Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Кривокапић боравио у првој званичној посјети Херцег Новом: Приоритет преиспитивање приватизација ХТП “Бока” и Болнице Мељине

Објављено: 05.01.2021. 16:45 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Предсједник Владе Црне Горе, Здравко Кривокапић боравио је данас у првој званичној посјети Општини Херцег Нови, која је и прва званична посјета премијера Црне Горе овој локалној управи у последњих готово четири године.

Током састанка са предсједником Општине, Стеваном Катићем и његовим сарадницима истакнуто је да су приоритет Владе Црне Горе преиспитивање приватизација ХТП “Бока” и Болнице Мељине, децентрализација и унапређење услова за функционисање локалних самоуправа, као и успјешна реализација пројеката који су у најбољем интересу града и државе.

Представници Владе Црне Горе су добили детаљне информације о актуелној ситуацији и проблемима у Херцег Новом који захтијевају њихово хитно дјеловање. Договорено је да се у наредном периоду интензивира комуникација локалне управе са ресорним министарствима, по свим питањима која су од значаја за град.

„Интерес нам је да подигнемо квалитет живота. Карактер поменутих проблема је такав да задире у потребе живота грађана и инвеститора, јер наша земља тежи да у економском дијелу препороди досадашњи приступ. Инвеститори су нам потребни да би нам помогли да подигнемо квалитет живота и наравно да се обезбиједи запошљавање младих људи који су компетентни, како би остајали овдје у овом дивном граду и читавој Црној Гори доприносили њеном развитку", поручио је премијер Кривокапић.

Кривокапић је казао да је Херцег Нови град са којим има личну, посебну везу, али и једна од општина у којима је опозиција до сада одржавала власт и служила на добро свим њеним грађанима.

Он је истакао да жива ријеч представља основ добре сарадње, због чега ће посјете и разговори са представницима локалних управа бити уобичајена пракса Владе и један нови почетак сарадње, који ће сигурно водити ка бољитку свих који живе у Црној Гори.

„Ова Влада жели да ријешава проблеме, да резултат буде мјера њеног дјеловања, а да задовољство грађана буде примарно", поручио је Кривокапић.

Предсједник Општине Стеван Катић истакао је задовољство чињеницом да је Херцег Нови међу првим општинама које је премијер Кривокапић посјетио, подсјетивши на чињеницу да званичне посјете претходног премијера није било за последњих четири године. Најзначајнија поменута питања су приватизација ХТП “Бока”, Болнице Мељине, као и евентуална будућа приватизација Института “Др Симо Милошевић”, нагласио је након састанка предсједник Катић. Он је казао да је договорена координација између Владе и локалне управе, како би коначно ријешили проблем који на то чека већ 15 година.

„Разговарали смо прије свега о питању бројних лоших приватизација које нисмо могли да ријешимо када је у питању претходни период, и заиста ми је драго да се већ кренуло у рјешавање бројних и нагомиланих питања", рекао је Катић, додавши да ово није проблем само у Херцег Новом, већ и у другим црногорским општинама.

Он је додао да је једна од тема разговора било и учешће Владе у питању укидања путарине на путу Мељине-Ситница, што је препознато као дугогодишњи проблем, јер како је казао Катић, не може бити на понос граду и држави плаћање путарине за дио магистралног пута. Општина Херцег Нови ће тим поводом обновити допис који је већ упућиван претходној Влади која није имала слуха за рјешавање тог питања. Предлог Општине је да се у буџету за 2021. годину опредијели око 4 милиона еура за отплаћивање концесије.

Катић је нагласио и да је током састанка истакнуто задовљство недавном посјетом министарке просвјете, науке, културе и спорта Весне Братић, током које су отворена питања изградње школе у Игалу, али и привођења намјени бројних задужбина у нашем граду.

Теме састанка премијера Кривокапића и челника Општине биле су и: почетак градње заобилазнице око Херцег Новог, статус приватизационог аранжмана Бродоградилишта Бијела, одобрење за пристајање крузера у луку Зеленика, пројекти на Луштици, изградња пута на Жагеру, завршетак пројекта изградње канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода, као и враћање ингеренција локалној самоуправи, посебно када је у питању управљање морским добром. У том погледу, постигнута је апсолутна сагласност за потребом да се ЈП “Морско добро” децентрализује.

Састанку су присуствовали и сарадници Премијера, а у име Општине Херцег Нови: предсједник Скупштине општине Никола Самарџић, потпредсједници Општине Милош Коњевић и Весна Самарџић, главни администатор Ненад Ђорђевић и савјетник предсједника Јован Суботић.

Zdravko Krivokapić - radna posjeta opštinama Herceg Novi i Kotor (05.01.2021.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?