Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Кривокапић са представницима националних савјета: Заједничким радом за боље позиционирање националних мањина

Објављено: 26.01.2021. 17:45 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Предсједник Владе Здравко Кривокапић отворивши састанак са представницима шест националних савјета је истакао да је ово Влада чији ће темељ дјеловања бити подизање степена поштовања људских и мањинских права на највиши могући ниво те да ће се укупна јавност кроз поступање рада Владе и надлежних ресора веома брзо увјерити како се оно што се жели може и постићи. 

Премијер је поновио да није истина да је Влада из састава искључила представнике мањина и гарантовао свим грађанима без обзира на националну припадност да ће од ове Владе добити искључиво поштовање, уважавање и заштиту права. 

Министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић навео је да је Црна Гора грађанска држава а да су све културе националних заједница њене конститутивне културе. 

Министар наглашава опредјељење државе да националне савјете заштити од било какве политизације и политичког уплитања и да морају бити слободни у свом дјеловању. Држава се неће мијешати у рад и живот националних савјета, већ искључиво стварати правну инфрастуктуру и пратити поштовање закона и Устава, порука је министра Лепосавића и Владе.

Влада са премијером Кривокапићем на челу, без обзира на ситуацију неће умањивати буџете националних савјета али сматра да, додатним правним механизмима треба обезбиједити максималну транспарентност трошења буџетског новца. 

Сваки представник савјета појединачно изнио је све што сматра добрим у законској регулативи и примјени, али и оно што сматрају да заједно са Владом ваља унапређивати.

Као кључне проблеме национални савјети истичу: недостатак новца за функционисање и за друштвени живот чланова њихових заједница, недовољно сразмјерну заступљеност у државној управи, незадовољство функционисањем Фонда за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе. 

Из Ромског савјета препоручују измјену изброрног законодавства како би се тој заједници омогућио нижи изборни цензус и политичка заступљеност у парламенту Црне Горе. 

Хрватско национално вијеће предложило је да се припадницима који славе национални празник конкретне заједнице обезбиједити слободан радни дан. 

Савјет Муслимана Црне Горе изнио је став да су вријеме и пракса показали да треба мијењати Закон о мањинским правима и слободама, и посебно су се захвалили предсједнику Владе што је у разговору са њима и о њиховим проблемима показао личну и професионалну искреност.

Српски национални савјет нагласио је да су Срби до сада као национална заједница претрпјели највећу и најснажнију дискриминацију и захтијевао прекид овакве праксе.

Из Албаснког националног савјета сматрају да у јавном сервису Радио и Телевизије Црне Горе треба да постоји посбеан канал на албанском језику.

Уз проблеме које су дефинисали као карактетистике функционисања Бошњачког вијећа, задовољни чињеницом да су Влада и ресорни министар Лепосавић, те премијерова савјетница за мањине Маида Горчевић отворили широке консултације и показали спремност да се конкретни проблеми без задршке рјешавају, Бошњачко вијеће саопштило је да Влада на њихову подршку може да рачуна.

Састанак је завршен договором о новом сусрету, гдје ће се заједнички тражити рјешења за све оно што су реални проблеми у функционисању националних савјета и заштити права мањина. 

Министар Лепосавић је у свом излагању навео да овај вид сарадње Владе и националних савјета постаје инстутуционална пракса и најавио нову рунду разговора са националним савјетима у веома скором року. 

Састанку су се одазвали: Звонимир Дековић – Хрватско национално вијеће, Ејуп Нурковић и Алиса Џоговић Мурић – Бошњачко вијеће у Црној Гори, Фаик Нике – Албански национални савјет, Сенад Сејдовић и Ана Поповић – Ромски национални савјет, Сабрија Вулић – Савез Муслимана Црне Горе, и Момчило Вуксановић – Српски национални савјет. 

Zdravko Krivokapić - predstavnici nacionalnih savjeta (26.01.2021.)


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?