Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Обиљежавање Свјетског дана без аутомобила

Објављено: 21.09.2009. 22:44 Аутор: Насловна страна
Поводом 22. септембра, ,,Свјетског дана без аутомобила, Министарство уређења простора и заштите животне средине позвало је све локалне самоуправе, невладине организације, и прије свега грађане Црне Горе да се придруже овој акцији и дају свој допринос смањењу загађења изазваног издувним гасовима. Позиву су се за сада одазвале општине Тиват и Бар и Главни град Подгорица.
Тим поводом у Подгорици ће за саобраћај бити затворено главно градско језгро, од 10.00 до 12.00 сати, а у сарадњи са Дјечјим савезом организована је и пригодна манифестација за дјецу са скечом ,,Нико није савршен и са рецитацијама на тему екологије, а присутне ће поздравити министар Бранимир Гвозденовић и помоћник министра Синиша Станковић.
На тргу Републике ЦЕТИ (Центар за екотоксиколоска испитивања) поставиће возило за праћења квалитета ваздуха, у циљу обавјештавања јавности о квалитету ваздуха у том периоду и смањењу загадјења.
Мобилни оператери Промонте, Т-мобиле и М-тел послаће смс поруке садржине ,,Заборави ауто, покрени себе! Свјетски дан без аутомобиле, свим корисницима како би се грађани мотивисали да макар тог дана не користе аутомобиле већ јавни превоз, да се врате пјешачењу или, гдје је то могуће користе бицикл.
Акцији ће се придружити и НВО Греен хоум која ће дијелити летке и поставити информативни пулт, као и запослени у Министарству уређења простора и заштите животне средине и Агенцији за заштиту животне средине, Хидрометеоролошком заводу, ЦЕТИ (Центар за екотоксиколоска испитивања) и Националним парковима.
Међународни дан без аутомобила ове године се обиљежава у више од 1500 европских градова, чиме се жели упозорити да су градови закрчени аутомобилима озбиљно загађени издувним гасовима и изложени буци, а грађани се желе подстаћи да више користе бицикле и јавни превоз и да се врате пјешачењу.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?