Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Кривокапић са директорима школа: Деполитизовати школство

Објављено: 21.01.2021. 14:45 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Премијер Владе Црне Горе, проф. др Здравко Кривокапић, састао се данас у Вили „Горица“ са директорима предшколских установа, основних и средњих школа, поводом актуелне ситуације и општег стања у васпитно-образовном систему. 

Премијер Кривокапић је поручио да у фокусу васпито-образовних установа морају бити сви ученици, посебно таленти. 

„Школски кадар, односно школа и школски систем врло рано и прецизно морају да препознају ученички потенцијал и таленат, јер је наше друштво пуно потенцијала. Али смо, са друге стране, свједоци да због непрепознавања ученичких склоности и дарова, талентовани појединци таворе и пропадају“, рекао је Кривокапић.

Премијер Кривокапић је рекао да би настава убудуће требало да буде конципирана тако да „ученици у школу долазе са усхићењем и радошћу, а не са страхом“.

“Каква је то школа када ученик једва чека да изађе из ње. Не због дружења, него због часова. Каква је то школа када један наставник за вријеме часа не може да научи дијете, али може на допунској настави послије часа?! О чему ми то причамо? Какву смо школу ми то данас створили? Школа мора да буде онаква како је дефинисано свуда у свијету, ученикцентрични систем. Ми смо у читав систем образовања, у центар поставили наставнике, професоре. Докле ће то тако бити? И онда се жалимо што су нам резултати лоши. Посао управа школа је првенствено да се баве менаџментом и да се више не може дешавати да на челу, посебно стручних школа, буду директори који нијесу из струке којом се та установа бави“, поручио је предсједник Владе. 

Предсједник Владе наводи да школа не постоји ради професора, већ ради ученика.

„Досадашња пракса била је да се на силу акције, од стране управа, ка наставном особљу и ученицима, одговарало њиховом природном силом реакције, а што је за крајњи производ имало незадовољство и отпор ученика према настави. Пракса било какве присиле мора да се прекине. Слободан професор је заправо слободан ученик и слободан грађанин. Школа мора да школује грађане који сви имају право на своја увјерења“, казао је Кривокапић. 

Кривокапић је казао и да је дошао до спискова на којима се види да директори школа у Никшићу плаћају уредно чланарину ДПС-у. 

„Поента приче је сигуран глас. Тога више неће бити, јер се 30. августа десила слобода, слободарски искорак, слободарске Црне Горе. Ако ћемо да наставимо са слободом, морамо учинити да се човјек у процесу образовања осјећа слободним. Немојте да дозволите да неко из љубави према партији врши нешто што је недолично. Приоритет Владе је деполитизација васпитно-образовних установа. Школама више неће управљати политички подобни, већ најквалитетнији кадрови”, поручио је премијер Кривокапић.

Премијер је позвао све просвјетаре да размисле да ли је штрајк у тренутној друштвеној ситуацији прави и одговорни пут до остварења њихових интереса као и да морају да покажу солидарност и са онима који су у много тежој материјалној ситуацији која је изазвана корона кризом. Потенцијални штрајк просветара, премијер доживљава као “још једну опструкцију Владе“, у тренутку када се и родитељи и дјеца припремају да отпочне редовна настава у школама. 

Кривокапић је поручио синдикалцима да са позиције „уцјењивача“ нико не може и убудуће неће моћи да разговара са Владом, ни када су у питању Синдикати ни када су у питању политичке странке. Изаћи у сусрет свим захтјевима просветара, значило би, како каже премијер „да смањимо плате и пензије за које смо рекли да ће бити редовне и стабилне“. 

Премијер је подсјетио да су нерална обећања и злоупотребе претходне администрације проблеми за које не може одговарати ова Влада, али да су спремни за разговор. 

Zdravko Krivokapić - direktori predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola (21.01.2021.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?