Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кривокапић - Лундберг: Црна Гора и УН примјер добре сарадње

Објављено: 29.01.2021. 15:30 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Предсједник Владе Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић састао се данас са новоименованим резидентним координатором Уједињених нација у Црној Гори, Питером Лундбергом.

Премијер Кривокапић упознао је Лундберга са тренутном ситуацијом у Црној Гори, као и проблемима које је пандемија COVID-19 изазвала у здравственом систему и економији, у којој је туризам главна привредна грана. Предсједник Владе указао је координатору УН-а да је посљедица COVID-19 кризе још веће социјално раслојавање, због чега Влада планира да у догледно вријеме формира Фонд социјалне правде.

Кривокапић је истакао и да је једно од кључних опредјелјенја Владе да Црна Гора постане друштво једнаких шанси.

Резидентни координатор Уједињених нација исказао је уважавање за континуирани допринос Црне Горе остваривању Агенде одрживог развоја и истакао задовољство именовањем на чело тима УН у земљи која је препозната као примјер добре сарадње са УН и која је доказала приврженост очувању мира и безбједности, развоју и заштити људских права као темељним вриједностима Повеље Уједињених нација.

Лундберг је нагласио одлучност Уједињених нација да наставе подршку земљи у остваривању националних приоритета, са фокусом на опоравак од пандемије.

„Наша истраживања показала су да је пандемија створила нове рањивости у Црној Гори и продубила оне које су већ постојале. Зато је критично важно да из процеса опоравка не буду изостављени најрањивији и вјерујем да ћемо кроз наш предстојећи петогодишњи план сарадње то обезбиједити.“ - казао је Лундберг, истичући да ће даље испуњавање Циљева одрживог развоја убрзати опоравак и смањити рањивости Црне Горе на евентуалне кризе у будућности.

Zdravko Krivokapić - Piter Lundberg (29.01.2021.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?