Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Абазовић, Митровић и Секуловић боравили у службеној посјети Општини Пљевља

Објављено: 23.12.2020. 19:15 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе

Данас су потпредсједник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић, министар екологије, просторног планирања и урбанизма Ратко Митровић, министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић и в.д. директор Управе полиције Веско Дамјановић, боравили у службеној посјети Општини Пљевља.

У разговору са предсједником те општине Игором Голубовићем и његовим сарадницима, Абазовић је нагласио да је жеља његова и министара била да одмах на почетку посјете Пљевља, имајући у виду проблеме са којима се грађани тог града сусријећу. ,,Пљевља су била шехер кад многи градови у Црној Гори то нијесу и заслужују другачији однос државне власти. Пљевља су до сада пуно давала држави, а држава се према њима маћехински односила. Тај дискриминаторски однос се под хитно мора промијенити и ова Влада ће радити у том правцу", казао је Абазовић.

Предсједник Општине Пљевља упознао је представнике Владе са најзначајнијим пројектима вриједним за побољшање квалитета живота у Пљевљима, нарочито оним који се тичу области заштите животне средине у дијелу инфраструктуре, пројеката водоснабдијевања, управљања отпадним водама, даљинског гријања Пљеваља, као и динамици реализације пројеката санације двије црне еколошке тачке - депоније пепела и шљаке на Маљевцу и флотационог јаловишта у Градцу. Голубовић је говорио и о значају реализације пројеката еколошке реконструкције блока И Термоелектране, односно значају Пљеваља као енергетско-рударског центра за економску стабилност државе.

Делегација Владе се на инсистирање министра унутрашњих послова састала са свим представницима одборничких клубова. Абазовић је нагласио да су се, иако перципирају различито одређене ствари, усагласили око једног заједничког закључка.

,,Из Пљеваља се више не смију слати поруке које нијесу у складу са мултинационалним и мултивјерским Пљевљима. Ово је град који је вјековима обиљежен суживотом и међунационалним складом и из Пљеваља више не смију да се шаљу поруке које нијесу у том духу", казао је Абазовић.

Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић позвао је одборнике у локалном парламенту да активно раде у правцу чувања међувјерског склада, те да кроз своје наступе дају допринос суживоту у Пљевљима.

Потпредсједник Владе др Дритан Абазовић и министар екологије, просторног планирања и урбанизма Ратко Митровић посјетили су Рудник угља Пљевља и Термоелектрану Пљевља и разговарали са њиховим руководствима. Разговарало се о перспективи тих предузећа и изазовима које ће донијети прилагођавање енергената европском законодавству. Наглашено је да је неопходна еколошка реконструкција Термоелектране Пљевља. 

,,Нова Влада ће инсистирати на томе да се у јавним предузећима прекине са јавашлуком и да се од руководстава тражи одговоран однос према јавним добрима", нагласио је Абазовић.

Министар екологије проф. др Ратко Митровић рекао је да ће радити на рјешавању горућих еколошких проблема у Општини Пљевља и стварању услова за здрав живот грађанки и грађана Пљеваља. 

,,Морамо испратити процес еколошке реконструкције Термоелектране, позабавити се Рудником угља, асфалтном базом, одлагањем отпада, отпадним водама, сјечом шума на територији Општине Пљевља и на најконструктивнији начин пронаћи рјешења. У ту сврху ћемо ангажовати и НВО сектор, домаће и стране експерте, организовати округле столове како бисмо добили стручна мишљења и предлоге". 

Министар је саопштио да је неопходно дефинисати процесе развоја општине у еколошком и просторном смислу на најбољи могући начин и што прије отпочети активности са тим у вези. 

,,Учинићемо све у нашој моћи да у Пљевљима створимо услове за смањење штетних утицаја на животну средину".

.

Dritan Abazović, Sergej Sekulović i Ratko Mitrović - Pljevlja (23.12.2020.)


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?