Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Абазовић: Пријатељски односи Црне Горе и Сјеверне Македоније да буду примјер другим земљама Западног Балкана

Објављено: 22.01.2021. 00:00 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе

Потпредсједник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић угостио је данас у вили "Горица" министра вањских послова Републике Сјеверне Македоније Бујара Османија

У разговору са министром Османијем потпредсједник Абазовић је исказао задовољство што након онлине разговора са првим потпредсједником Владе Републике Сјеверне Македоније Артаном Грубијем, пријема у Влади амбасадора Републике Сјеверне Македоније у Црној Гори Михајла Трпкоског, има прилику да у вили ,,Горица" угости и министра вањских послова сусједне и пријатељске земље. Потпредсједник Абазовић је казао да је ова посјета важна и због тога што представља прву дипломатску посјету Црној Гори откад је ступила на дужност 42. Влада Црне Горе. Потпредсједник Абазовић је навео да је то најбољи показатељ пријатељских односа које баштине Црне Гора и Република Сјеверна Македонија, као и да то треба да буде примјер свим другим земљама на Западном Балкану. 

У осврту на регионална дешавања, потпредсједник Абазовић је казао да Црна Гора и Сјеверна Македонија емитују пријатељску ноту коју треба да слиједе и остале земље региона. Потпредсједник Абазовић је навео да је социјална вентилација потребна свим државама Западног Балкана, те да помирење није само кад дамо руку једни другима, већ и кад вјерујемо једни другима. 

На почетку разговора министар Бујар Османи је изразио задовољство због тога што је делегација коју предводи прва посјетила Црну Гору откад је изабрана нова Влада и честитао потпредсједнику Абазовићу ступање на ту дужност. 

Министар вањских послова Османи је казао да Сјеверна Македонија и Црна Гора имају интезиван и традиционално пријатељски однос, те да двије земље немају отворених питања. 

У срдачном и пријатељском разговору министар Османи је истакао да двије земље, као чланице НАТО алијансе, треба да сарађују и у смислу очувања мира и стабилности на Западном Балкану. Такође, саговорници су се усагласили да Црна Гора и Сјеверна Македонија треба да размјењују искуства реформи на путу приступања Европској унији, као заједничком спољнополитичком циљу. 

Потпредсједник Абазовић и министар Османи су се сагласили да Црна Гора и Сјеверна Македонија дијеле сличне унутрашње проблеме, те да размјеном искустава могу учити једни од других. Саговорници су констатовали да Владе двије земље треба посебно да размотре отварање авио линије Скопље - Подгорица и да би инфраструктурна повезаност била добра за побољшање сарадње на пољу туризма. У том смислу, саговорници су се сложили да у циљу боље повезаности треба да искористе фондове које им се нуде, како би на што бољи начин конектовали грађане двије земље. На крају разговора, потпредсједник Абазовић и министар Османи су били јединственог става да је међусобно повјерење кључ успјешне сарадње.

Bujar Osmani - zvanična posjeta Crnoj Gori (22.01.2021.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?