Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Стручњаци Касперскy Лаба откривају пет уобичајених знакова превара на интернету

Објављено: 15.03.2022. 10:36

Нико није сигуран од превараната на интернету, али без обзира на то ко је жртва или колико је софистицирана превара, увијек постоји начин да се препозна превара прије него што буде прекасно. Стручњаци Касперскy Лаба откривају пет уобичајених знакова превара на интернету који ц́е вам помоц́и да избјегнете опасност.

Преваранти често играју на карту похлепе или страха. У првом случају обец́авају потенцијалној жртви нешто бесплатно или вриједно. Други укључује застрашивање, као што је пријетња слањем видеа жртве која нпр. гледа порнографију свим њеним контактима или пријетња мањој фирми да ће уништити репутацију њеног web сајта слањем увредљивих порука са сајта милионима људи или непожељних е-мејлова са обећањем о некој непостојећој награди. У оба случаја, сајбер криминалци покушавају да “ухвате жртву на брзину”, да не стигне да рационално реагује. Ако након читања е-мејла превараната осјец́ате да сте склони да урадите тачно оно што пошиљалац тражи (кликнете на линк, пошаљите новац, позовете број итд.), то би требало да вам буде знак упозорења. Зато увијек поново прочитајте поруку. Највјероватније ц́ете је видјети онаквом каква јесте.

Ако временски ограничите људе, они могу да изгубе моц́ критичког мишљења. У том случају журба само увец́ава проблем. Преваранти то користе остављајући потенцијалним жртвама кратке рокове. Ако порука каже да имате само неколико дана, сати или чак минута да преузмете награду или купите нешто што сте хтјели прије него што се распрода, вјероватно је у питању превара.

Очигледне грешке у поруци су још један упозоравајући сигнал. Е-мејлови могу бити намјерно написани са грешкама или са бројевима који замјењују слична слова, како би се преварили филтери за непожељну пошту. У неким случајевима, пошиљалац је само недовољно писмен, што није неуобичајено ако вам је превара занимање. Шта год да је разлог за грешке, обец́ање о великом новцу је сигуран знак опасности.

Када потенцијална жртва оде на лажни web сајт из е-маила или поруке, преваранти обично покушавају да је привуку и задрже на сајту низом једноставних задатака. То може укључивати кратку анкету или да нпр. изаберете неку од кутија које наводно крију награде. Врло често, жртва се наводи на претрагу базе података (како би провјерила да ли је добила награду) или се тражи да попуни формулар. Понекад се жртве позивају да прочитају лажне рецензије или коментаре „ранијих побједника“. Без обзира на детаље, циљ је јасан: натјерати потенцијалну жртву да уложи мало времена и труда и да остане неко вријеме на сајту, јер што више труда уложи, мања је вјероватноц́а да ц́е затворити страницу када се затражи плац́ање, што ће се свакако десити.

Још један омиљени трик превараната је захтијевање мале накнаде ради верификације картице или плац́ање за регистрацију. Без тога, наводно нец́е бити могуц́е добити обец́ану награду. Тражени износ је обично прилично мали и безначајан у односу на награду, а преваранти често обећавају да ће улог бити враћен касније. Ова накнада је прво што ће преваранти украсти. Нец́е бити награде, а осим што ћете изгубити новац, подаци о платној картици завршиће у рукама превараната.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?