Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Кривокапић састао се амбасадором Републике Словачке Борисом Ганделом

Господин проф. др Здравко Кривокапић примио је данас амбасадора Републике Словачке у Црној Гори, Њ. Е. господина Бориса Гандела.

Премијер Кривокапић упознао је амбасадора Гандела са бројним дубоким проблемима које је нова Влада наслиједила од претходне - буџетским дефицитом, кредитима, стањем у државним предузећима, здравству и бројним другим областима.

Премијер Кривокапић нагласио је да Црна Гора очекује подршку Европске комисије у капиталним инвестицијама, међу којима је издвојио три кључна пројекта: изградњу јадранско-јонске магистрале, реконструкцију пруге Београд-Бар и изградњу хидроелектране Комарница искључиво на начин који би гарантовао потпуну заштиту канјона Невидио као природног ресурса од немјерљивог значаја.

Премијер је јасно нагласио да све будуће активности црногорске привреде морају имати акценат на природном потенцијалу, те да пољопривреда, туризам и индустрија морају да се развијају као три уравнотежена доминантна поља.

Словачки саговорници истакли су постојање одређених проблема са којима се словачки инвеститори суочавају у Црној Гори, а наслијеђени су од претходне Владе. Премијер Кривокапић подсјетио је на опредијељеност нових црногорских власти на транспарентно и чисто пословање које ће подстицати све стране инвестиције, па тако и словачке, и понудио помоћ државе у ријешавању постојећих проблема.

Незаобилазна тема и овог састанка била је пандемија актуелног коронавируса. Наиме, како је Словачка позната по пројекту којим је обезбиједила тестирање цјелокупног становништва на вирус SARS-CoV-2, понудила је да подјиели са Црном Гором своја искуства и тако евентуално помогне у нашој земљи у борби са овим вирусом.

У завршници разговора словачки амбасадор Гандел пренио је премијеру Кривокапићу веома позитивне утиске специјалног преставника ЕУ за Западни Балкан и дијалог Београда и Приштине, Мирослава Лајчака, након посјете црногорског премијера Бриселу. Кривокапић је потврдио обостраност позитивног утиска и истакао да је у Бриселу наишао на подршку амбицији Црне Горе да постане 28. чланица Европске уније.

Zdravko Krivokapić - Boris Gandel (22.12.2020.)

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?