Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ФАТФ саопштење- Државе под појачаним надзором – март 2022. године

Објављено: 15.03.2022. 18:06 Аутор: СФОП

Државе које су под појачаним надзором активно раде са ФАТФ-ом на уклањању стратешких недостатака у својим системима за борбу против прања новца, финансирања тероризма и финансирања пролиферације. Када ФАТФ стави државу под појачани надзор, то значи да се та држава обавезала да ће брзо да уклони утврђене стратешке недостатке у оквиру договореног временског периода и иста подлијеже појачаном надзору. Ова листа се често назива ‘сива листа’.

 

ФАТФ и регионална тијела која функционишу по узору на ФАТФ (ФАТФ-стyле регионал бодиес - ФСРБс) настављају да раде са доље наведеним државама док државе извјештавају о напретку који је остварен по питању уклањања утврђених стратешких недостатака. ФАТФ позива ове државе да ефикасно спроводе своје договорене акционе планове и то у договореним временским оквирима. ФАТФ поздравља њихову посвећеност и помно ће пратити њихов напредак. ФАТФ не позива на примјену продубљене провјере и праћења пословања клијента у вези са овим државама, али подстиче своје чланице да приликом својих анализа ризика узму у обзир информације наведене у даљем тексту.

 

ФАТФ континуирано идентификује додатне земље које имају стратешке недостатке у својим системима за борбу против прања новца, финансирања тероризма и финансирања пролиферације. Један број држава још увијек није разматран од стране ФАТФ-а и ФСРБ-а, али ће временом и оне бити разматране.

Од почетка пандемије ЦОВИД-19, ФАТФ је пружио одређену флексибилност државама које се не суочавају са непосредним роковима да пријаве напредак на добровољној основи. ФАТФ је од октобра 2021. године размотрио напредак сљедец́их земаља: Албанија, Барбадос, Буркина Фасо, Филипини, Камбоџа, Кајманска острва, Јамајка, Јужни Судан, Малта, Мароко, Мјанмар, Никарагва, Пакистан, Панама, Сенегал, Уганда и Зимбабве. За ове земље у наставку су дате ажуриране изјаве. Јордан, Мали, Хаити и Турска су добиле прилику и одлучиле да одложе извјештавање; стога су саопштења објављена у јуну и октобру 2021. године за ове државе наведене ниже у тексту, али она не морају нужно одражавати најновији статус система СПН/ФТ у тим земљама. Након извршеног прегледа, ФАТФ је такође идентификовао Уједињене Арапске Емирате.

 

ФАТФ поздравља напредак који су ове земље постигле у борби против прања новца и финансирања тероризма, упркос изазовима које поставља КОВИД-19.

  

Државе са стратешким недостацима                        Државе које више не                                                                                                  подлијежу надзору

 

Албанија                                                                         Зимбабве
Барбадос                        

Буркина Фасо

Филипини

Хаити
Камбоџа

Кајманска Острва
Јамајка

Јемен

Јордан

Јужни Судан

Мали

Малта
Мароко
Мјанмар
Никарагва
Пакистан
Панама
Сенегал

Сирија

Турска

Уганда

Уједињени Арапски Емирати

 

Албанија

 

Од фебруара 2020. године, када се Албанија на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и МОНЕYВАЛ-ом на јачању дјелотворности свог режима СПН/ФТ, Албанија је предузела кораке ка побољшању система СПН/ФТ, између осталог, и тиме што је завршила регистрацију власништва над некретнинама и дугорочни пројекат за смањење неформалне економије. Албанија треба да настави да ради на спровођењу свог Акционог плана како би отклонила своје стратешке недостатке, укључујући: (1) успостављање дјелотворнијих механизама за откривање и спречавање криминалаца да посједују или контролишу ДНФБПс, укључујући и примјену нових закона на посреднике за некретнине и нотаре; (2) обезбјеђивање ефикасних механизама за благовремени приступ органа подацима о стварном власништву компанија, као и одговарајуц́е казне за непоштовање или давање лажних информација, укључујуц́и спровођење нових закона за повец́ање броја уписаних у регистар стварних власника и повец́ање нивоа административних санкција; (3) повећање броја гоњења за ПН, посебно у случајевима која укључују предикатна кривична дјела почињена у иностранству; и (4) демонстрирање континуиране примјене заплијене имовине и обезбеђивање коначног одузимања имовине стечене кривичним дјелом, посебно имовине повезане са независним и професионалним перачима новца, као и индиректне зараде и еквивалентне вриједности.

 

Барбадос

Од фебруара 2020. године, када се Барбадос на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ЦФАТФ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ, Барбадос је преузео кораке на јачању свог система, укључујући разумијевање рањивости повезаних са правним лицима и правним аранжманима. Барбадос треба да настави да ради на спровођењу свог Акционог плана како би уклонио утврђене недостатке, укључујући: (1) презентовање дјелотворне примјене надзора заснованог на процјени ризика за нефинансијске институције и професије које су законом утврђене као обвезници (ДНФБПс); (2) предузимање одговарајућих мјера у циљу спречавања злоупотребе правних лица и аранжмана у криминалне сврхе, и обезбјеђивање благовременог приступа тачним и ажурираним основним подацима и информацијама о стварном власништву; (3) обезбјеђивање да финансијски производи ФОС пружају помоћ органима за спровођење закона код спровођења истрага ПН и ФТ; (4) приказивање да су истраге и гоњење које се односе на прање новца у складу са профилом ризика државе, када је то потребно, и достављање статистике или студија случаја како би се показало смањење заостајања у завршавању предмета; (5) даље спровођење одузимања имовине повезане са ПН, укључујући тражење помоћи од страних партнерских служби.

 

Буркина Фасо

 Од фебруара 2021. године, када се Буркина Фасо на политичком нивоу обавезала да ц́е сарађивати са ФАТФ-ом и ГИАБА-ом на јачању ефикасности свог система СПН/ФТ, Буркина Фасо је предузела кораке ка унапређењу свог режима СПН/ФТ, укључујуц́и и усвајање  и спровођење пратец́их механизама за прац́ење активности у националној стратегији. Буркина Фасо ц́е радити на спровођењу свог акционог плана, укључујуц́и: (1) ажурирање свог разумјевања ризика од ПН/ТФ, укључујуц́и и путем ревизије националне процјене ризика у складу са секторским приоритетима идентификованим у њеној националној стратегији; (2) тражење међународне правне помоћи и других облика међународне сарадње у складу са својим профилом ризика; (3) јачање капацитета свих надзорних органа за СПН/ФТ и спровођење надзора заснованог на процјени ризика над финансијским институцијама (ФИ) и нефинансијским институцијама и професијама које су законом утврђене као обвезници(ДНФБПс); (4) одржавање свеобухватних и ажурираних основних и података о стварном власништву и јачање система санкција за кршење обавеза транспарентности; (5) повец́ање разноврсности извјештаја о СТР; (6) повец́ање људских ресурса ФОС-а кроз додатно запошљавање, обуке и буџет; (7) спровођење обука за полицију, тужиоце и друге релевантне органе; (8) показивање да власти теже конфискацији као политичком циљу; (9) јачање капацитета и подршке полицијским и тужилачким органима укљученим у борбу против ФТ, у складу са националном стратегијом ФТ; и (10) примјена дјелотворног режима циљаних финансијских санкција који се односи на финансирање тероризма и финансирање пролиферације, као и прац́ење и надзор непрофитних организација који су засновани на ризику.

 

 

Филипини

 Од јуна 2021. године, када су се Филипини на политичком нивоу обавезали да ц́е сарађивати са ФАТФ-ом и АПГ-ом на јачању ефикасности свог система СПН/ФТ, Филипини су предузели кораке на побољшању свог система СПН/ФТ, тако што су повећали капацитете ФОС и искористили оквир циљаних финансијских санкција за финансирање тероризма, прије истека релевантних рокова. Филипини треба да наставе да раде на спровођењу свог акционог плана, укључујуц́и: (1) показивање да се спроводи ефикасан надзор заснован на процјени ризика код нефинансијских институција и професија које су законом утврђене као обвезници(ДНФБПс); (2) показивање да надзорни органи користе контроле СПН/ФТ за ублажавање ризика повезаних са коцкарским путним аранжманима(цасино јункетс); (3) примјену нових обавеза за регистрацију МВТС-а и примјену санкција за нерегистроване и нелегалне оператере за слање новца; (4) унапређење и поједностављивање приступа органа за спровођење закона информацијама о стварном власништву и предузимање корака како би се осигурало да су информације о стварном власништву тачне и ажуриране; (5) показивање повец́аног коришц́ења финансијско обавјештајних података и повец́аног броја истрага и кривичних гоњења за ПН у складу са процјеном ризика; (6) приказивање пораста броја идентификовања, истрага и гоњења у односу на случајеве ФТ; (7) показивање да се предузимају одговарајуц́е мјере у вези са НПО сектором (укључујуц́и нерегистроване НПО) без ометања легитимних НПО активности; и (8) јачање дјелотворности оквира циљаних финансијских санкција како за финансирање тероризма тако и за финансирање пролиферације.

 

Камбоџа

 У фебруару 2019. године, Камбоџа се на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и АПГ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ и отклонити све техничке недостатке. Камбоџа треба да предузме хитне кораке како би у потпуности испунила преостале мјере у свом акционом плану, јер су сви рокови вец́ истекли. Камбоџа би, стога, требало да настави да ради на примјени свог акционог плана како би отклонила своје стратешке недостатке, укључујући: (1) унапређење просљеђивања финансијско обавјештајних података органима за спровођење закона у вези са високо ризичним кривичним дјелима; (2) приказивање повећања броја истрага и гоњења за ПН у складу са процијењеним ризиком; (3) приказивање повећања замрзавања и одузимања средстава стечених криминалном дјелатношћу, средстава и имовине одговарајуће вриједности; (4) приказивање да се примјена циљаних финансијских санкција  повезаних са финансирањем пролиферације реализује кроз обезбјеђење обуке како би се унаприједиле вјештине надлежних органа који примјењују циљане финансијске санкције у вези са финансирањем пролиферације и унапређење разумијевања у односу на избјегавање примјене ових санкција.

 ФАТФ изражава забринутост што Камбоџа није успјела да заврши свој акциони план, који је истекао у јануару 2021. године. ФАТФ снажно подстиче Камбоџу да заврши свој акциони план до јуна 2022. године, или ц́е ФАТФ размотрити сљедец́е кораке, који би могли да укључују позивање својих чланица и позивање свих земаља да примјењују појачане мјере на пословне односе и трансакције са Камбоџом.

 

Кајманска острва

 У фебруару 2021. године, Кајманска острва су се на високом политичком нивоу обавезала да ц́е сарађивати са ФАТФ-ом и ЦФАТФ-ом на јачању ефикасности свог режима СПН/ФТ. Кајманска острва треба да наставе да раде на примјени свог акционог плана како би уклонили своје стратешке недостатке, укључујући: (1) изрицање одговарајућих и дјелотворних казни у случајевима када релевантне стране (укључујуц́и правна лица) не достављају тачне, адекватне и ажуриране информације о стварном власништву; и (2) презентовање да они процесуирају све случајеве прања новца у складу са профилом ризика у тој земљи и да такво гоњење резултира примјеном одврац́ајуц́их, дјелотворних и пропорционалних санкција.

 

Хаити (Саопштење из јуна 2021. године)

У јуну 2021. године, Хаити су се на високом политичком нивоу обавезали да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ЦФАТФ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ. Хаити ц́е радити на спровођењу свог акционог плана, укључујуц́и: (1) унапређење процеса процјене ризика од ПН/ФТ и просљеђивање њених резултата; (2) олакшавање размјене информација са релевантним иностраним пертнерима; (3) решавање техничких недостатака у свом законодавном и регулаторном оквиру који спречавају спровођење превентивних мјера за спречавање прања новца и финансирања тероризма и спровођење надзора СПН/ФТ заснованог на процјени ризика за све финансијске институције и нефинансијске институције и професије које су законом утврђене као обвезници(ДНФБПс) за које се сматра да представљају вец́и ризик од ПН/ФТ; (4) осигуравање да се чувају основне и корисне информације о стварном власништву и да је омогућен благовремен приступ тим информацијама; (5) обезбеђивање боље употребе финансијско обавјештајних података и других релевантних информација од стране надлежних органа за борбу против ПН и ФТ; (6) отклањање техничких недостатака у односу на дефиницију кривичног дјела ПН и презентовање да органи идентификују, истражују и процесуирају случајеве ПН на начин који је у складу са профилом ризика Хаитија; (7) презентовање повец́ања броја идентификације, праћења и повраћаја имовине стечене криминалном дјелатношћу; (8) отклањање техничких недостатака у дефиницији кривичног дјелг ФТ и режиму циљаних финансијских санкција; (9) спровођење одговарајуц́ег прац́ења НВО подложних злоупотреби у сврхе ФТ без ометања или обесхрабривања легитимних активности НВО.

 

Јамајка

 Од фебруара 2020. године, када се Јамајка на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ЦФАТФ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ, Јамајка је предузела кораке за јачање свог система СПН/ФТ, укључујуц́и спровођење континуираног надзора заснованог на ризику над нефинансијским сектором и шире реформе које повец́авају употребу финансијско обавјештајних података у истрагама и пријавама за прање новца. Јамајка би требало да настави са спровођењем свог акционог плана како би отклонила своје стратешке недостатке, укључујући: (1) укључивање свих финансијских институција (ФИ)  и нефинансијских институција и професија које су законом утврђене као обвезници (ДНФБПс) у систем СПН/ФТ и обезбјеђивање адекватног надзора заснованог на процјени ризика у свим секторима; (2) предузимање одговарајућих мјера у циљу спречавања злоупотребе правних лица и аранжмана у криминалне сврхе, и обезбјеђивање благовременог приступа тачним и ажурираним основним подацима и информацијама о стварном власништву; (3) предузимање одговарајућих мјера како би се повећала употреба финансијских информација и како би се повећао број истрага и гоњења за ПН, у складу са профилом ризика државе; и (4) имплементирање приступа заснованог на ризику за надзор НВО сектора како би се спријечила злоупотреба у сврхе ФТ.

ФАТФ подстиче Јамајку да настави да спроводи свој акциони план за уклањање горе наведених стратешких недостатака што је прије могуц́е пошто су сви рокови сада истекли. 

 

Јемен

 Од фебруара 2010. године, када се Јемен на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и МЕНАФАТФ-ом на отклањању својих стратешких недостатака у систему СПН/ФТ, Јемен је остварио напредак у односу на унапређење свог система СПН/ФТ. У јуну 2014. године, ФАТФ је утврдио да је Јемен у значајној мјери приступио спровођењу акционог плана на техничком нивоу, укључујући и: (1) адекватно инкриминсање прања новца и финансирања тероризма; (2) успостављање процедура за откривање и замрзавање имовине терориста; (3) унапређење обавеза провјере и утврђивања идентитета и праћења пословања клијента и пријављивања сумњивих транскција; (4) доношење смјерница; (5) развијање капацитета за праћење и надзор код органа који надзиру финансијски сектор и финансијско-обавјештајне службе; и (6) успостављање потпуно оперативне и дјелотворно функционалне финансијско обавјештајне службе. Иако је ФАТФ утврдио да је Јемен испунио свој договорени акциони план, због безбједоносне ситуације, ФАТФ није у могућности да спроведе посјету на лицу мјеста како би провјерио да ли је процес примјене захтјеваних реформи и активности почео и да је одржив. ФАТФ ће наставити да нагледа ситуацију и обавиће посјету на лицу мјеста чим то буде могуће.

 

Јордан (Саопштење од октобра 2021. године)

У октобру 2021. године, Јордан се на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и МЕНАФАТФ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ. Од усвајања Извјештаја о узајамној евалуацији (МЕР) у новембру 2019. године, Јордан је напредовао у низу активности препоручених у МЕР-у за побољшање свог система, укључујући финализовање њихове националне процјене ризика (НПР). Јордан ће радити на спровођењу свог акционог плана договореног са ФАТФ-ом, тако што ће: (1) довршити и прослиједити процјену ризика од ПН/ТФ за НПО, правна лица и виртуелну имовину; (2) побољшати надзор заснован на процјени ризика и примјени дјелотворих, сразмјерних и одвраћајућих санкција за неусаглашености; (3) спроводити програм оспособљавања и подизања свијести код нефинансијских институција и професија које су законом утврђене као обвезници (ДНФБПс) о њиховим обвезама у борби против ПН/ФТ, нарочито у погледу достављања Извјештаја о сумњивим трансакцијама; (4) одржавати свеобухватне и ажуриране основне податке и податаке о стварном власништву о правним лицима и правним аранжманима; (5) спроводити истраге и кривично гоњење за кривично дјело прања новца, укључујући паралелне финансијске истраге, за предикатна кривична дјела у складу са ризиком идентификованим у НПР; (6) стварати законске обавезе за одузимање средстава која су коришћена или која намјеравају да буду коришћена у кривичним дјелима ПН; (7) развити и имплементирати правни и институционални оквир за циљане финансијске санкције; и (8) развити и импементирати приступ заснован на ризику за надзор сектора невладиних организација у циљу спречавања злоупотребе у сврхе ТФ-а.

 

Јужни Судан

 

У јуну 2021. године, Јужни Судан се на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ. Јужни Судан је предузео кораке за унапређење свог режима СПН/ФТ, између осталог и одређивањем надлежног органа за сврхе СПН/ФТ. Јужни Судан ће радити на спровођењу свог акционог плана, укључујуц́и: (1) подношење захтјева и ангажовање са ЕСААМЛГ-ом за чланство и обавезивање да ц́е проц́и узајамну евалуацију ЕСААМЛГ-а или другог тијела за процјену; (2) спровођење свеобухватне ревизије Закона о СПН/ФТ (2012), уз подршку међународних партнера, укључујуц́и техничку помоц́, како би се ускладио са стандардима ФАТФ-а; (3) потписивање и примјена Бечке конвенције из 1988. године, Палермо конвенције из 2000. године и Конвенције о финансирању тероризма из 1999. године; (4) надлежни органи треба да буду одговарајуц́е структурирани и оспособљени за примјену приступа заснованог на ризику у надзору спречавања прања новца и финансирања тероризма код финансијских институција; (5) израду свеобухватног правног оквира за прикупљање и провјеру тачности података о стварном власништву код правних лица; (6) успостављање оперативне и потпуно функционалне и независне ФОС; (7) успостављање и примјена правног и институционалног оквира за спровођење циљаних финансијских санкција у складу са Резолуцијама Савјета безбједности Уједињених нација о финансирању тероризма и финансирању пролиферације оружја за масовно уништење; и (8) започињање примјене циљаног надзора заснованог на процјени ризика/контрола НПО-а  у односу на које постоји ризик од злоупотребе у сврхе ФТ.

 

Мали (Саопштење од октобра 2021. године)

У октобру 2021. године, Мали се на високом политичком нивоу обвезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ГИАБА-ом на јачању ефикасности свог система СПН/ФТ. Од усвајања свог Извјештаја о узајамној евалуацији (МЕР) у новембру 2019. године, Мали је остварио напредак у једном броју активности препоручених у МЕР-у за побољшање свог система, укључујући усвајање националне процјене ризика (НПР). Мали ће радити на спровођењу свог акционог плана договореног са ФАТФ-ом, тако што ће: (1) прослиједити резултате НПР свим релевантним заинтересованим странама, укључујући спровођење активности подизања свијести у секторима са највећим ризиком; (2) развијати и спроводити приступ заснован на процјени ризика за надзор над финансијским институцијама (ФИ) и и нефинансијским институцијама и професијама које су законом утврђене као обвезници (ДНФБПс)  са процјењеним већим ризиком од ПН/ФТ и примјењивати дјелотворне, сразмјерне и одвраћајуће санкције за неусаглашеност; (3) спроводити свеобухватну процјену ризика ПН/ФТ повезану са свим врстама правних лица; (4) повећати капацитет ФОЈ-а и органа за спровођење закона, те  унаприједити њихову сарадњу у коришћењу финансијских обавјештајних података; (5) обезбиједити укљученост релевантних надлежних органа у истрази и кривичном гоњењу ПН; (6) јачати капацитет релевантних надлежних органа за истрагу и кривично гоњење у случајевима ФТ; (7) успостављати правни оквир и процедуре за спровођење циљаних финансијских санкција; (8) спроводити приступ заснован на процјени ризика за надзор НПО сектора како би се спријечиле злоупотребе у сврхе ФТ.

Малта

У јуну 2021. године, Малта се на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и МАНИВАЛОМ на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ. На свом пленарном засиједању у фебруару 2022. године, ФАТФ је усвојио почетну одлуку да је Малта у великој мјери завршила свој акциони план и наложио посјету на лицу мјеста како би се провјерило да је имплементација малтешких реформи СПН/ФТ почела и да се одржава, и да и даље постоји неопходна политичка посвец́еност за одрживу имплементацију и унапређења у будуц́ности. Малта је извршила сљедеће кључне реформе: (1) континуирано показивање да су информације о стварном власништву тачне и да се, по потреби, на правна лица примјењују ефикасне, пропорционалне и одврац́ајуц́е санкције, сразмјерне ризицима од ПН/ФТ ако се утврди да су достављене информације нетачне; и обезбјеђивање да се ефикасне, пропорционалне и одврац́ајуц́е санкције примјењују на обвезнике када се не придржавају својих обавеза да добију тачне и ажуриране информације о стварном власништву; (2) унапређење коришћења финансијско-обавјештајних података ФОС-а за подршку органима у гоњењу кривичних дјела у вези са порезом и повезаних случајева прања новца, укључујуц́и дефинисање улога и одговорности пореског органа и ФОС-а; и (3) повец́ање фокуса анализе ФОС-а на ове врсте кривичних дјела, како би се добили обавјештајни подаци који ће помоћи органима за спровођење закона на Малти да открију и истраже случајеве у складу са идентификованим ризицима од прања новца на Малти а који су повезани  утајом пореза. ФАТФ ц́е наставити да прати ситуацију са Ковидом-19 и извршити посјету на лицу мјеста у најкрац́ем могуц́ем року.

Мароко

У фебруару 2021. године, Мароко се на политичком нивоу обавезао да ц́е сарађивати са ФАТФ-ом и МЕНАФАТФ -ом како би ојачао дјелотворности свог система СПН/ФТ. Мароко је предузео кораке на побољшању свог система СПН/ФТ, укључујући обезбјеђивање додатне обуке и подизања свијести код финансијских институција и ДНФБПс како би открили сумњиве случајеве и доставили СТРс. Мароко треба да настави да ради на примјени свог акционог плана како би отклонио стратешке недостатке, укључујући: (1) унапређење надзора заснованог на процјени ризика и предузимање корективних радњи и примјену дјелотворних, пропорционалних и одврац́ајуц́их казни за неусклађивање са прописима; (2) осигуравање да су подаци о стварном власништву, укључујуц́и податке о правним лицима и страним правним аранжманима, одговарајући, тачни и провјерени; (3) повец́ање разноврсности код достављања извјештаја  о СТР; (4) сарадња и благовремена размјена релевантних информација о случајевима прања новца и успостављање процедура заплијене и конфискације имовине; и (5) надгледање и ефикасан надзор усклађености финансијских институција (ФИ) и нефинансијских институција и професија које су законом утврђене као обвезници (ДНФБПс) са обавезама које се односе на циљане финансијске санкције.

Мјанмар

У фебруару 2020. године, Мјанмар се на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и АПГ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ и отклањању свих повезаних техничких недостатака. Мјанмар је предузео кораке на побољшању свог система СПН/ФТ, посебно организовањем обука о финансирању пролиферације циљаних финансијских санкција, али напредак је ограничен. Мјанмар треба да настави са спровођењем свог акционог плана како би отклонио стратешке недостатке, укључујући: (1) показивање бољег разумијевања ризика од ПН у кључним областима; (2) презентовање да су посредне/непосредне контроле засноване на процјени ризика и да су хунди оператори регистровани и подлијежу надзору; (3) показивање унапријеђене употребе финансијско обавјештајних података у истрагама надлежних органа за спровођење закона, и повећање оперативних анализа и просљеђивања података од стране ФОС-а; (4) обезбјеђивање да се ПН истражује/гони у складу са ризицима; (5) показивање истрага о случајевима транснационалног ПН уз међународну сарадњу; (6) показивање повећања замрзавања/заплијене и одузимања средстава стечених кривичним дјелом, финансијских инструмената, и/или имовине одговарајуће вриједности; (7) управљање привремено одузетом имовином ради очувања вриједности одузете имовине до трајног одузимања; и (8) показивање примјене циљаних финансијских санкција које се односе на финансирање пролиферације.

ФАТФ изражава забринутост због ограниченог напретка Мјанмара пошто су сви рокови истекли, а значајан рад остаје на вец́ем дијелу његовог акционог плана, укључујуц́и фундаменталне недостатке које треба ријешити у погледу истрага и кривичног гоњења ПН и конфискације имовине. ФАТФ поново снажно апелује на Мјанмар да брзо заврши свој акциони план до јуна 2022. године или ц́е ФАТФ одлучити о наредним корацима за савјетовање својих чланица и држава у односу на проблеме у систему СПН/ФТ Мјанмара.

 

Никарагва

 У фебруару 2020. године, Никарагва се на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ГАФИЛАТ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ. Никарагва је предузела кораке ради побољшања свог система ПН/ФТ, укључујуц́и успостављање механизама за обезбјеђивање да се информације о стварном власништву правних лица и аранжмана одржавају и добијају на вријеме. Никарагва треба да настави са спровођењем свог акционог плана, како би отклонила своје стратешке недостатке, укључујући предузимање одговарајућих мјера у циљу спречавања злоупотребе правних лица и аранжмана у криминалне сврхе.

ФАТФ подстиче Никарагву да настави да спроводи свој акциони план за уклањање горе наведених стратешких недостатака што је прије могуц́е пошто су сви рокови сада истекли.

 

Пакистан

 Од јуна 2018. године, када се Пакистан на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и АПГ-ом на јачању свог система СПН/ФТ и отклонити своје стратешке недостатке у борби против финансирања тероризма,  континуирана политичка посвећеност Пакистана довела је до значајног напретка у свеобухватном акционом плану за борбу против ФТ. Пакистан је до сада реализовао 26 од 27 тачака у свом акционом плану за 2018. годину. ФАТФ охрабрује Пакистан да настави да у најкраћем могућем року ријеши једну преосталу тачку тиме што ће континуирано показивати да су истраге и кривична гоњења за ФТ усмјерени на високо позициониране вође и команданте терористичких група који су означени на листама УН.

 

Како би отклонио додатне недостатке који су касније идентификовани у пакистанском Извјештају о узајамној евалуацији (МЕР) АПГ-а за 2019. годину, Пакистан је у јуну 2021. године показао даљу посвећеност на високом нивоу у рјешавању ових стратешких недостатака у складу са новим акционим планом који се првенствено фокусира на борбу против прања новца. Од јуна 2021. године, Пакистан је предузео брзе кораке ка унапређењу свог режима СПН/ФТ и завршио 6 од 7 тачака акционог плана прије истека релевантних рокова, укључујуц́и показивање да појачава утицај санкција тако што именује појединце и субјекте за УН листу означених лица и ограничава и конфискује средства стечена криминалом у складу са профилом ризика Пакистана. Пакистан треба да настави да ради на решавању једне преостале ставке у свом акционом плану за 2021. годину показујуц́и позитиван и одржив тренд спровођења сложених истрага и кривичног гоњења ПН.

  

Панама

У јуну 2019. године, Панама се на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ГАФИЛАТ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ. Панама је предузела кораке у циљу унапређења свог система СПН/ФТ, укључујуц́и јачање њиховог разумијевања ризика ПН/ТФ код правних лица, као дијела корпоративног сектора. Међутим, Панама би требало да предузме хитне мјере како би у потпуности реализовала преостале активности у свом акционом плану, јер су сви рокови вец́ истекли. Стога би Панама требала да настави са спровођењем свог акционог плана како би отклонила стратешке недостатке, укључујући: (1) обезбјеђивање дјелотворних, пропорционалних и одврац́ајуц́их казни за кршење прописа из области СПН/ФТ; (2) обезбјеђивање одговарајуће провјере ажурираних података о стварном власништву од стране обвезника и благовременог приступа овим подацима надлежним органима, успостављање дјелотворних механизама за прац́ење активности офшор субјеката, процјена постојец́их ризика од злоупотребе правних лица и аранжмана у циљу дефинисања и спровођења конкретних мјера за спречавање злоупотребе именованих акционара и директора; и (3) показивање способности да се врше истраге и гоњења за ПН које обухвата и пореска кривична дјела у иностранству и да настави са обезбјеђивањем конструктивне и правовремене међународне сарадње у оваквим случајевима, и да настави да се фокусира на истраге за ПН у односу на области високог ризика.

ФАТФ опет изражава забринутост због немогућности Панаме да спроведе свој акциони план, чији је рок за испуњење истекао  у јануару 2021. године. ФАТФ снажно апелује на Панаму да брзо прикаже значајан напредак у завршетку свог акционог плана до јуна 2022. године или ц́е ФАТФ размотрити сљедец́е кораке, који би могли укључити позивање чланица ФАТФ-а и позивање свих држава да примјене појачане мјере на пословне односе и трансакције са Панамом.

 

Сенегал

Од фебруара 2021. године, када се Сенегал на високом политичком нивоу обавезао да ц́е сарађивати са ФАТФ-ом и ГИАБА-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ, Сенегал је предузео кораке за унапређење свог режима СПН/ФТ, укључујуц́и организовање обуке за истражне и правосудне органе о коришц́ењу финансијско-обавјештајних података за идентификацију и истрагу случајева ПН/ФТ. Сенегал треба да настави са спровођењем свог акционог плана како би отклонио стратешке недостатке, укључујући: (1) обезбјеђивање досљедног разумијевања ризика од ПН/ФТ (посебно у вези са сектором нефинансијских институција и професија које су законом утврђене као обвезници- ДНФБПс) међу релеватним органима путем обука и информисања; (2) подношење захтјева за пружањем  међународне правне помоћи и других видова међународне сарадње у складу са профилом ризика државе; (3) обезбјеђивање да финансијске институције и ДНФБП подлијежу адекватном и ефикасном надзору; (4) ажурирање и одржавање свеобухватних података о стварном власништву над правним лицима и аранжманима, и јачање система кажњавања за кршење обавеза транспарентности; (5) наставак унапређења људских ресурса ФОС-а како би се осигурало да се одржавају дјелотворни капацитети за оперативну анализу; (6) показивање да се напори усмјерени на јачање механизама за откривање и јачање способности за спровођење истрага за ПН/предикатна кривична дјела спроводе континуирано у складу са профилом ризика Сенегала; (7) успостављање свеобухватних и стандардизованих политика и процедура за идентификацију, праћење, запљену и одузимање имовинске користи и средстава кривичног дјела у складу са профилом ризика државе; (8) јачање разумијевања надлежних органа о ризицима ФТ и јачање капацитета и подршке за органе за спровођење закона и тужилачке органе укључене у процесуирање ФТ, у складу са Националном стратегијом  за сузбијање финансирања тероризма из 2019. године; и (9) спровођење дјелотворног система  циљаних финансијских санкција у вези са финансирањем тероризма и финансирањем пролиферације, као и праћење и надзор заснован на ризику у односу на НПО сектор.

Сирија

Од фебруара 2010. године, када се Сирија на високом политичком нивоу обавезала да сарађује са ФАТФ-ом и МЕНАФАТФ-ом на отклањању својих стратешких недостатака у систему СПН/ФТ, Сирија је остварила напредак у унапређењу свог система СПН/ФТ. У јуну 2014. године, ФАТФ је утврдио да је Сирија у значајној мјери спровела свој акциони план на техничком нивоу, укључујући инкриминсање финансирања тероризма и успостављање процедура за замрзавање имовине терориста. Иако је ФАТФ утврдио да је Сирија завршила свој утврђени акциони план, због безбједоносне ситуације, ФАТФ није у могућности да спроведе посјету на лицу мјеста како би се провјерило да ли је процес примјене потребних реформи и активности почео и да ли је одржив. ФАТФ ће наставити да нагледа ситуацију и обавиће посјету на лицу мјеста чим то буде могуће.

 

Турска (Саопштење од октобра 2021. године)

У октобру 2021. године, Турска се на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ. Од усвајања Извјештаја о узајамној евалуацији (МЕР), у октобру 2019. године, Турска је постигла напредак у једном броју активности предложених у Извјештају а које се односе на јачање система, укључујући: објављивање свеобухватне националне стратегије за органе задужене за борбу против ПН и ФТ; успостављање регистра стварних власника; развој капацитета за стратешку анализу унутар ФОС-а; повећање нивоа заплијењеног новца прокријумчареног преко границе; ревидирање доступних казни за финансирање тероризма како би се осигурао подстицај за органе за спровођење закона да истражују активности ФТ независно и  заједно са кривичним дјелима тероризма; и елиминисање кашњења у примјенициљаних финанцијских санкција сходно Резолуцијама СБ УН-а у вези са финансирањем тероризма и финансирањем пролиферације.

Турска ће радити на спровођењу свог акционог плана договореног са ФАТФ-ом, тако што ће: (1) за ФОС издвајати више средстава у односу на надзор за усклађености са обавезама СПН/ФТ од стране високоризичних сектора и свеукупно повећање инспекција на лицу мјеста; (2) примјенити одвраћајуће санкције за кршење СПН/ФТ, посебно за нерегистроване услуге преноса новца и мјењачнице, и у вези са захтјевима за адекватним, тачним и ажурираним информацијама о стварним власницима; (3) унаприједити коришћење финансијско обавјештајних података за подршку истрагама прања новца и повећати проактивно прослијеђивање информација од стране ФОЈ-а; (4) спровођење сложенијих истрага и кривичног гоњења за прање новца; (5) утврђивати јасне одговорности и мјерљиве циљеве учинка и метрике за органе надлежне за повраћај имовине стечене криминалом и гоњење слачајева финансирања тероризма, као и коришћење статистике за ажурирање процјене ризика и информисање политика; (6) спроводити већи броја финансијских истрага у слујачевима тероризма, давајући приоритет истагама и кривичном гоњењу ФТ у вези са групама означеним од стране УН и обезбиједити да су истрагае ФТ проширене како би се идентификовале мреже финансирања и подршке; (7) у вези са циљаним финансијским санкцијама према Резолуцијама УН 1373 и 1267, израда захтјева и означавање на националном нивоу у вези са групама означеним од стране УН, у складу са профилом ризика Турске; (8) у потпуности спроводити приступ заснован на ризику код надзора непрофитних организација, како би се спријечила њихова злоупотреба за финансирање тероризма, упостављати контакте са широким спектром невладиних организација у сектору и ангажовати се на њиховим повратним информацијама, обезбјеђујући да су примијењене санкције пропорционалне свим кршењима, и подузимање корака како би се осигурало да надзор не омета или обесхрабрује легитимне активности НПО-а, као што је прикупљање средстава.

ФАТФ наставља да прати надзор Турске над сектором невладиних организација. Турска се позива да у надзору невладиних организација примијени приступ заснован на ризику у складу са стандардима ФАТФ-а.

 

Уганда

У фебруару 2020. године, Уганда се на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ЕСААМЛГ-ом како би унаприједила дјелотворност свог система СПН/ФТ. Уганда би требало да настави да ради на имплементацији свог акционог плана како би уклонила стратешке недостатке, укључујући: (1) спровођење међународне сарадње у складу са профилом ризика државе; (2) развијање и имплементацију надзора заснованог на процјени ризика над финансијским институцијама и ДНФБПс; (3) омогућавање благовременог приступа надзорним органима тачним основним подацима и информацијама о стварном власништву правних лица; (4) показивање да органи за спровођење закона и правосудни органи примјењују кривично дјело ПН у складу са утврђеним ризицима; (5) успостављање и примјена политика и процедура за утврђивање, праћење, заплијену и конфискацију имовине и средстава стечених криминалном дјелатношћу; (6) показивање да органи за спровођење закона спроводе истраге ФТ и гоњења пропорционално Угандином профилу ризика од ФТ; (7) уклањање техничких недостатака у законодавном оквиру како би се примијениле циљане финансијске санкције у вези са финансирањем пролиферације, и (8) имплементација надзора над НПО који је заснован на процјени ризика у циљу спречавања злоупотребе у сврхе финансирања тероризма. ФАТФ наставља да прати надзор Уганде над сектором невладиних организација. Уганда се снажно позива да усклади процјену ризика од финансирања тероризма за невладине организације са стандардима ФАТФ. Ово је потребно да би се примијенио приступ заснован на ризику у надзору над невладиним организацијама у складу са стандардима ФАТФ-а да би се ублажиле нежељене последице.

ФАТФ препознаје сталне напоре Уганде у спровођењу њеног акционог плана, међутим, одређени рокови из њеног акционог плана су истекли или ц́е ускоро истец́и. ФАТФ подстиче Уганду да настави да ради на спровођењу свог акционог плана како би се горе наведени стратешки недостаци што прије отклонили.

Уједињени Арапски Емирати

 

У фебруару 2022. године, Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) су се на високом политичком нивоу обавезали да ће сарађивати са ФАТФ-ом и МЕНАФАТФ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ. Од усвајања Извјештаја о узајамној евалуацији (МЕР) у фебруару 2020. године, УАЕ су постигли значајан напредак у активностима које су препоручене у МЕР-у за унапређивање свог система, укључујући израду Процјене ризика од финансирања тероризма, стварање координационог комитета за СПН/ФТ, успостављање ефикасног система за спровођење циљаних финансијских санкција без одлагања и значајно побољшање своје способности да конфискује средства стечена кривичним дјелом и укључи се у међународну сарадњу. Поред тога, УАЕ су реализовали или у великој мјери реализовали више од половине кључних препорука из МЕР-а.

 

УАЕ ће радити на имплементацији акционог плана договореног са ФАТФ-ом, кроз: (1) показујући кроз студије случаја и статистику одрживо повећање одлазних захтјева за међународну правну помоћ за олакшавање истраге ФТ, ПН и високоризичних предикатних кривичних дјела; (2) утврђивање и одржавање заједничког разумијевања ризика од ПН/ФТ између различитих ДНФБП сектора и институција; (3) повећање броја и квалитета СТР које достављају финансијске институције и ДНФБПс; (4) постизање дубљег разумјевања ризика од злоупотребе правних лица и, гдје је то примјењиво, правних аранжмана, у сврхе ПН/ФТ; (5) обезбјеђивање додатних ресурса ФОС-а за јачање њене аналитичке функције и унапређење употребе финансијско-обавјештајних података за гоњење високоризичних пријетњи од ПН, као што су приходи од предикатних кривичних дјела извршених у иностранству, ПН засновано на трговини и прање које врши трећа страна; (6) одржив пораст дјелотворних истрага и кривичних гоњења различитих врста случајева ПН у складу са профилом ризика УАЕ; и (7) проактивно идентификовање и борбу против избјегавања санкција, укључујући коришћење детаљних смјерница за циљане финансијске санкције у континуираном подизању свијести приватног сектора и показивање да приватни сектор има боље разумјевање избјегавања санкција.

 

Државе које више не подлијежу појачаном надзору од стране ФАТФ-а

 

Зимбабве

 

ФАТФ поздравља значајан напредак Зимбабвеа у унапређењу његовог режима СПН/ФТ. Зимбабве је ојачао дјелотворност свог режима СПН/ФТ и уклонио повезане техничке недостатке како би испунио обавезе из свог акционог плана у вези са стратешким недостацима које је ФАТФ утврдио у октобру 2019. године. Стога, Зимбабве више није предмет појачаног надзора ФАТФ-а.

 Зимбабве треба да настави да сарађује са ЕСААМЛГ -ом на даљем унапређењу свог режима СПН/ФТ, укључујући и да обезбиједи да се над НВО спроводи надзор заснован на ризику и у складу са ФАТФ стандардима.

  

Оригинал саопштење на енглеском језику можете наћи на сљедећем линку:

 

хттпс://www.фатф-гафи.орг/публицатионс/хигх-риск-анд-отхер-мониторед-јурисдицтионс/доцументс/инцреасед-мониторинг-марцх-2022.хтмл

 

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?