Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Кривокапић разговарао са албанским амбасадором Ридијем Куртезијем

Предсједник Владе Црне Горе, господин проф. др Здравко Кривокапић угостио је данас амбасадора Републике Албаније у Црној Гори, Њ. Е. господина Ридија Куртезија.

Премијер Кривокапић констатовао је да Црна Гора и Албанија имају добре односе и сарадњу, за које вјерује да ће у мандату актуелне експертске Владе која је првенствено глас народа, бити још бољи.

Као основне пројекте од заједничког интереса црногорски премијер издвојио је јадранско-јонску магистралу, јадранско-јонски гасовод и пројекат којим би се ријека Бојана учинила пловном, те повезала Скадарско језеро и Јадранско море, што би отворило бројне друге могућности наклоњене економским интересима како Црне Горе, тако и Албаније.

Кривокапић је констатовао да су питања граница и ријеке Цијевне поља на којима двије земље треба да пораде на прецизном рјешењу, али да је увјерен да се, уз постојање добре воље са обје стране, она могу разјаснити и ријешити.

Амбасадор Куртези захвалио је на гостопримству домаћину и пренио поздраве албанских власти и честитку албанског премијера Раме на избору г. Кривокапића за предсједника 42. састава црногорске Владе. Куртези је истакао црногорско-албанске односе као примјер добрих односа у региону, похвалио праксу редовних заједничких састанака двију влада као механизам који треба очувати и наставити јер генерише добре пројекте и усмјерен је остварењу заједничких циљева двију земаља – чланству у Европској унији, сигурности, миру и сарадњи у региону.

Куртези је нагласио да би економски односи Црне Горе и Албаније могли додатно да се унапређују кроз појачану сарадњу релевантхних привредних комора и агенција за инвестиције. Сагласио се са црногорским премијером да посебну пажњу треба посветити питању граница и ријеке Цијевне, и истакао спремност албанске стране да обустави све пројекте који би могли да нанесу штету водним токовима Црне Горе.

Албански амбасадор истакао је и питање мањина – албанске у Црној Гори и црногорске у Албанији и нагласио да албанска матица подстиче дијаспору у Црној Гори да ради на добробит црногорске државе и допринесе њеном даљем развоју.

На крају разговора Куртези је захвалио премијеру Кривокапићу на помоћи коју је Црна Гора пружила Албанији приликом последњег разорног земљотреса који је задесио ову земљу, као и на подршци коју наша земља пружа албанским сусједима од почетка избијања пандемије COVID-19


Zdravko Krivokapić - Ridi Kurtezi (23.12.2020.)


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?