Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Будимпешта: Одржана прва сједница Мјешовотог комитета Црне Горе и Републике Мадјарске

Објављено: 18.11.2009. 22:26 Аутор: Насловна страна
Министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић предводио је црногорску делегацију на Првој сједици Мјешовитог комитета Црне Горе и Републике Мадјарске, која је одржана данас у Будимпешти.

Министар Гвозденовић, који је уједно и копредсједавајући црногорског дијела Комитета, истакао је да је Црна Гора, без обзира на актуелну економску кризу, на путу инвестиционог развоја. То је један од механизама за превазилажење актуелне економске ситуације, казао је министар, истичући да ће мађарски инвеститори, као и до сада, пронаћи простор и интерес за даља улагања у Црну Гору.

Државни секретер Мађарске Золтан Мештер, који је предводио мађарску делегацију, указао је на досадашњу успјешну економску сарадњу Црне Горе и Мађарске и захвалио министру Гвозденовићу на личном доприносу у њеном унапријеђењу.

Саговорници, сагласни у оцјени да се сарадња Црне Горе и Мађарске несметано одвија, препознали су и одређене области у којима она може бити унапријеђена. То се прије свега односи на спољнотрговинску размјену, са акцентом на смањење црногорског дефицита и диверсификацију производа, подстицање мађарских инвеститора за учешће на предстојећим тендерским процесима у Црној Гори, унапређење сарадње привредних и пословних удружења у циљу јачања економских веза и реализације конкретних пројеката.

Једна од тема састанка била је и сарадња у развоју тржишта некретнина, грађевинарства и политике становања. Обје стране су сагласне да је у оквиру грађевинских инвестиција у Црној Гори важно присуство мађарских предузећа у фазама планирања, развоја некретнина, изградње и финансирања и то са приоритетом на изградњу хотела, трговинских објеката, станова и туристичких објеката.

Пројекти од заједничког интереса, како је наглашено на састанку, су енергетска ревитализација постојећих стамбених простора, са нагласком на панел зграде (технички захтјеви, начин финансирања, правни оквири, методика конкурисања), пилот програм енергетске ревитализације стамбених зграда изграђених индустријском технологијом, као и пројекти у области правне регулативе која се односи на област стамбених послова.

Веома значајна тема састанка била је и сарадња у области регионалног и просторног развоја. У експертској радној групи за наведене теме, саговорници су се сагласили да би мађарска искуства о коришћењу европских фондова, институционалном оквиру и правним регулативама била веома значајна за унапређење политике регионалног и просторног развоја у Црној Гори.

У области заштите животне средине и комуналне инфраструктуре препозната је потреба за успостављањем интензивне и непосредне комуникације између надлежних органа јавне управе и институција из Црне Горе и Републике Мађарске, у циљу размјене искустава и конкретне техничке подршке у процесу европских интеграција.

Саговорници су истакли да је од обостраног интереса заједничка реализација пројеката у области управљања отпадом, посебно комуналним отпадом, односно изградња регионалних депонија и санација постојећих одлагалишта комунланог отпада у Црној Гори, као и управљање отпадним водама, односно изградња постројења и канализационих мрежа, за које ће Црна Гора објавити предквалификационе тендере у 2010. години. Ту је, такође, санација и рекултивација ХОТ СПОТ-ова итд.

У оквиру састанка Мјешовитог комитета Црне Горе и Мадјарске, министар Гвозденовић је имао низ билатералних сусрета са високим мађарским званичницима.

У разговору са министром за заштиту животне средине и водопривреду Мађарске Имре Сзабом, министар Гвозденовић је истакао значај успостављања сарадње надлежних институција у тој области, у којој су саговорници препознали пројекте од обостраног интереса. Министар Сзабо је нагласио спремност мађарског Министарства да црногорским колегама пружи сву потребну административну и техничку помоћ када је у питању регулатива у области заштите животне средине, имајући у виду значај те теме на путу евроатланских интеграција. Акценат будуће сарадње министарстава надлежних за заштиту животне средине, о чему је постојала сагласност обје стране, биће сарадња у области комуналних послова и комуналне инфраструктуре.

Министар Гвозденовић се сусрео и са државним секретаром за национални развој и грађевинарство Петером Сзлаом, са којим је размијенио информације о актуелној ситуацији у грађевинарству, просторном развоју и стамбеним пословима, истичући области које су у оквиру састанка Мјешовитог комитета дефинисане као приоритетне. Саговорници су сагласни да је од обостраног интереса присуство мађарских компанија на црногорском тржишту, а препознат је и значај њиховог учешћа у свим фазама осмишљавања и реализације пројеката. Размијењене су и информације о плановима просторног развоја и закључено да мађарско искуство и најбоља пракса могу допринијети смјерницама политике регионалног и просторног планирања у Црној Гори.

Сљедећа сједница Мјешовитог комитета биће одржана 2010. године у Црној Гори.

Комитет је формиран 14. фебруара 2008.године, са циљем имплементације Споразума о економској сарадњи између Црне Горе и Републике Мађарске, потписаног 3.октобра 2008. године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?