Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Велики раст подршке чланству Црне Горе у Европској унији

Објављено: 15.01.2021. 20:10 Аутор: КЕИ
Година за нама донијела је значајан скок подршке црногорских грађана чланству државе у Европској унији, показују резултати истраживања које је за потребе Делегације Европске уније у Црној Гори спровела Агенција ДеФацто у новембру и децембру 2020. 77,6% црногорских грађана има позитиван став о Европској унији (у односу на 66,1% у децембру 2019.) а смањује се број онијх који имају негативан став, 17,7% у децембру 2020 (у односу на 24,3% у децембру 2019.).

74,8% подржава чланство своје државе у Европској унији док је 22, 3% против што је велики пораст у односу на децембар 2019. године када је чланство подржавало око 66% грађана, док је 23% било против. Истраживање показује да би, уколико би сада био расписан референдум, чак 85,7% изашлих гласало за чланство Црне Горе у Европској унији.

“Највећа промјена се десила у категорији тзв. умјерених подржавалаца чији је проценат порастао на рачун умјерених противника приступања Црне Горе Европској унији. Могуће објашњење било би да је дио грађана који су прије Парламентарних избора 30. августа били скептични према Европској унији промијенило своје ставове у позитивном смјеру, док они који су раније подржавали интеграције након избора нису промијенили свој став у негативном смјеру.” казала је Оливера Комар из агенције ДеФацто, представљајући извјештај.

Из године у годину главни разлози подршке чланству Црне Горе у ЕУ се не мијењају. Као кључни разлог подршке грађани, и то половина њих, наводе побољшање квалитета живота и животног стандарда. Боља будућност и побољшање квалитета живота су и прва асоцијација црногорских грађана на Европску унију. Затим слиједи могућност слободног путовања док је на трећем мјесту стабилност коју нуди чланство.

Преко половине грађана зна за подршку коју је Европска унија упутила Црној Гори у борби са вирусом ЦОВИД-19. Скоро половина грађана, њих 48,6%, сматра да је Европска унија показала највише солидарности са Црном Гором у борби против епидемије. Да је одговор Европске уније на епидемију коронавируса у Црној Гори био брз и довољан сматра 64,8% испитаних. Грађани Унију препознају као највећег страног донатора Црној Гори али и као заједницу са којом Црна Гора треба да има најјаче политичке, економске и трговачке везе.

KEI

“Чињеница да данас имамо рекордно висок ниво јавне подршке интеграцији Црне Горе у ЕУ јасно нам говори да грађани препознају и цијене значај и искреност подршке ЕУ у овим тешким временима. Изузетно ме обрадовало сазнање да је истраживање показало да би, у случају расписивања референдума, више од 85% грађана гласало за приступање Црне Горе Европској унији. Овај податак је убједљиво свједочанство о степену повјерења које црногорски грађани имају у ЕУ и снази њихове жеље да постану дио уједињене Европе. То је снажна порука свим релевантним државним актерима да грађани од њих очекују да раде заједно и премосте разлике како би Црна Гора могла спровести кључне реформе и заузети своје право мјесто у ЕУ,” казала је шефица Делегације Европске уније у Црној Гори амбасадорка Оана Кристина Попа.

Грађани као највећу препреку чланству Црне Горе у Европској унији виде широко распрострањену корупцију, економску ситуацију у земљи и широко распрострањен организовани криминал. Већина испитаника сматра да чланство Црне Горе у Европској унији не може нанијети штету државним интересима, а њих преко 50% сматра да ће чланство донијети много више користи него штете. Да ће Црна Гора испунити критеријуме за чланство у унији до 2025. године вјерује 43,2% испитаника, док њих 31, 2% не зна одговор на то питање а 13,2% вјерује да Црна Гора не може испунити постављене критеријуме.

KEI

Главна преговарачица, Зорка Кордић је поручила да жеља грађана да Црна Гора буде дио европске породице везује цјелокупно црногорско друштво. Истакла је да је интеграција у ЕУ најсвеобухватнији и најкомплекснији реформски процес државе у новијој историји и додала да процес води Влада у име цијелог друштва, али се он тиче свих грађана и управо зато захтијева њихову квалитетну и пуну информисаност, као и активно учешће и подршку.

“Оволики степен подршке јавности даје подстрек активностима Владе у остварењу стратешког циља - да Црна Гора буде 28. чланица ЕУ. То представља снажну мотивацију за наш преговарачки тим, али и све друге актере нашег друштва, да се још активније ангажујемо на спровођењу реформи које ће осигурати да Црна Гора буде сљедећа чланица ЕУ”, рекла је Кордић.

Она је поручила да ће се у наредном периоду појачати активности које ће допринијети садржајнијем информисању, повећању интересовања и већег учешћа грађана у самом процесу.
KEI

Црногорски грађани већински сматрају да су добро информисани о Европској унији, њеним политикама и институцијама као и о самом процесу приступања. Такође расте и познавање фондова који су Црној Гори на располагању током процеса приступања. ДеФацто Цонсултанцy је истраживање урадила на репрезентативном узорку од 1006 испитаника у периоду између 15. новембра и 11. децембра протекле године.

ЕУ ИНФО ЦЕНТАР

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ









Да ли вам је садржај ове странице био од користи?