Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Кривокапић примио Њ.Е. госпођу Набилу Абделазиз Нассер Саеед Алсхамси

Проф. др Здравко Кривокапић, предсједник Владе Црне Горе сусрео се данас са амбасадорком Уједињених Арапских Емирата у Црној Гори Њ.Е. госпођом Набилом Абделазиз Нассер Саеед Алсхамси.

У пријатној атмосфери састанка саговорници су изразили жељу за надградњом и унапређењем односа двију земаља. Као основне области у којима би требало тражити простор за сарадњу, поред туризма, истакнуте су пољопривреда, прерађивачка индустрија у компатибилности са природним потенцијалима, сточарство, енергетика, односно подстицање употребе потенцијала обновљивих извора енергије.

Као битно поље за додатно повезивање са Уједињеним Арапским Емиратима премијер Кривокапић истакао је образовање, и то не само на универзитетском, већ и на средњошколском и осталим нивоима путем стипендија, размјене професора и ученика/студената, јер је стратегија Црне Горе, како је нагласио, подстицање знања, талената и креативности.

Премијер је изразио жаљење због тога што ће Црна Гора и Уједињени Арапски Емирати вјероватно остати инфраструктурно неповезани услед све извјеснијег гашења Монтенегро Ерлајнза, истичући да су новој Влади руке по том питању везане и да је једино могла да констатује затечено стање, а нажалост не и да га промијени. Ипак, акумулирани потенцијали знања, искуства и вјештина ове компаније биће искоришћени у формирању нове, те вјерује да ће и инфраструктурни јаз између двије земље бити превазиђен. Такође је нагласио да су Аеродроми Црне Горе, Лука Бар као и друге инфраструктурне тачке простор потенцијалне сарадње наших двију земаља.

Амбасадорка Уједињених Арапских Емирата, која у Црној Гори службује од недавно, исказала је одушевљеност потенцијалима Црне Горе, које је успјела у доброј мјери да сагледа, иако је у Подгорицу стигла тик пред затварање које је наметнула актуелна пандемија. Као основне потенцијале Црне Горе идентификује воду, климу и обрадиво земљиште, али истиче да би за инвеститоре из УАЕ било од велике користи ако би црногорска страна сачинила својеврсну збирну презентацију свих својих потенцијала и дефинисала тачке на којима жели да оствари сарадњу са Уједињеним Арапским Емиратима и привуче тамношње инвеститоре. Безбиједност хране истиче као област у којој најприје треба започети сарадњу, а истиче и заинтересованост арапских партнера за хотеле у околини тиватског аеродрома. Као добру шансу да се Црна Гора представи Уједињеним Арапским Емиратима и задобије пажњу њихових инвестититора види у изложби ЕXПО 2021, чији ће домаћин бити Дубаи и подстиче црногорску страну да ту прилику искористи као платформу за отварање пројеката будуће сарадње.

Премијер Кривокапић потврдио је да ће Црна Гора радити на изградњи комуникационих канала како би своје производе и потенцијале што брже и јасније представила арапским партнерима.

Црногорски премијер захвалио је Уједињеним Арапским Емиратима на помоћи пруженој нашој земљи у ситуацији актуелне пандемије и изразио наде да ће скора примјена вакцине одагнати овај проблем на велико олакшање цијелог свијета.

Zdravko Krivokapić - Nabila Abdelaziz Naser Said Alšamsi (25.12.2020.)

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?