Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Атина: Министар за економски развој Бранимир Гвозденовић сусрео се са министром за развој Републике Грчке Кристосом Фолиасом

Објављено: 21.10.2008. 18:05 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Министар за економски развој Бранимир Гвозденовић сусрео се данас у Атини са министром за развој Републике Грчке Кристосом Фолиасом.

Министар Гвозденовић је упознао министра Фолиаса са организацијом и активностима Министарства за економски развој, као и са достигнућима економских реформи у Црној Гори, економским растом, пословним амбијентом и изазовима у наредном периоду. Он је, при томе, нагласио да је основни циљ црногорске економске политике даљи динамичан и одржив економски развој, како би се обезбиједио виши ниво животног стандарда свих грађана, као и да је основ дугорочног развоја Црне Горе интеграција у глобалне економске токове. Истакао је да је то могуће постићи само даљим структурним промјенама црногорске економије, при чему покретач морају бити инвестиције са глобалног тржишта, а претпоставка системско стимулисање инвестиција и предузетништва.

Министар Фолиас је истакао заинтересованост грчких привредника за инвестирање у Црну Гору, као и спремност грчке владе да на основу својих искустава у коришћењу фондова Европске уније, пружи подршку Црној Гори преко трансфера знања и искуства у спровођењу реформи и стварању претпоставки за укључивање Црне Горе у европске структуре. Министар Фолиас је нагласио могућност подршке у области енергетике кроз ангажовање Центра за обновљиве изворе енергије Грчке, који би обезбиједио техничку подршку у тој области.

Министри су се сложили да Црна Гора представља интересантну инвестициону дестинацију, те да је стране инвестиције од 1300 по глави становника сврставају у сам европски врх и јасно свједоче о томе колико је Црна Гора успјела да се наметне, стварајући повољан абијент и сигурност за инвеституре. Разматрани су пројекти из области енергетике и туризма, са освртом на пројекат туристичке валоризације Велике плаже.

На састанку је договорена посјета министра Фолиаса и грчких привредника који су заинтересовани за улагања у Црну Гору почетком наредне године, како би се ближе упознали са могућностима инвестирања у црногорску привреду. Такође, договорено је и потписивање Споразума о енергетици између двије владе.

Министри су размијенили мишљења и о многим темама из области енергетике, индустрије, технолоогије и туризма које спадају у дјелокруг рада Министарства за развој Грчке, као и Министаства за економски развој Црне Горе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?