Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар туризма и заштите животне средине Предраг Ненезић учествовао на Министарској конференцији УНWТО у Лондону

Објављено: 12.11.2008. 23:01 Аутор: Насловна страна
Министар туризма и заштите животне средине Предраг Ненезић учествовао је на Министарској конференцији у Лондону, на којој су свјетске организације из сектора туризма и животне средине и министри из преко 50 земаља размотрили актуелна питања која утичу на кретања у тим областима. Ове године, као што је најављено, доминирала су питања о утицају глобалне економске и финансијске кризе на сектор туризма, као и утицај климатских промјена и осталих питања из области животне средине на ту област.

Мишљена су неподијељена да ће се овогодишња криза рефлектовати на најмање двије сљедеће туристичке године. Да би се адекватно одговорило на изазове у наредним годинама, биће потребна тијесна сарадња јавног и приватног сектора, и то много интензивинија него у временима раста свих параметара свјетске економије. То се, како је оцијењено, односи прије свега на стварање повољнијег амбијента за пословање туристичких субјеката, те авио-компанија и аеродрома, нарочито у државама које у знатној мјери зависе од доступности ваздушним путем. Такође, коришћење савремених информационо-комуникационих технологија се намеће као имепратив, прије свега у области букинга. Очекивања су да ће посљедице садашње кризе највише погодити удаљеније дестинације од свјетских центара, мање развијене земље и оне чија је понуда оријентисана на туристе средње и ниже платежне моћи.

Климатске промјене су, такође, била врло важна тема, која утиче на доношење одлука о инвестирању у одређене пројекте, али и на будућност читавих економија. Закључено је да је стање у тој области алармантно и да се на глобалном нивоу морају предузети одлучније акције на сузбијању узрока радикалнијих климатских промјена, прије свега на смањење гасова који стварају ефекат стаклене баште. У том смислу ће и сектор туризма на глобалном нивоу, до првог квартала идуће године, изаћи са сетом мјера које ће се предузети у тој важној економској грани, као допринос сузбијању те глобалне опасности.

Црна Гора ће се, такође, суочити са посљедицама и једне и друге појаве. Важно је што прије антиципирати одређена кретања и покушати се прилагодити њима, како би се задржали позитивни трендови у тој области. Уколико задржи одговарајућу динамику инвестиција и буде водила мудру политику у области туризма, Црна Гора као мала економија, има реалне шансе да неоштећена изађе из кризе и оствари одређену стопу раста. Свакако, то зависи од тијесне сарадње свих чинилаца туристичке понуде, адекватне промоције, као и сектора транспорта, а прије свега авио-саобраћаја и јавног сектора, који мора показати пуно разумијевање за подршку тој осјетљивој, али изузетно важној економској грани.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?