Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Боровинић Бојовић: Интензивно преговарамо како би вакцина против коронавируса што прије стигле у Црну Гору

Објављено: 30.12.2020. 20:00 Аутор: Министарство здравља
Министарство здравља улаже интензивне напоре како би прве дозе вакцине против коронавируса у Црну Гору стигле што прије, казала је министарска здравља, др Јелена Боровинић Бојовић на конференцији за новинаре која је јутрос одржана у Влади Црне Горе.

Боровинић Бојовић је саопштила да би вакцинација у Црној Гори требало да почне крајем јануара, да ће бити добровољна, а да приоритет у вакцинисању имају особе старије од 80 година. Министарка је казала и да Министарство здравља има интензивне састанке са ЕУ и ЦОВАX иницијативом, као и посебно са произвођачима како би вакцине што прије стигле у Црну Гору.

"Очекујемо да крајем јануара вакцинација у Црној Гори почне уколико се билатерални преговори наставе овим темпом" - саопштила је др Боровинић Бојовић.

Министарка је казала да је Европска комисија усвојила пакет помоћи од 70 милиона еура за помоћ земљама Западног Балкана и изразила посебну захвалност комесару за проширење, господину Оливеру Вархељију који је, како је навела, показао посебну бригу према свим земљама Западног Балкана сматрајући их веома важним партнерима

Боровинић Бојовић је нагласила и да је разлог чекања на вакцине у Црној Гори и тај што претходна Влада није водила никакве билатералне преговоре са произвођачима, осим што је потписана ЦОВАX иницијатива, која је такође била угрожена.

"Када је у питању ЦОВАX иницијатива, све преговоре које је вршила Црна Гора прије доласка нове Владе није до краја завршила. Државна гаранција за вакцине која је требало да буде благовремено уплаћена, није била уплаћена, те да је на тај начин доведен у питању протокол који је потписан са ЦОВАX иницијативом" - казала је она.

Министарка је нагласила да је здравствени систем био принуђен да са Министарством вањских послова веома брзо одреагује и да државна гаранција буде уплаћена 15. децембра, за шта су, како је нагласила, имали само пар дана.

"Претходно Министарство здравља није вршило билатералне договоре са преговарачима ЕУ нити појединачним произвођачима као што су то радиле друге земље у региону. Због тога смо ми морали брзо да реагујемо и успоставимо све могуће конекције, како би благовремено започела вакцинација у Црној Гори"- истакла је Боровинић Бојовић.

Директор Института за јавно здравље, др Игор Галић, представио је акциони план вакцинације.

"У организацији Министарства здравља и Института за јавно здравље, а уз техничку подршку регионалне канцеларије СЗО формиран је мултидисциплинарни тим који има за циљ набавку и дистрибуцију вакцине. Тај тим је имао своје активности у протекле двије недјеље и закључно са 31. децембром он ће бити комплетиран." - казао је Галић.

Министарка здравља је додала да ће пристизање вакцина бити етапно те да ће прво бити вакцинисано становништво старије доби изнад 80 година, као и осјетљиве групе које имају одређене коморбидитете.

"Старачки домови и здравствени радници ће такође бити вакцинисани. Након тога креће остала вакцинација која ће се односити по приоритетима. Вакцинација је добровољна те се надам да ће одзив грађана бити добар" - казала је министарка здравља.

Она је казала и да информације са терена показују да се однос становништва према вакцинацији у Црној Гори мијења на боље.

"Вакцина која дође у Црну Гора мора бити безбједна, ефикасна и са добрим квалитетом и то ће сигурно бити испоштовано" закључила је министарка здравља.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?