубишић усагласили су се да је неопходно убрзати прекогранични промет и изразили увјерење да ће предстојећа туристичка сезона, упркос и даљем трајању пандемије COVID-19, а уз наду у скору примјену вакцине, бити знатно успјешнија од претходне.

Питање Превлаке идентификовано је као једино отворено питање између двије земље, а саговорници су истакли функционалност постојећег режима и показали отвореност да се уложе напори како би се дошло до трајног рјешења, на обострано задовољство.

Zdravko Krivokapić - Veselko Grubišić (22.12.2020.)


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?