Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан Конститутивни састанак Регионалног форума за климатске промјене у Котору

Објављено: 03.08.2009. 17:30 Аутор: Насловна страна
Министарство уређења простора и заштите животне средине Црне Горе, уз подршку Канцеларије Програма за развој Уједињених нација у Црној Гори, одржало је Конститутивни састанак Регионалног форума за климатске промјене у Котору. На састанку, којим је предсједавао министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић, учествовале су делегације: Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, Македоније и Црне Горе.
Након консултација на експертском нивоу министри и шефови делегација земаља учесница, уз учешће Хрватске у својству посматрача, усвајањем Заједничке изјаве договорили су успостављање Регионалног форума за климатске промјене. На Првој тематској конференцији о климатским промјенама која је одржана у Сарајеву, 14. новембра 2008. године, договорено је да Регионални форум функционише као политичка платформа за размјену искустава, знања и информација и јачање регионалне сарадње у погледу суочавања са изазовима климатских промјена.
На састанку у Котору министри и шефови делегација донијели су закључке, базиране на специфичностима и потребама држава Југоисточне Европе у реализацији регионалних програма и пројеката у области климатских промјена. Предмет посебне пажње била су питања статуса преговора у сусрет састанку страна уговорница Оквирне конвенције Уједињених нација о климатским промјенама у Копенхагену, као и очекивањима политике Европске уније у борби са климатским промјенама, као посебно значајног питања за државе Југоисточне Европе, које се налазе у процесу европских интеграција.

Након разматрања свих наведених аспеката оцијењено је значајним да државе Југоисточне Европе са статусом кандидата и потенцијалних кандидата узму активно учешће у предстојећим консултацијама са Европском унијом, и интензивирању учешћа у преговорима о Оквирној конвенцији Уједињених нација о климатским промјенама.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?