Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Кривокапић разговарао са Заштитником људских и мањинских права Синишом Бјековићем

Предсједник Владе Црне Горе, проф.др Здравко Кривокапић, састао се данас са заштитником људских права и слобода Црне Горе, господином Синишом Бјековићем.

Премијер Здравко Кривокапић нагласио је да је помирење насушна потреба црногорског друштва, те да су подјеле и свађе манир који нам је наметнут, као модел владања.

„За разлику од старе праксе, Црној Гори је потребна владавина права, поштовање људских права и слобода", казао је Кривокапић.

Премијер Кривокапић и омбудсман Бјековић сложили су се да је „проналажење модела да се културни дијалог издигне на виши ниво“, обавеза које се партнерски и одговорно прихватају и Влада и институција Омбудсмана.

Саговорници су се сагласили да је смиривање политичких тензија предуслов рационалном рјешавању бројних отворених питања и проблема у црногорском друштву. Такође, сагласни су да политичко опредјељење не смије бити ограничавајући факор за кандидатуре за различита мјеста и позиције, али не смије бити ни једини или одлучујући услов за избор, веч то превасходно треба да буду референце, професионализам и стручност.

Господин Бјековић је нагласио да мисија Омбудсмана није да представља „казнену експедицију“, већ да буде „коректив власти“. Заштитник људских права и слобода мишљења је да „постоји доста простора да се многе ствари поправе“.

„Наш највећ успјех је када се у поступању према органима јавне власти наиђе на отворен однос и спремност да се неправилности исправљају и без формално дате препоруке. У том односу нико не губи, а грађанин добија”, навео је Бјековић.

Премијер Здравко Кривокапић и омбудсман Синиша Бјековић, овом приликом су разговарали и о свим искушењима и питањима заштите људских права и слобода која је отворила пандемија ЦОВИД-19, као и о проблемима на које црногорски грађани стрпљиво чекају рјешења, а тичу се између осталог, слободе изражавања, особа са инвалидитетом, породичног и вршњачког насиља, насиља над женама, ученичког превоза и онлајн наставе, као и РЕ популације.

Премијер Кривокапић је закључио да је Владин циљ да 2021. буде година правде и да ће стратегија јачања институција, а не појединаца дати одговор на питање како да од партитократског система дођемо до меритократије.

Zdravko Krivokapić - Siniša Bjeković (28.01.2021.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?