Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кривокапић – Сантандер: Смањење сиромаштва и образовање дјеце основа боље будућности

Објављено: 26.01.2021. 14:45 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Предсједник Владе Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић, разговорао је данас са шефом Канцеларије УНИЦЕФ-а у Црној Гори, Хуаном Сантандером

Премијер Кривокапић захвалио је Сантандеру на помоћи коју је УНИЦЕФ пружио у борби против епидемије COVID-19, као и на свим активностима које та организација спроводи у циљу побољшања положаја дјеце у Црној Гори. Предсједник Владе поручио је да би желио да добра сарадња са УНИЦЕФ-ом буде још плодоноснија и успјешнија.

Кривокапић је истакао да је Влада забринута због свих дешавања која могу негативно утицати на дјецу, те да ће учинити све да им омогући боље услове за живот.

Сантандер је казао да је криза изазвана коронавирусом не само здравствена, већ и криза права дјетета. 

„Проблеми су посебно видљиви у области здравства, образовања и социјалне и дјечје заштите“, казао је шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори, поручивши да је та организација спремна да пружи подршку у тим областима за добробит све дјеце. 

Саговорници су сагласни да су смањење сиромаштва и квалитетно, инклузивно образовање дјеце основа боље будућности. Сантандер је истакао да је свако треће дијете у Црној Гори у ризику од сиромаштва, а тек једно од десет добија социјалну помоћ, те да су два главна приоритета УНИЦЕФ-а да подржи Црну Гору да смањи сиромаштво дјеце и да сваком дјетету обезбиједи квалитетно образовање. Према посљедњим резултатима ПИСА тестирања, петнаестогодишњаци у Црној Гори касне двије године за својим вршњацима у погледу нивоа знања и вјештина које су стекли.

„Други приоритети тичу се смањивања насиља, нарочито насиља у породици, као и остваривања права сваког дјетета на здравље, посебно у области имунизације, не само против COVID-19, већ и против других дјечјих болести попут малих богиња. Такође, заштита менталног здравља постала је још важнија током пандемије COVID-19, која је имала снажан психолошки утицај на дјецу, младе и породице“, казао је Сантандер. 

Zdravko Krivokapić - Huan Santander (26.01.2021.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?