Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

СЗО и Њемачка испоручиле медицинску опрему Црној Гори у циљу јачања одговора на COVID-19

Објављено: 05.01.2021. 22:00 Аутор: Министарство здравља

СЗО је удружио снаге са њемачком Владом у циљу испоруке медицинске опреме како би се опремиле здравствене установе у Црној Гори које се боре са пандемијом.

Испорука се састоји од 300 пулсних оксиметара. Опрему је СЗО испоручила COVID 19 амбулантама на нивоу примарне здравствене заштите, широм Црне Горе. Ова опрема ће здравственим радницима омогућити да пруже правовремену и квалитетну његу пацијентима инфицираним COVID-ом 19.


Министарка здравља, др Јелена Боровинић Бојовић захвалила је на донацији и нагласила да ће значајно помоћи колегама у домовима здравља.

''На примарном нивоу здравствене заштите збрињава се око 80% обољелих од COVID 19 инфекције. Ова донација иде управо домовима здравља и особљу које је у овим тешким времена показало како се воли и брани хумана  професија коју си изабрали за свој позив'', казала је министарка здравља.

Др Боровинић Бојовић посебно је истакла важност заједничког дјеловања свих чинилаца друштва у борби против коронавируса.

''Велико хвала њемачком амбасадору, др Веберу, који је у име своје земље још једном показао несумњиву приврженост Савезне Републике Њемачке нашој земљи. У времену пандемије Ваша пружена рука много значи црногорском здравственом систему. СЗО је освједочени партнер наше земље. Глобални изазов какав је COVID 19 инфекција показао је како смо најрањивији када су јавноздравствени изазови у питању, а како истовремено знамо бити и најангажованији да заштитимо планету и здравље свих људи на њој. Важно је да знамо да смо данас сви на истом задатку. Борба против коронавируса заједнички је циљ и у тој борби морамо збрисати све разлике и подједнако бити дио заједнице која ће хрлити том истом циљу'', истакла је министарка.

У вријеме када епидемиолошка ситуација широм Европе ескалира, њемачки амбасадор, Роберт Вебер је нагласио да је Европа и даље уједињена и посвећена принципу солидарности, што је од кључне важности у борби против пандемије, која представља изазов без преседана. 

 

„Вирус не познаје границе. Он представља опасност за све нас. Нико није безбједан док сви не будемо безбједни“, нагласио је он.

 

„Управо из тог разлога њемачка Влада је срећна што је у прилици да помогне Црној Гори испоруком пулсних оксиметара и тиме да подршку клиничком менаџменту ЦОВИД пацијената. Ова помоћ је на линији претходно дате подршке још од самог почетка пандемије. Поменута донација је реализована захваљујући веома доброј сарадњи између Њемачке, Црне Горе и СЗО Европа, као и СЗО канцеларије у Црној Гори“, закључио је амбасадор Вебер.

 

“Солидарност, сарадња и наука су темељи на којима почива све оно што СЗО ради. Једна од наших главних улога у овој пандемији је била да помогнемо државама у њиховим активностима одговора, а у складу са међународним капацитетима и расположивим ресурсима и изузетно смо задовољни што на дјелу видимо бројне облике те солидарности“, изјавила је др. Мина Брајовић, шефица канцеларије СЗО за Црну Гору.

 

“Европа наставља да се бори са овим вирусом и нико није безбједан док сви не буду безбједни“, рекла је др. Брајовић.

Такође је додала да „не само да ће ова опрема задовољити непосредне потребе Црне Горе у смислу заштите грађана од вируса, она ће такође ојачати капацитете земље да се, на дуже стазе, носи са будућим здравственим изазовима.” 

 

Др. Брајовић је закључила да је “СЗО и даље посвећен партнер који подржава напоре Владе у смислу припремљености и одговора на COVID-19 али и у другим областима такође.”

 

Узимајући у обзир ову испоруку, СЗО и Њемачка су укупно испоручиле опреме у вриједности 3.65 милиона еура државама Западног Балкана. Сва поменута опрема испуњава безбједносне и стандарде квалитета СЗО, како би здравствени радници на првој линији фронта али и њихови пацијенти били безбједни и како би се спријечило ширење COVID-а 19.


  

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?