Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Свечана академија поводом Дана независности Црне Горе и 150 година битке на Граховцу

Објављено: 19.05.2008. 21:32 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Поводом Дана независности Црне Горе и 150 година битке на Граховцу, у сриједу, 21. маја, на Цетињу ће бити одржана Свечана академија, на којој ће говорити предсједник Владе Мило Ђукановић. Академија ће почети у 20.00 сати, а премијер Ђукановић приредиће пријем за званице, са почетком у 21.00 сат.

У сриједу, у част славне црногорскеј битке на Граховцу, биће откривен и споменик који подиже Влада Црне Горе. Откривање споменика, уз државне и војне почасти, предвиђено је у 11.00 сати. Том приликом, говориће министар одбране Црне Горе Боро Вучинић и предсједник Општине Никшић Небојша Радојичић.

Спомен-обиљежје, дјело академског вајара Павла Пејовића, у облику је четвоространог обелиска од камена, висине 10 метара.

Битка на Граховцу збила се 1858. године и једна је од најзначајнијих црногорских војних побједа у XИX вијеку. Побједа црногорске војске на Граховцу, одјекнула је снажно у Европи. Након ње, под притиском великих сила, Турска је пристала на преговоре о разграничењу, а затим је услиједило и фактичко признање независности Црне Горе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?