Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изабран вршилац дужности директора новоформиране Управе за сарадњу са дијаспором–исељеницима

Влада Црне Горе је, на сједници одржаној 26. марта 2021. године, усвојила Уредбу о измјенама и допунама уредбе о организацији и начину рада државне управе сходно којој је досадашњи орган задужен за сарадњу са дијаспором Управа за дијаспору промијенила назив у Управа за сарадњу са дијаспором-исељеницима. Самим тим, за вршиоца дужности новоформиране Управе Влада ЦГ именовала је МСц Сеида Хаџића.

В.Д. директора Управе упутио је припадницима дијаспоре позив и жељу за наставак успјешне сарадње: „Изузетна ми је част наћи се на челу једне институције која за циљ има окупљање и рад са нашом дијаспором, коју сматрам богаством Црне Горе. Дијаспора Црне Горе је показала, како кроз историјске примјере тако и данас, да је јак ослонац који увијек пружа неизмјерну подршку својој матичној држави или земљи поријекла и увијек то са поносом истичемо.

Унапређивање постојећих и креирање нових облика сарадње са дијаспором кроз институционални оквир државе Црне Горе као и унапређење истог кључни су сегменти будућег ангажмана Управе. Управа за сарадњу са дијаспором-исељеницима претендује да буде један од кључних чинилаца убрзаног развоја Црне Горе активирајући огроман потенцијал наше дијаспоре. У сарадњи са осталим државним институцијама намјера нам је широм отворити врата за снажније инвестирање, пренос знања и искустава, чешћи и дужи боравак наше дијаспоре у домовини.

Овим путем вас позивам да синхронизованим дјеловањем Управе и свих наших удружења и појединаца ма гдје се налазили идентификујемо све изазове, проблеме, могућности и потребе како бисмо заједнички превазишли препреке и створили могућности за унапређење сарадње и још чвршће повезивање на добробит како матичне државе тако и свих вас који ову државу носите у срцу.

Најсупериорнији облик очувања идентитета особе изван матичне државе јесте континуирана повезаност са истом па је сходно томе наш циљ створити најбоље могуће услове нашој дијаспори да активно учествује у свим друштвеним токовима, од инвестирања капитала до имплементирања вашег знања и искустава у развоју друштва и економије како на државном тако и на локалном нивоу.

Наш успјех у домовини је ваш понос широм свијета а ваш успјех широм свијета је наша снага и доказ да уређени и напредни системи препознају способност нашег човјека. Наш стратешки циљ је управо уређен и просперитетан систем овдје у Црној Гори како бисмо омогућили нашим грађанима најбоље услове за угодан живот, успјешан рад и развој науке. Сигурни смо у вашу несебичну помоћ у остварењу тог сна свих грађана Црне Горе.

Дијаспора годинама уназад доказује спремност и огроман потенцијал који је спремна уложити у изградњу модерне и просперитетне Црне Горе. Унаприједити рад Управе као институционалног сервиса двосмјерног карактера који подразумјева неопходност континуиране комуникације и усаглашавања дјеловања са државним институцијама на обострано задовољство, императив је којем тежимо.

У име Управе за сарадњу са дијаспором - исељеницима и у своје лично име, користим прилику да искажем искрену захвалност за ангажман досадашњем директору Управе господину Предрагу Митровићу и његовом тиму, и да позовем сва наша удружења, асоцијације и појединце у дијаспори да наставимо и додатно унаприједимо нашу сарадњу на истом курсу европске и евроатланске Црне Горе.“ казао је Хаџић.

Сеид Хаџић рођен је 14. марта 1986. године у Рожајама гдје је завршио Основну школу, док је средњошколско образовање наставио у Новом Пазару као ученик генерације медресе “Гази Иса – бег”. Хаџић је магистар економије, а дипломирао је 2009. године на Факултету за менаџмент и пословну економију на Интернационалном универзитету у Новом Пазару, гдје је након основних студија уписао и мастер студије које је окончао мастер радом на пољу кластеризације и пословног удруживања. Своју каријеру је започео у приватном сектору као менаџер међународног пословања, након чега је био на функцији помоћника менаџера Канцеларије Санџачке бизнис асоцијације. Био је секретар Факултета за исламске студије шест година и менаџер факултета четири године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?